Rauman kaupungilta loppui lakkoon valmistautumisessa aika kesken

Marjo Annila auttaa Maxia ja Eriniä eväiden syömisen kanssa torstaina Kaivopuiston päiväkodissa. JHL:n lakon vuoksi päiväkodissa ei ollut ruokaa tarjolla. Torstain ja perjantain kestävä lakko koskee Raumalla noin 250 työntekijää. Torstain ulosmarssiin osallistui puolestaan noin 700 henkeä. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Rauman kaupunki varmistaa kaikki henkeen ja terveyteen kohdistuvat kuntalaisten palvelut Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n lakon aikana. Lakko vaikuttaa kaikkiin Rauman kaupungin tuottamiin ruoka- ja puhtauspalveluihin. Terveyden ja hyvinvoinnin kannalta tärkeiden ruokapalveluiden järjestämisestä on sovittu erikseen JHL:n kanssa.

Päiväkodeissa ja kouluissa ei ole ruokaa tarjolla torstaina eikä perjantaina.

– Äkillisissä poikkeustilanteissa joudumme priorisoimaan toimintaamme. Meillä on velvollisuus turvata kaikissa tilanteissa avaintoiminnoiksi määritellyt kohteet. Varmistamme siis ensimmäisenä, että Raumalla ruokapalveluiden piirissä olevat vanhukset sekä sairaalan potilaat ja kaupungin hoitolaitosten asukkaat saavat ruokansa, ruokapalvelujohtaja Pirjo Vainio kertoo kaupungin tiedotteessa.

Laiton lakko?

Rauman kaupungilla on poikkeustilanteiden varalle oma varautumissuunnitelma, joka on valmisteltu valtion Huoltovarmuuskeskuksen kunnille laatiman varautumisoppaan ja joukkoruokailun valmiussuunnitteluohjeen mukaisesti. Näiden mukaan varautuminen lähtee siitä, että käytettävissä on tarvittava henkilöstö.

– Mikäli saamme tiedon laillisesta lakosta määritellyn 14 vuorokauden ajan puitteissa, meillä on selkeät suunnitelmat ja toimintamallit lakonaikaisen toiminnan toteutukseen. Laittomien lakkojen yhteydessä emme pysty hoitamaan kuin kriittisiksi määritellyt kohteet, Vainio toteaa.

KT Kuntatyönantajien ja Rauman kaupungin mukaan JHL:n Rauman kaupungin ruoka- ja puhtauspalveluihin kohdistuva lakko on laiton. JHL on ilmoittanut työtaistelun syyksi Vahva ja Vakaa Rauma -talousohjelman ohjausryhmän esityksen, jonka mukaan sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialalle tuotettavat ruoka- ja puhtauspalvelut siirrettäisiin liikkeenluovutuksella yksityiselle toimijalle.

– Laillinen lakko tulee ilmoittaa 14 vuorokautta ennen lakon alkua. Saimme JHL:ltä virallisen lakkoilmoituksen keskiviikkona  klo 14.30 eli vajaa vuorokausi ennen lakon alkua. Työtaistelu kohdistuu työnantajan lakisääteiseen työnjohto-oikeuteen, eikä siten oikeuta lakkoon. Lakko vaikuttaa jälleen pääasiassa kaupungille jääviin palveluihin eli sivistystoimialan ruoka- ja puhtauspalveluihin, joita VVR-ohjausryhmä ei esitä siirrettäväksi, henkilöstöjohtaja Marika Alho-Malmelin perustelee tiedotteen mukaan.

Peruselintarvikkeet käytössä

Raumalla perusopetuksessa on 3300 lasta, varhaiskasvatuksessa 1500 ja lukiossa 650 opiskelijaa. Kaupungin ruokapalvelut tuottaa sivistystoimialalle päivittäin yhteensä noin 6000 lounasta ja 2000 aamu- ja välipalaa. Terveydenhuollon ammattilaisten toteamia erityyppisiä erikoisruokavalioita on 12,8 prosentilla oppilaista.

Koulujen ja päiväkotien keittiöissä on peruselintarvikkeita, kuten näkkileipää, levitettä, maitoa ja muroja. Nämä kaikki ovat käytettävissä lakon aikana.

– Ruokatarviketilaukset tehdään kaksi vuorokautta ennen tarvetta. Loppuviikon lakkopäivien eväsruokatilaukset olisi pitänyt tehdä jo maanantaina, jotta elintarvikkeet olisivat olleet keittiöissä keskiviikkona. Silloin työntekijät olivat vielä töissä ja olisivat pystyneet valmistelemaan eväät torstaiksi ja perjantaiksi, Pirjo Vainio sanoo.

Ei korvauksia

Ruokapalveluiden henkilökunta huolehtii normaalioloissa, että kaikki erikoisruokavaliota noudattavat saavat juuri heille tarkoitetun ruuan. Koulujen opettajilla ei välttämättä ole tarkkoja tietoja kunkin oppilaan erikoisruokavalioista.

– Lakon aikana emme voi taata erikoisruokavaliota noudattavien ruokaturvallisuutta. On selkeämpää, että oppilaat tuovat omat eväät mukanaan kouluun. Lain mukaan oppilaille tulee tarjota koulupäivänä tarkoituksenmukainen, ohjattu kouluruokailu ja kaikkia oppilaita tulee kohdella tasavertaisesti. Jos emme voi taata turvallista ruokailua kaikille oppilaille, emme voi asettaa heitä eri asemaan eli toimittaa ruokaa vain osalle oppilaista, Vainio toteaa.

Koska JHL:n lakko on laiton ja lakosta ilmoittaminen on tapahtunut ruuan antamista ajatellen kohtuuttoman myöhään, Rauman kaupunki ei korvaa vanhemmille lakosta aiheutuvia kustannuksia.