Rauman kaupungintalon "uusi" osa on jo korjauksia vaativassa iässä

Rauma korjaa rakennuksistaan ensin vesikaton, sitten julkisivut ja salaojat.

| Päivitetty

Rauman kaupungintalon niin sanottu uusi osa on rakennettu vuonna 1992 eli se on saavuttanut jo 30 vuoden iän. Suunnitellut remontit jatkuvat tänä vuonna Kalliokadun puoleisen julkisivun korjauksella ja ikkunoiden vaihdolla.

Rauma korjaa tänä vuonna vanhoja rakennuksiaan yhteensä 2,4 miljoonan euron rahapotilla. Tämän vuoden korjauskohteista on laadittu kohdelista, joka on hyväksytty teknisessä valiokunnassa.

Suurin yksittäinen kunnostuskohde on Rauman kaupungintalo, jossa käynnistyy julkisivukorjaus ja ikkunoiden uusinta. Kyse on tilapalvelujohtaja Olli-Pekka Kumpulan mukaan suunnitelmallisesta ylläpidosta.

Kaupungintalon molempien osien vesikatot on jo uusittu ja seuraava vaihe ovat uuden osan julkisivut ja ikkunat. Ensi alkuun vuorossa on vuonna 1992 valmistuneen "uuden" kaupungintalon Kalliokadun puoleinen sivu.

– Siellä alkaa olla jo pientä ja vähän isompaa vauriota. Yleensä se on eteläpuoli, joka nopeimmin vaurioituu. Rakennus on perussiistissä kunnossa, mutta 30 vuotta kun tulee ikää, alkaa rakennus hiljalleen vanheta, Kumpula sanoo.

Kaikkinensa kaupungintalon korjauksiin arvioidaan kuluvan tänä vuonna 580 000 euroa.

Kaarolla mietitään, miten lämmittää

Toiseksi suurin kohde korjauslistalla on Kaaron koulun vesikattoremontti. Rahaa arvioidaan kuluvan 250 000 euroa.

Kaarolla edessä on jossain vaiheessa myös lämmitysjärjestelmän muutos pois öljystä. Todennäköisin vaihtoehto on Kumpulan mukaan maalämpö, mutta myös kaukolämpö- ja hakelämmitysvaihtoehtoja on tutkittu.

Vanhoista rakennuksista kunnostus on parhaillaan jo käynnissä kaupungintalokorttelin puutaloissa Hattulassa ja Heinrichsissä, joissa uusitaan niin ikään vesikatot. Kustannusarvio on 180 000 euroa. Niin ikään käynnissä ovat vanhan kaupungintalon piippujen pellitystyöt.

Korjattavat kohteet noudattelevat Kumpulan mukaan kaupungin kiinteistöjen PTS- eli pitkän tähtäimen suunnitelmaa.

– Joka vuosi tehdään töitä sen eteen, että lista pienenee. Lähtökohtana on, että vesikatto ja salaojat ovat kunnossa, sitten ulkovaippa. Sen jälkeen katsotaan muutakin, kuten lämmönjakokeskuksia ja ilmanvaihtokoneiden uusimisia.

Estää yllätyksiä ja sisäilmaongelmia

Raumanmeren koululla on ollut pientä murhetta erkkerin osalta. Kuntotutkimuksen perusteella erkkerissä on todettu kosteusvaurioita, jota lähdetään korjaamaan. Hinta on arviolta 100 000 euroa.

Myös Satakunnan hyvinvointialueelle vuokrattua Rauman terveyskeskusta korjaillaan tänä vuonna. Rahaa suunnataan kohteeseen 100 000 euroa. Kumpulan mukaan talossa jatketaan eri osastoilla ulkoseinien tiivistystöitä, jotta rakennusta saadaan ilmatiiviimmäksi ja pysymään käyttökunnossa.

PTS-suunnitelman mukaisten korjausten lisäksi vanhojen rakennusten korjauslistalla on rakennusten käyttäjiltä tulleita korjaustoiveita. Tällainen on esimerkiksi Posellin invahissin asentaminen ja eteisen kunnostus 70 000 eurolla.

Julkisivumaalausten kohteena tänä vuonna ovat muun muassa Unajan koulu, Kirstin talo, Onnelan päiväkoti sekä pääkirjasto.

Kaikkiaan vanhojen rakennusten muutostyöt -listalla on 24 kohdetta. Lisäksi tehdään erilaisia lämpö-, vesi- ja ilmastointitöitä sekä sähkötöitä. Kumpulan mukaan tämän vuoden budjettiin varattu summa on sopiva listalla olevien töiden toteuttamiseen.

– Ei ole liikaa eikä liian vähän. Rakennukset pysyvät kunnossa ja yllätykselliset hajoamiset ja sisäilmaongelmat pysyvät hallinnassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut