Rauman kaupunki ei osta Tynellin arvovalaisimia – "Ei kuulu kunnan peruspalveluihin"

Elokuvateatterin lamppujen soppa nähdään mainetappiona Raumalle.

Elokuvateatteri Iso-Hannun arvovalaisimia ei ainakaan olla hankkimassa Rauman kaupungin omistukseen. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kalle Leppikorven (sd.) mukaan niiden ostaminen kaupungin piikkiin on täysin poissuljettu ajatus.

– Ei todellakaan, ei missään tapauksessa. Kaupungilla ei ole mitään intressiä omistaa niitä, arvoesineiden omistaminen ei kuulu kunnan peruspalveluihin, Leppikorpi tyrmää.

Suojelua esitetty

Elokuvateatterin valaisimet paljastuivat Paavo Tynellin suunnittelemiksi tänä keväänä ja ne ehtivät jo olla myynnissä Hagelstamin huutokaupassa. Neljän suuren seinävalaisimen yhteenlaskettu lähtöhinta oli 160 000 euroa.

Lamput vedettiin kuitenkin myynnistä, koska Vanha Rauma Säätiö teki Iso-Hannun kiinteistöstä suojeluesityksen kiinteine sisustuksineen ja alkuperäisine valaisimineen. Sen johdosta valaisimet määrättiin vaarantamiskieltoon.

Tekniikan kohentamista

Myös Rauman kaupunginhallituksen pöydässä on nyt puitu elokuvateatterin suojelukysymystä.

Asiaan nivoutuu Vanha Rauman keskeneräinen asemakaavauudistus, jonka johdosta alue on asetettu rajattuun rakentamiskieltoon. Se tarkoittaa, että tiettyjä muutoksia tai uudistuksia ei alueella saa tehdä ilman poikkeamislupapäätöstä.

Kaupunginhallituksessa vallitsee Leppikorven mukaan selvä yksimielisyys siitä, että elokuvateatterin olosuhteita pitää voida kohentaa ja tekniikkaa päivittää tähän päivään.

– Viesti on se, että emme näe lamppuja poikkeuksena muuhun tekniikkaan verrattuna. Tarkoituksena on, että kaupallisessa keskustassa on mahdollista liiketoiminnan pyörittäminen. Se on positiivinen asia, josta ei pidä rangaista, Rikulle enemmin hatunnosto.

Maineelle tappio

Lamppuasia tulee näillä näkymin myös kaupunginhallituksen kaavoitusjaoston käsiteltäväksi. Leppikorpi harmittelee, että valaisimista syntyi soppa, joka ei näytä Rauman kannalta hyvältä.

Esimerkiksi Hagelstamin huutokauppa piti suojeluesityksen jättämistä juuri ennen huutokauppaa kiusantekona. Vanha Rauma Säätiölle pyyntö suojeluesityksen jättämisestä oli tullut kaupungin kaavoitusosastolta.

– Lamput on seinältä jo kirvoitettu irti ja maailma muuttuu. Tähän on nyt sotkeutunut monta eri tahoa ja imagotappio on Raumalle merkittävä, Leppikorpi toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut