Rauman kaupunki etsii tosissaan ratkaisua Otanlahden ongelmaan

Johanna Luukkonen ei uskalla luvata uimakelpoista vettä vielä ensi kesäksi, mutta yritystä on.

| Päivitetty

Otanlahden bakteerisaastumisen syyt ja ratkaisuvaihtoehdot otetaan Raumalla ripeästi työn alle. Kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen on juuri asettamassa ongelman selvittämiseen monialaisen työryhmän.

– Työryhmä arvioi, mitä Otanlahdelle tulisi tai voisi tehdä, jotta se saataisiin paremmalle tolalle.

Ryhmältä toivotaan toimenpide-ehdotuksia mahdollisimman pian.

”Tähän pitää paneutua”

Lahden veden hygieeninen laatu on heikentynyt usean vuoden ajan, ja ranta on ollut uimakiellossa koko loppukesän.

Krooniseksi kehittynyt tilanne on herättänyt närää kaupunkilaisissa ja keskustelutti viime viikolla myös kesätauolta palannutta kaupunginhallitusta.

– Tähän pitää ehdottomasti paneutua. En ole kuullut yhdenkään viranhaltijan tai luottamushenkilön sanovan, ettei asia olisi tarkeä, Luukkonen painottaa.

Ongelman syitä on aiemminkin pohdittu eri toimialojen yhteisessä keskustelussa. Luukkosen mukaan ratkaisujakin on yritetty löytää eri toimialoilla myös itsenäisesti ”ilman mahtikäskyä”.

Nyt ratkaisuja on kuitenkin tarkoitus saada laajalla rintamalla myös toimeenpanoon asti.

Oleelliset toimialat mukaan

Luukkonen painottaa, ettei Otanlahden tilanteeseen välttämättä ole helppoja tai yksinkertaisia ratkaisuja.

Suolistobakteerien pitoisuudet nousevat korkeiksi erityisesti sateiden jälkeen. Lahteen valuu hulevesiä laajalta alueelta, eikä yksittäistä lähdettä ole löytynyt.

– Sitä aina toivoo, että löytyisi yksi selkeä syy. Mutta kun tässä tilanteessa sellaista ei tahdo löytyä, on pohdittava, miten jatketaan ja onko ratkaisukeinoja olemassa, kaupunginjohtaja miettii.

Tästä syystä työryhmä muodostetaan kaikkien niiden alojen viranhaltijoista, jotka ovat tavalla tai toisella tekemisissä Otanlahden kanssa. Näitä riittää sivistystoimesta liikuntaan ja ympäristöterveydestä vesilaitokseen.

Työryhmän puheenjohtajana toimii teknisen toimialan johtaja Tomi Suvanto.

”Kyseessä on ykkösrantamme”

Luukkonen odottaa työryhmän pääsevän liikkeelle joutuisasti ja antavan ehdotuksiaan heti kun mahdollista. Ratkaisutoimenpiteitä yritetään saada jo valmistelussa olevaan ensi vuoden talousarvioon.

Jos asia on kaupungista kiinni, lupaako Luukkonen raumalaisille uimakelpoisen Otanlahden ensi kesäksi?

– Lupausta on tässä kohtaa vaikea antaa, hän vastaa.

– Ongelmaan täytyy päästä sisälle ja selvittää, mitä toimenpiteet ovat. Ne voivat olla yksinkertaisia tai tosi isoja asioita ja viedä oman aikansa.

Kaupunginjohtaja huomauttaa, että jos Otanlahdella päädyttäisiin esimerkiksi pohtimaan hulevesiä käsittelevän kosteikon rakentamista, se olisi merenpinnan lähellä hyvin haastavaa.

Ovat ratkaisut mitä tahansa, yritys niiden löytämiseksi on nyt joka tapauksessa kova.

– Lähtökohta on, että kyseessä on ykkösuimarantamme.

Savututkimus: vuotoja ei löytynyt

Rauman Vesi yritti viime viikolla saada selkoa siihen, pääseekö Otanlahteen johtaviin hulevesiviemäreihin wc-jätevesiä.

Tämä voisi selittää erityisesti uimavedessä havaittujen kolibakteerien ajoittain korkeita pitoisuuksia.Asiaa selvitettiin savututkimuksella Heinästenkadulla ja urheilukentän alueella.

– Kyseisen alueen hulevesiviemäri laskee Otalahteen ja halusimme varmistaa, että siellä ei ole esimerkiksi virheellisesti kytketty viemäriä hulevesiviemäriin, kertoo Rauman Veden liikelaitosjohtaja Jukka Vastamäki.

Mitään poikkeavaa ei kuitenkaan löytynyt, ja kiinteistöjen putkitusten suhteen asia on Vastamäen mukaan nyt varma.

– Näiden kokeiden osalta voidaan todeta, että verkosto tutkitulla alueella oli kunnossa. Mutta aina voi olla joku tuntematon tekijä, jota emme osaa ennakoida.

Jatkon suhteen vesilaitoksellakin odotetaan nyt työryhmän linjauksia.

Otanlahden veden laadun voimakas vaihtelu on näkynyt kesän aikana mitatuissa suolistoperäisten bakteerien pitoisuuksissa selvästi.

Kolibakteerien lukumäärä (mpn) on ollut uimavesivalvonnan näytteissä enimmillään 920 yhdessä desilitrassa vettä. Enterkokokkibakteereja on puolestaan laskettu jopa 1 700 pesäkkeitä mudostavaa yksikköä (pmy) desilitrassa.

Elokuun alussa otetussa näytteessä suolistoperäisiä bakteereja ei ollut juuri nimeksikään. Lukemat olivat vain 6 mpn ja 3 mpy.

Tuorein vesinäyte otettiin viime viikon maanantaina, ja tulosten mukaan veden laatu oli tuolloinkin hyvä.Uimakielto on silti voimassa edelleen, sillä veden laatu voi vaihdella nopeasti.

– Näillä näkymin näytteitä ei ole tarkoitus ottaa Otanlahdesta enää tänä kesänä, kertoo terveystarkastaja Jonna Aro.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut