Rauman kaupunki haastettu oikeuteen vuokrien polkemisesta

Nuorten työpajan, skeittihallin ja Toimelan vuokranantaja hakee oikeusteitse korotusta vuokratasoon.

Rauman kaupunki on haastettu oikeuteen liian alhaisesta vuokratasosta vuokraamissaan Kiinteistö Oy Rauman Kaivopuiston tiloissa. Haastehakemuksen on jättänyt kaupungin vuokraamat tilat omistava raumalainen Puteus-Yhtiöt Oy. 

Se vaatii kompensaatiota kohtuuttoman alhaisista vuokrista takautuvasti vähintään 1.5.2018 lukien. Kaupunki on vuokrannut yhtiöltä skeittihallin, nuorten työpajan, toimintakeskus Toimelan, työtoimintakeskus Pookin ja tukitalo Merituulin tilat.

Remontti venyi eikä vuokra juossut

Haastehakemus on tullut tällä viikolla vireille Satakunnan käräjäoikeuteen. Puteus-Yhtiöt Oy hakee oikeuden päätöstä vuokrien korottamiseksi nykyistä kohtuullisemmalle tasolle.

Enimmillään haetaan korotusta Toimelan tilavuokraan nykyisestä 6,41 euron kuukausineliövuokrasta 11,68 euroon.

Haastehakemuksessa perustellaan korotusta Toimelan remontilla, joka venyi ja jossa tilat remontoitiin kaupungin omiin tarpeisiin laadittujen suunnitelmien pohjalta.

Remontin piti valmistua vuoden 2016 syyskuussa, mutta se valmistui vasta vuoden 2018 huhtikuussa, jolloin myös kaupungin vuokranmaksu alkoi.

Tilojen muokkaus viiveen syynä

Toimelan remontin kustannusarvio 750 000 euroa kasvoi runsaaseen 1,3 miljoonaan euroon. Puteus-Yhtiöt Oy väittää, että viivästyminen johtui kaupungin omista tilatarpeista ja lisätöistä.

Asian hoito todetaan haastehakemuksessa ajallisesti erittäin hitaaksi ja hankalaksi ja sen aiheuttaneen yhtiölle tarpeettomia kustannuksia. Kaupunki ei myöskään ollut halukas kantamaan vastuutaan ylityksestä millään rahallisella osuudella.

Tiloista maksettu vuokra ei yhtiön mukaan mahdollista kiinteistöyhtiön riittävän hyvää hoitoa. Lisäksi kaupunki käyttää osaa vuokraamistaan tiloista vastoin vuokrasopimuksissa sovittua.

Neuvottelut tuloksettomia

Kaupungin ja kiinteistöyhtiön edustajat ovat neuvotelleet vuokranmaksun kohtuullistamisesta tuloksetta. Eräässä neuvottelussa sovittiin ulkopuolisen asiantuntijan käyttämisestä käyvän vuokratason määrittelemiseksi.

Haastehakemuksen mukaan Trellum Consulting Oy:n arvio oli, että kaupunki maksaa noin 45 prosenttia alhaisempaa vuokraa verrattuna käypään vuokraan. Kaupungin edustajat eivät ole kuitenkaan hyväksyneet arviota.

Puteus-Yhtiöt Oy:n edustaja ilmoitti Länsi-Suomelle, että yhtiö ei halua kommentoida riita-asiaa julkisuudessa.

Näitä vaaditaan

Skeittihallin kuukausineliövuokra 4,42 euroa kohtuullistetaan 6,88 euroon.Sinkokatu (Merituuli ja Pooki) kuukausineliövuokra 6,41 euroa kohtuullistetaan 7,85 euroon.Nuorten työpajan kuukausineliövuokra 4,42 euroa kohtuullistetaan 4,50 euroon.Toimintakeskus Toimelan kuukausineliövuokra 6,41 euroa kohtuullistetaan 11,68 euroon.Kaupunki korvaa oikeudenkäyntikulut tähän asti yhteensä 6 786 euroa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut