Rauman kaupunki on alkanut käydä järjestelmällisesti läpi tonttirajojen rikkomisia

Klapikasa, vaja ja peräkärry - kaikki tyypillisiä puistonvaltausesimerkkejä. Tässä ne ovat kaikki saman kiinteistön ”lipsahduksia”. Kuva: Rauman kaupunki

Klapikasoja, tunkioita, puutarhakalusteita. Veneitä, peräkärryjä ja asuntoautoja. Mutta myös vajoja ja leikkimökkejä, jopa täysmittaisia maanrakennustöitä.

Tätä kaikkea Rauman kaupungin virkamiehille tulee vastaan, kun he käyvät läpi kaupungin puistoalueita. Kyse on julkisista viheralueista, joita on otettu yksityiseen käyttöön ilman lupaa.

– Puistonvaltaus on ikuisuusongelma, eikä ainoastaan Raumalla, sanoo kaupungin maanmittausinsinööri Ari-Pekka Asikainen.

Tontinomistaja ei aina tiedä, missä oman tontin raja kulkee – tai saattaa vain luulla tietävänsä. Silloin jokin rakennelma tai vaikkapa polttopuupino voi tulla pykätyksi oman maan ulkopuolelle.

Joskus virhe tulee perintönä tai ostettuna. Tyypillinen tapaus on sellainen, jossa nuoripari on ostanut vanhemman omakotitalon.

– On hyvässä uskossa kuviteltu, että kaikki pihassa näkyvä kuuluu tonttiin. Edellinen omistaja on kuitenkin saattanut laajentaa pihaa paljonkin puiston puolelle, kertoo viheraluepäällikkö Kustaa Elsilä.

Tontin koosta muodostunut väärä mielikuva on saattanut jopa vaikuttaa ostohintaan.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.