Rauman kaupunki selvittää tietoturvaloukkausepäilyä – "toivotaan, ettei mitään pahempaa ole sattunut"

Epäilyn loukkauksen alla olevalla palvelimella ei säilytetty sovelluksia tai henkilötietoja.

Epäilty tietoturvaloukkaus havaittiin keskiviikkoiltana 16. elokuuta.

Rauman kaupunki sai keskiviikkoiltana 16. elokuuta tiedon, että kaupungin ICT-ympäristön Citrix-palvelimiin on kohdistunut epäily tietoturvaloukkauksesta.

– Palveliamme ylläpitävä IT-palvelutoimittaja oli ajanut testin, jossa paljastui jotain normaalista poikkeavaa. Onko se tietomurto vai virheellinen positiivinen ilmoitus, niin sitä ei tiedetä. Tilannetta selvitetään parhaillaan, Rauman kaupungin tietohallintopäällikkö Teppo Kartano kertoo.

– Tieto tapahtuneesta on annettu myös Kyberturvallisuuskeskuksen tietoon, he selvittävät myös asiaa, hän jatkaa.

Välitinpalvelin etäkäyttäjille

Epäillyn tietoturvaloukkauksen alla oleva Citrix-palvelin on välitinpalvelin, jota käytetään lähinnä etäyhteydellä kaupungin verkkoon liittyvillä työntekijöille.

Teppo Kartano kertoo, että Citrix-järjestelmä ohjaa työntekijän niihin operatiivisiin järjestelmiin, joihin työntekijällä on oikeus.

– Citrix-palvelimella itsessään ei ole mitään sovelluksia eikä henkilötietoja. Palvelin on vain yhteydessä siihen järjestelmään.

Kartano kertoo, että mahdollinen tietomurto Citrix-palvelimeen ei hyödytä vielä itsessään hakkeria.

– Vasta sitten voi sattua pahempaa, jos siitä palvelimelta päästään vielä eteenpäin. Siitä ei ole näyttöä, että näin olisi käynyt.

Palvelimet oli päivitetty

Kaupunki varautuu Citrix-palvelinten uudelleenasennukseen, minkä yhteydessä voi olla häiriöitä. Asennus ei Kartanon mukaan vaikuta muille kuin kaupungin omille työntekijöille, jotka käyttävät tuolla hetkellä etäyhteyksiä.

Kyberturvallisuuskeskus julkaisi 19. heinäkuuta tiedotteen, jossa kerrottiin Citrix-ohjelmiston haavoittuvuuksista. Kartanon mukaan Rauman kaupungin palvelimet päivitettiin uusimmilla versioilla heti ensimmäisenä mahdollisena hetkenä 20. heinäkuuta.

– Silloin palvelimia testattiin eikä mitään löytynyt. Myöhemmin testattiin toisen kerran, eikä silloinkaan ollut mitään. Mutta nyt uudemmalla testityökalulla tuli normaalista poikkeava ilmoitus.

– Pahimpia ovat mahdolliset nollapäivän haavoittuvuudet, joihin ei ole vielä valmistajalla korjausta. Toivotaan, ettei mitään pahempaa ole sattunut, Kartano toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut