Rauman kaupunkikonserni miinukselle Fennovoiman vuoksi

Peruskaupunki ilman tytäryhtiöitä teki 6,2 miljoonaa euroa ylijäämää.

Fennovoiman ydinvoimahankkeen kaatuminen Pyhäjoen Hanhikivellä heijastui Rauman Energian kautta myös Rauman kaupunkikonsernin tilinpäätökseen. REO on Fennovoiman osakas Voimaosakeyhtiö SF:n kautta.

Fennovoiman kaatunut ydinvoimalahanke heijastuu myös Rauman kaupunkikonsernin viime vuoden tulokseen. Koko kaupunkikonsernin vuoden 2022 talouden alijäämä oli 7,5 miljoonaa euroa.

Ero on merkittävä verrattuna edellisvuoteen, jolloin konsernin tilikauden ylijäämä oli 26,3 miljoonaa euroa.

Tulokseen vaikuttivat 16,3 miljoonan euron arvonalennukset, jotka johtuivat Rauman Energian tekemästä Fennovoima-investoinnin alaskirjauksesta.

Kaupunkikonsernia kosketti viime vuonna Fennovoiman ohella muun muassa energia- ja hintakriisi, työmarkkinakiistat, telakka-alueen monitoimihallin rakentaminen sekä asuntojen ja oppilaitosten peruskorjaus- ja uudisinvestoinnit.

Muita Rauman kaupunkikonsernin tytäryhteisöjä ovat Rauman Energian lisäksi Rauman Satama Oy, Rauman Asunnot Oy, Rauman Oppilaitoskiinteistöt Oy ja Rauman Meriteollisuuskiinteistöt Oy sekä kuntayhtymistä Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä.

Konsernitalouden vuosikate kattoi poistot 86,4 prosenttisesti. Taseessa on kertynyttä ylijäämää 176 miljoonaa euroa eli asukasta kohden 4 547 euroa. Konsernin lainakanta oli yhteensä 156,7 miljoonaa euroa ja asukasta kohden 4 047 euroa.

Rauman peruskaupungin tuloslaskelma oli lopullisen tilinpäätöksen mukaan 6,2 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Mukana ovat peruskaupungin toimialat, kaksi taseyksikköä ja kaksi liikelaitosta.

Hyvään tulokseen vaikutti verorahoituksen eli verotulojen ja valtionosuuksien hyvä kehitys. Vaikutusta oli myös valtion maksamilla koronakorvauksilla.

Rauman kaupunginhallitus käsittelee vuoden 2022 tilinpäätöksen ensi viikon maanantaina. Tarkastettu tilinpäätös esitetään valtuustolle hyväksyttäväksi 19. kesäkuuta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut