Rauman kieli voisi pelottaa hirvet takaisin metsään – äänimajakalle kaavaillussa paikassa Vermuntilassa rytissyt peltiä rykelmäksi asti

Ely-keskus kaavailee äänimajakkaa valtatie 8:lle Pekomäentien ja Leppäalhontien liittymän lähettyville.

| Päivitetty

Tämän näköinen on äänimajakka, jonka sensorit tunnistaa lähestyvän hirvieläimen ja kaiuttimista alkaa kuulua kovaäänistä ihmisen puhetta.

– Minä otan ohtatukkaan kiinni, jotta se pääsöö tuonne hilan taakse.

Näin höpöttelee lupsakan pohjalaisittain maailman ensimmäinen hirviä valtatieltä häätävä äänimajakka Mustasaaren Vassorinlahdella.

Ely-keskus on ollut kohta neljä kuukautta käytössä olleen majakan tuloksiin tyytyväinen, ja jatkoa suunnitellaan Rauman seudulle.

Mahdollinen paikkakin on katsottuna, se olisi Vermuntilassa valtatie 8:lla Pekomäentien ja Leppäalhontien liittymän lähettyvillä.

– Suurella todennäköisyydellä majakka sinne kevään aikana tulee. Rahasta se on kiinni, päästäänkö kokeilemaan, Varsinais-Suomen ely-keskuksen liikenneturvallisuusinsinööri Jaakko Klang kertoo.

Varsinais-Suomen ely-keskuksen suunnitelmissa on asentaa hirviä pelästyttävä äänimajakka Vermuntilaan Pekomäentien ja Leppäalhontien risteysalueelle.

Risteyksessä on kolissut

Riista-aidoitetuilla tiellä suurin onnettomuusriski on juuri aukkojen kohdalla, sillä hirvieläin saattaa etsiä ylityspaikkaa pitkiäkin matkoja aidan viertä seuraten.

Mustasaaren ensimmäinen äänimajakka on asetettu aukon viimeisen tolpan kohdalle, ja majakka alkaa puhua, kun sensorit havaitsevat lähestyvän hirven.

Pohjanmaalla kokeiluun on oltu tyytyväisiä, ja Riistakeskuksen seurannassa on ainakin kuuden hirven nähty kääntyneen majakan kohdalta takaisin metsään.

Nyt kaavailtu Vermuntilan liittymä on ely-keskuksen Jaakko Klangin mukaan yksi mahdollinen, mutta hyvin potentiaalinen vaihtoehto, koska leveähkön risteyksen vuoksi riista-aidoissa on kyseisessä paikassa suuri aukko.

Sen lisäksi risteyksen molemmin puolin on ohituskaistaparit, mitkä lisäävät ajonopeuksia tiellä.

Hän katsoo nopeasti tilastoista, että risteyksessä on peltiä kolissut turhan usein.

– Sillä kohtaa on tilastoissa oikein rykelmä, neljä valkohäntäpeuraa jäänyt auton alle samassa kohdassa. Sellaisen kohdan se pitäisi olla, että oikeasti näkisi, toimiiko laite.

Rauman kieltä ääniraidalle?

Ruotsalaisen yliopistotutkimuksen mukaan riistaeläimistä varsinkin hirvi pelkää ihmisen ääntä. Klangin mukaan ei ole merkitystä, mitä kieltä käytetään.

Kun Mustasaaren majakkaan oli Kansallisarkistosta löytynyt teostovapaa haastattelu 1980-luvulta, tuleeko Raumalle raumankielinen ääniraita?

– Ihan varmasti se onnistuu, eiköhän Kansallisarkistosta sellainen löydy, Klang naurahtaa.

Laitteen toimittaa Innotrafik niminen yritys, joka on saanut idean majakkaan metsästäjiltä.

– Metsästäjät ovat sanoneet, että passissa kun puhuu, niin ihan varmasti hirvieläin luikkii pakoon, Klang sanoo.

Laitteen kustannusarvio on noin 6 000 euroa vuosivuokrasta. Klangin mukaan heti ei laitetta kannata hankkia, vaan tutkia ensin sen mahdollisuudet.

Hänen mukaansa muutenkin hirvieläinvahinkojen torjunnasta kaivattaisiin enemmän tilastotietoa, sillä tarkkaa lukemia ei esimerkiksi ole keltaisten hirvinauhojen toimivuudesta.

– Torjuntatoimissa innostus on kova, mutta tieteellisellä pohjalla olevaa tutkimusta on vähän. Metsästys on yksi tehokkaimmista torjuntatoimista, kannat olisi hyvä pitää sopivan kokoisina.

– Kaikkia tällaisia on silti hyvä kokeilla. Koskaan ei tiedä, mistä tällaisesta tulee menestys, Klang sanoo.

Hirvieläinvahinkojen vähentämisen hintalappuja

50 000 e kilometri riista-aitaa800 000 e riistasilta, jota pitkin eläin voi kulkea tien yli100 000 e peuraestesilta, joka asetetaan joen tai ison ojan yli. Sorkkaeläin pelkää kulkea ritilämäisen tai putkimaisen kansirakenteen yli10 000 e riistaritilä, jossa sivutien liittymästä otetaan hieman pintamaata pois ja asennetaan putkimainen ritilä päälle. Kaksi koekäytössä KustavintielläAlle 10 000 e vilkkuvat hirvivaaraliikennemerkit, jotka aktivoituvat, kun sensorit havaitsevat hirvieläimiä ajoradan läheisyydessä. Tulossa Mynämäen ja Nousiaisten välille6 000 e hirvieläimiä riista-aidan aukoilla pelästyttävä äänimajakka, vuokrakustannusarvio vuodessa60 e kilometri keltaista varoitusnauhaaLähde: ely-keskus

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut