Rauman kouluissa odotetaan koronan tiimoilta tiiviisti uusia viranomaispäätöksiä

Perusopetuslain muutos sallii kuntien tekevän omia ohjeistuksia jopa koulukohtaisesti.

Koulut suljettiin keväällä koronan vuoksi, mutta avattiin kahdeksi viikoksi vielä ennen kesälomien alkua. Tuolloin pitkän etäopetuskauden päättyessä opetushallitus julkaisi pitkän listan vaatimuksia siitä, miten kouluhenkilökunnan tulisi valvoa oppilaiden etäisyyden pitämistä ja henkilökohtaista hygieniaa.

Nyt kesälomat alkavat olla takana, ja syksyn koulutyö on jälleen alkamassa. Rauman kaupungin kouluissa opetustyö alkaa 17. elokuuta, Normaalikoulussa palataan arkeen jo 12. elokuuta.

Se on jo selvää, että keväällä tulleet uudet hygieniaohjeistukset tulevat jatkumaan myös syksyllä.

Rauman kaupungin opetus- ja nuorisojohtaja Hanna Viljanen-Lehto tietää, että kaksi viikkoa ennen koulujen avaamista menee täysin suunnitteluun.

– Seuraamme ihan kaikki mahdolliset ohjeistukset ja keskustelemme vielä paikallisten terveysviranomaisten kanssa, mihin tautitilanne kehittyy.

Kevät antoi jo paljon kokemuksia

Viljanen-Lehdon mukaan viranomaisten virallisia ohjeistuksia odotetaan vielä, ennen kuin kouluille voidaan jakaa kaikki varautumisohjeet.

Niistä ensimmäistä odotetaan jo alkuviikolla, kun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n povataan julkaisevan suosituksen kasvomaskin käytöstä julkisissa tiloissa ja joukkoliikenteessä.

Myös opetushallitus antaa tiistaina uusimmat ohjeistuksensa siitä, millaisessa tilanteessa kouluvuosi alkaa.Koronaepidemia toi perusopetuslakiin yhden merkittävän uudistuksen, mikä antaa kunnille enemmän liikkumavaraa koronaan varautumisessa.

– Se on uutta, että paikallistasolla voidaan tehdä kunnittain ja jopa kouluittain päätöksiä. Ne tehdään tietenkin aina terveysviranomaisten kanssa tiiviissä yhteydessä.

– Jos tilanne pysyy rauhallisena, niin ei meidän tarvitse tehdä samalla tavalla kuin Helsingin kouluissa tehdään.Viljanen-Lehto lupaa, että kaupunki tiedottaa uusista ohjeistuksista ensi viikolla.

Se on jo selvää, että keväällä tulleet uudet hygieniaohjeistukset tulevat jatkumaan myös syksyllä, eikä pienissäkään flunssaoireissa kouluun saa tulla.

– Monta asiaa pitää ottaa huomioon, mutta keväällä meillä oli jo melkoinen harjoitusrumba tästä asiasta. Sieltä tuli jo aika paljon kokemusta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut