Rauman laivakortti säilyy, vaikka Satakirjastot uusivat kirjastokorttinsa

Tyrnikortteja on nyt kahta väriä eli punaisia ja oransseja. Toimivia kirjastokortteja ei kuitenkaan tarvitse vaihtaa uusiin.

Satakirjastot saivat kesällä uuden yhteisen kirjastokortin. Vanhasta kortista tuttu tyrni on mukana uusissakin korteissa, tosin tyyliteltynä.

Oikeastaan kortteja on kaksi, sillä asiakas voi valita joko oranssipohjaisen tai valkopohjaisen kortin.

– Vanhat kortit pysyvät kyllä käytössä, eikä kirjastokorttia tarvitse tulla vaihtamaan, jos vanha kortti on hyvässä kunnossa, toteaa Rauman kirjastopalveluiden johtaja Karri Hara.

Ilme uudistettiin

Vanhat tyrnikortit ovat olleet käytössä kymmenisen vuotta, ja nyt oli aika ilmeen uudistamiseen.

Uutta korteissa on paitsi ulkonäkö myös sisäänrakennettu siru. Sirun ansiosta lainausautomaatilla lainaaminen helpottuu, kun viivakoodia ei enää tarvitse saada osumaan tarkasti lukijalaitteen alle, Satakirjastojen tiedotteessa todetaan.

Siru liittyy siirtymiseen niin sanottuun RFID-pohjaiseen lainaukseen eli sen avulla voi lainata vaikka kokonaisen pinkan kerralla laittamalla pino automaatin pöydälle.

– Tämä ei ole tällä hetkellä vielä käytössä Raumalla, koska se vaatii aineistoon erityisen tarralla kiinnitettävän RFID-tunnistimen. Aineistoa aletaan tarroittaa tulevaisuudessa, Hara kertoo.

Koska kaikilla kirjastoilla ei vielä ole RFID-järjestelmää, on uusissakin korteissa myös viivakoodi, jonka avulla automaatilla voi lainata vanhaan malliin.

Laivakortti säilyy

Vanhat kortit siis säilyvät käytössä, joten Raumallakin voidaan huokaista helpotuksesta. Kaunis laivakortti ei ole lähtemässä mihinkään.

– Satakirjastojen asiakkailla on käytössä vielä aika monenlaisia vanhoja kortteja, koska niitä ei ole ”pakotettu” vaihtamaan. Itsellänikin on vielä muinainen Euran kunnankirjaston kortti, jota aikoinaan olin suunnittelemassa.

Haran mukaan Rauman laivakorttia on edelleen saatavissa.

– Emme ole vielä tehneet päätöstä, tilataanko sitä joskus lisää. Kovin monen erilaisen kortin valikoima ei ole hirveän kätevää ehkä.

Sen sijaan uutta tyrnikorttia ei Raumalta vielä saa.

– Raumalla ei uusia kortteja vielä oteta jakoon, koska meillä on iso varasto vanhoja, jotka käytetään ensin pois, Hara sanoo.

Kuteen yleensäkin, uusikin kirjastokortti on maksuton.

Raumalla melkein jokaisella on kirjastokortti, sillä kaikki koululaiset saavat jossain vaiheessa oman kortin. Hara laskee, että viime vuonna korttiaan käytti runsas 12 000 eri lainaajaa.

Korttien jakautumiseen laivan ja tyrnin välillä Hara ei osaa ottaa kantaa.

– Sekä tyrni- että laivakorttia on käytetty rinnakkain ja asiakas on voinut valita, kumman haluaa. Lapset ovat kaiketi pitäneet laivakortista enemmän.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut