Rauman Lakariin virisi suuri datakeskushanke – "Nyt on vasta pelinavaus tehty"

Fortum varaa liki 80 hehtaarin alueen ja alkaa sen jälkeen etsiä toteuttajaa.

| Päivitetty

Fortum varaa Rauman Lakarista alueen mahdollista datakeskusinvestointia varten. Kyse on 78 hehtaarin alueesta Koillisella teollisuusalueella Jaakonkurun lähellä.

Sidosryhmäpäällikkö Juha Ruokonen Fortumilta täsmentää, että yhtiön tavoitteena ei ole investoida itse datakeskukseen vaan edistää investoinnin toteutumista.

– Kyse on ensimmäisestä askeleesta matkalla kohti datakeskusta. Nämä ovat pitkiä hankkeita, puhutaan vuosikymmenen lopusta ennen kuin datakeskus voi alkaa jauhaa bittejä, Ruokonen sanoo.

Tekijä erikseen

Tonttivarauksen myötä yhtiö pystyy aloittamaan keskustelut mahdollisten sijoittajien kesken.

– Siihen on vielä matkaa, että voitaisiin nimetä varsinainen toteuttaja, Ruokonen toteaa.

Raumalle suunnitellaan suurta datakeskusaluetta. Rauman kaupunki ja hankkeen kehittäjä Fortum ovat solmimassa suunnitteluvaraussopimuksen Rauman Lakariin.

Fortum Power and Heat Oy:n suunnitteluvaraus on voimassa vuoden 2025 loppuun saakka. Ruokosen mukaan siihen mennessä tavoitteena on saada hanketta konkreettisesti eteenpäin.

Fortumin osuus datakeskushankeessa liittyy yhtiön strategiaan, jonka ytimessä on edistää vihreää siirtymää ja teollisuuden irtautumista hiilestä.

– Datakeskukset ovat isoja energiankuluttajia, ja ne tarvitsevat uusiutuvaa energiaa pystyäkseen toimimaan ympäristöystävällisesti.

Muuallakin hankkeita

Yhtiö julkisti samanaikaisesti Rauman-hankkeensa kanssa vastaavan Orimattilassa.

Fortum on myös mukana Microsoftin datakeskushankkeissa Espoossa ja Kirkkonummella, joissa keskusten hukkalämpö muutetaan kaukolämmöksi.

Ruokosen mukaan on kuitenkin liian aikaista sanoa, olisiko Rauman tapauksessa kyse hukkalämmön hyödyntämisestä.

Mahdollisen datakeskuksen kokoon hän ei myöskään ota kantaa.

– Investori päättää, millaisen laitoksen haluavat rakentaa. Olemme hyvin alkuvaiheessa, nyt on vasta pelinavaus tehty.

Rauma tarkkana

Fortum katsoi Lakarin alueen otolliseksi datakeskustoiminnalle muun muassa kaavoitustilanteen, sähköverkkoyhteyksien ja työvoiman saatavuuden takia.

Jos datakeskushanke lähtee toteutumaan, on kyse merkittävästä asiasta Rauman kaupungin kannalta, kaupunginjohtaja Esko Poikela sanoo.

Hän korostaa, että kyse on vasta hankesuunnittelusta ja toteutuminen on edelleen epävarmaa.

Poikela pitää kuitenkin Fortumin hanketta uskottavana ja toteutumisvalmiuksia parempina kuin joissakin muissa hankkeissa, joita Raumalla on ollut vireillä.

– Olemme olleet todella tarkkoja siitä, mihin lähdetään suunnitteluvarauksia myöntämään. Meidän puolelta tämä kertoo, että meillä on uskoa.

Suunnitteluvarauksen myöntämisestä päättää Rauman kaupunginhallitus ensi viikon kokouksessaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut