Rauman merimuseon valttikortteja ovat navigaatiosimulaattori ja yhteisöllisyys – "Olemme tehneet paljon sellaista, mitä moni on vasta aloittamassa"

Museon 15-vuotisjuhlavuosi huipentuu perjantaina järjestettävään Ilta skanssissa -tapahtumaan.

Rauman merimuseo juhlii tänä vuonna viidettätoista toimintavuottaan. Vuonna 2004 aloittanut museo on ollut johtajansa Anna Merosen mukaan alusta ennen kaikkea yhteisöllinen projekti, "kaikkien raumalaisten yhteinen juttu".

Siksi myös juhlavuotta halutaan juhlia yhteisöllisissä merkeissä, ja niinpä se huipentuu huomenna perjantaina järjestettävään Ilta skanssissa -tapahtumaan.

Tapahtumassa yhteislauletaan merilauluja sekä käydään lauluyhtyekilpailu, jonka tulokset ratkeavat illan aikana. (Lisää kilpailusta voit lukea huomenna Länsi-Suomen kulttuuripuolelta.)

– Yksi tavoitteistamme on olla olemassa yhteisöä varten. Siksi lähdimme järjestämään 15-vuotisjuhlaa tuollaisena isona tapahtumana, Meronen sanoo.

Yleisöä voi osallistaa vaikka haalarikyselyllä

Merimuseoyhdistys lähti aikanaan pyörimään raumalaisten vapaaehtoisten aloitteesta, ja yhteisöllisin voimin museon näyttelyitä on rakennettu näihin päiviin asti.

Meronen kertoo yhden muistamansa esimerkin omien työvuosiensa varrelta.

– Olin silloin projektitöissä museolla, ja saimme näyttelyä varten idean, että ripustetaan kaikki mahdolliset Rauman telakan työhaalarit vuosien varrelta katosta roikkumaan. Silloin meillä oli yhdet haalarit.

Joukkovoima auttoi tässäkin.

– Laitoimme Facebookiin ilmoituksen, että haalareita tarvitaan. Ensimmäiset saatiin jo samana iltapäivänä, Meronen muistelee.

"Olemme tehneet paljon sellaista, mitä moni museo on nyt vasta aloittamassa tai harkitsemassa."

Yleisön osallistaminen ja yhteisöllisyys on nykyisessä museomaailmassa kasvava trendi. Merosen mukaan merimuseo on ollut siinä mielessä kehityksen aallonharjalla jo etunojassa.

– Olemme tehneet paljon sellaista, mitä moni museo on nyt vasta aloittamassa tai harkitsemassa.

Simulaattori siivitti huippuheinäkuuhun

Tulostakin merimuseon toimintatavat näyttävät tuovan. Esimerkiksi heinäkuussa merimuseolla kävi hieman alle 3000 kävijää.

Kyseessä on Merosen mukaan "ehdottomasti paras heinäkuu moneen vuoteen", ehkä jopa yksi museon parhaista, vaikkei Meronen juuri nyt päässytkään käsiksi kattaviin kävijämäärätietoihin.

Tänä vuonna tulosta saattoi siivittää erityisesti heinäkuussa käyttöön otettu uusi navigointisimulaattori (LS 4.7.). Edellinen poistettiin käytöstä tammikuussa, ja moni odotti uutta laitetta hartaasti.

Simulaattori onkin Merosen mukaan epäilemättä yksi merimuseon vetonauloista, mitä tulee pysyviin kohteisiin.

– Vaihtuvat näyttelyt taas nostavat museon kiinnostavuutta aina, kun uusi näyttely avataan, Meronen sanoo.

Ilta skanssissa – merimuseo 15 vuotta -tapahtuma Parpansalin tapahtumateltassa perjantaina 9.8. klo 19.15 alkaen. 15 euron ohjelmalippuja myydään ennakkoon, lisätiedot: rmm.fi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut