Rauman Meripelastusyhdistys turvaa juhannusta vesillä

Rauman Meripelastusyhdistyksen vapaaehtoiset ovat tuttu näky vesillä. Kuva: LS-arkisto/Esa Urhonen​
Rauman Meripelastusyhdistyksen vapaaehtoiset ovat tuttu näky vesillä. Kuva: LS-arkisto/Esa Urhonen​

Valtakunnalliseen Operaatio Meritähteen osallistuva Rauman Meripelastusyhdistys liikkuu tänäkin juhannuksena vesillä keskikesän juhlan juhlijoiden turvana.

Pelastusaluksen päivystävä päällikkö Nestori Mäkelä kertoo torstaina iltapäivällä alkaneen päivystyksen jatkuvan aina sunnuntai-iltaan asti. Alus miehistöineen on parhaillaankin välittömässä lähtövalmiudessa Rauman edustalla.

– Pyrimme liikkumaan siellä, missä ihmiset liikkuvat. Toiminta-alueemme ulottuu aina Pyhämaasta Luvialle, Mäkelä kertoo.

"Toiminta-alueemme ulottuu aina Pyhämaasta Luvialle."

Ensimmäinen piikki juhannuksen veneliikenteessä nähtiin jo alkuillasta. Esimerkiksi Rokinnokassa on riittänyt ruuhkaa, kun mökkeilijät ovat pakkautuneet veneisiinsä.

Rauman Meripelastusyhdistys on toistaiseksi saanut yhden hälytystehtävän. Mäkelä arvioi sään vaikuttavan ratkaisevasti siihen, lähtevätkö juhannuksen juhlijat merelle.

– Tekniset viat ja polttoaineen loppuminen ovat tavanomaisia syitä hälytykselle. Monelle juhannuksen venereissu on kesän ensimmäinen, Mäkelä huomauttaa.

Kaikkiaan Suomen Meripelastusseuran Operaatio Meritähden ansiosta Suomen vesillä liikkuu 150 pelastusalusta ja yli tuhat vapaaehtoista meripelastajaa.

Apua tarvitsevien toivotaan ottavan rohkeasti yhteyttä meripelastusseuroihin – hädän hetkellä mökkinaapurin vene harvoin on paras apu hinaamaan venettä tai ratkaisemaan muitakaan pulmia.

Valtakunnallinen meripelastuksen hälytysnumero on 029 410 00.
Liikkeellä olevat pelastusalukset päivystävät myös kutsukanavia VHF 16 ja VHF DSC 70.

Sisävesillä kiireellisissä tapauksissa soitetaan hätänumeroon 112.