Rauman osallistuvan budjetoinnin ääniä löytyi lisää

Liikennepuisto nousi Mnuu huki -äänestyksen ykköseksi. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Rauman osallistuvan budjetoinnin Mnuu huki -äänestyksen tulokset menivät uusiksi, kun paperisia äänestyslomakkeita löytyi lisää.

Korjauksen jälkeen äänimäärä on 601, ja lipputankojen sotainvalidimerkit nousevat toteutettavien hankkeiden listalle aiemmin ilmoitettujen lisäksi.

Kärki vaihtuu

Löydetyt äänet muuttavat kärjen järjestystä. Lasten liikennepuiston fiksaus nousee kärkeen neljällä äänellä ohi Hj. Nortamon koulupihan istumapaikkojen.

Kolmannelle sijalle nousee aiemmalta kahdeksannelta sijalta kaupungin lipputankoihin kiinnitettävät sotainvalidien merkit. Kadunvarsiroskisten uusiminenkin toteutetaan, vaikka se lopullisissa laskelmissa putosikin neljänneksi, kaupungin tiedotteessa luvataan.

Kaupunki tiedotti Mnuu huki -äänestyksen tuloksista elokuun lopussa. Tiedotteessa kerrottu paperiäänten määrä sai aktiivisen kaupunkilaisen ottamaan yhteyttä kaupungintalolle, sillä ilmoitettu määrä vaikutti hänen mielestään kovin pieneltä.

Selvittelyssä ilmeni, että nippu paperiääniä oli kulkeutunut äänestyspaikalle muuta kuin suunniteltua reittiä pitkin. Aktiivinen kuntalainen oli kerännyt oma-aloitteisesti ääniä ja toimittanut äänestysliput yhtenä pakettina kaupungintalolle.

– Ei tällaista aktiivista toimintaa voi jättää huomioimatta. Yli sata kuntalaista on äänestysajan puitteissa äänensä antanut, eikä niiden aitoutta ole syytä epäillä. Kyse on vielä kokeilusta, siksi nämäkin äänet ansaitsevat tulla mukaan laskentaan, kaupungin talousjohtaja Fredrik Lindström sanoo.

Toteutetaan yhdessä

Ensimmäisessä laskennassa kolmen kärkeen sijoittuneita hankkeita lähdettiin heti tuoreeltaan suunnittelemaan ja kustannusarvioita tarkentamaan.

Laskelmat osoittavat, että budjetoitu raha saadaan riittämään myös joidenkin kadunvarsiroskisten uusimiseen, vaikka lopullisessa laskennassa hanke putosikin neljänneksi.

─ Tämä on ollut hyvä kokeilu, sillä korjattavia asioita on saatu hyvin selville. Sähköiseen äänestykseen tarvitaan käyttäjäystävällisempi järjestelmä ja paperiäänestyksen ohjeiden pitää olla selkeämmät.

Lindströmin mukaan kokeilua leimasi kiire, koska ideat pitää toteuttaa vielä tänä vuonna.

Rauman osallistuva budjetointi -hanke pidetään osallistavana loppuun saakka. Esimerkiksi Hj. Nortamon koulupihan istumapaikkojen suunnitteluun otetaan mukaan nuoria koulusta ja nuorisovaltuustosta ja liikennepuiston suunnitteluun kutsutaan Lasten parlamentin jäseniä.