Rauman päättäjillä tiukka taisto Karin kampuksen tukipalveluista

Yksi ääni ratkaisi pelin. Kampuksen ruuat ja siivoukset ulkoistetaan, paitsi ehkä ei uimahallissa.

| Päivitetty

Vuoden kuluttua ovensa avaavan Karin kampuksen tukipalveluista tuli kaupunginvaltuustossa iso ja tiukka kysymys. Kouluruuat ja talon siivoukset päätettiin lopulta ostaa ulkoa, paitsi ei ehkä uimahallin osalta.

Karin kampuksen kouluruuat ja siivoukset saivat aikaan tiukan iltapuhteen Rauman kaupunginvaltuustossa.

Lopputulos oli, että vain yksi ääni ratkaisi palveluiden tulevan järjestämistavan.

Valtuusto päätti pitkälti kaupunginhallituksen antaman pohjaesityksen mukaisesti. Ostopalveluna hankitaan ruoka- ja puhtauspalvelut, kahvilatoiminta, vartiointi ja piha-alueiden hoito.

Kaupungin omana työnä tuotetaan kiinteistönhuoltopalvelut, jotka sisältävät uimahalliprosessin ylläpidon. Samoin omana työnä tehdään kampuksen av- ja it-palvelut sekä markkinointi ja myynti.

Päätökseen sisältyi kuitenkin takaportti. Jami Toivonen (ps.) esitti ja Marja-Leena Alho (kok.) kannatti lisäystä, jonka mukaan uimahallin puhtauspalvelut voidaan tuottaa omana työnä, jos ulkoinen palveluntuotanto tulee kalliimmaksi ja epätarkoituksenmukaisemmaksi kuin oma tuotanto.

Tämän lisäyksen valtuusto hyväksyi lopulta illan päätteeksi yksimielisesti.

Äänen erolla

Sitä ennen valtuusto kävi kuitenkin vilkkaan keskustelun yksityisen ja julkisen palveluntuotannon välillä. Susanna Ruponen (vas.) piti pitkän puheen, jossa hän esitti uutta ratkaisua.

Sen mukaisesti kouluruokaa ei ulkoistettaisi vaan tuotettaisiin kaupungin omana työnä. Samoin siivouksista jätettäisiin omaksi työksi korkean hygieniatason puhtauspalvelut.

Ostopalveluna sen sijaan olisi hankittu perushygieniatason puhtauspalvelut kahvilatoiminnan, tapahtumatuotannon, vartioinnin ja pihanhoidon lisäksi. Esitystä kannatti Heidi Hiljanen (sd.).

Toivosen tekemä esitys vei kuitenkin voiton Ruposen esityksestä täpärästi äänin 22–21.

Ryhmät yhtenäisiä

Ryhmien sisällä yhtenäisyys säilyi. Keskusta, kokoomus, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset olivat Toivosen esityksen kannalla.

Toivonen perusteli esitystään sillä, että uimahallin puhtauspalvelut sisältävät erityisvaatimuksia, mikä saattaa tuottaa kilpailutukselle haasteita. Toivonen ei pitänytkään järkevänä tässä kohdassa hirttäytyä vain yhteen vaihtoehtoon eli ulkoa ostamiseen.

Ruposen täpärästi hävinneen esityksen takana olivat SDP, vasemmistoliitto ja vihreät. Merkille pantavaa oli, että vielä kaupunginhallituksessa demareiden Kalle Leppikorpi ja Jari Laihonen olivat laajemman ulkoistamisen kannalla kuin valtuustossa.

Karin kampuksen keittiössä tullaan valmistamaan jatkossa ruuat Hj. Nortamon ja Raumanmeren peruskouluihin sekä lukioon. Valmistavasta tahosta oli valtuustossa kiistaa.

Suuret veisivät

Kouluruokien kohdalla Ruponen puolusti omaa tuotantoa, koska kustannusten nousu on saatu pidetty kurissa. Osaulkoistus vaikuttaisi hänen mukaansa ruoka-aineiden hankintamääriin, jonka jälkeen nykyisiä määräalennuksia ei enää saataisi.

Ruponen ei myöskään uskonut, että matalan katteen kouluruoka kiinnostaisi paikallisia yrityksiä vaan houkuttelisi suuria valtakunnallisia yrityksiä, joita kiinnostaa parhaimman katteen tapahtumapalvelut.

– Lienee siis turha toivoa, että lähiruoka löytäisi vastaisuudessa lautaselle samassa määrin, jos pohjaesityksen mukaan mennään.

Pori siivoaa itse uimalansa

Ruposen mukaan yhdistämällä uimahallin puhtauspalvelut kiinteistöhuoltopalveluihin saavutetaan hyötyjä muun muassa tilojen kunnon valvonnan sekä yhteydenpidon osalta. Yksityisten toimijoiden Ruponen pelkäsi laskevan liian vähän aikaa siivoukselle, jolloin terveysturvallisuus vaarantuu.

– Jos näin pääsee käymään, on seurauksena uimahallin välitön sulkeminen, siinä ei enää auta viikkosiivousten lisääminen.

Ruponen huomautti, että Porin kaupunki on palauttanut uimahallinsa siivouksen omaksi työksi. Hän myös arvosteli kampusesityksen tueksi laadittuja selvityksiä, joista puuttuivat Ruposen mukaan laskelmat ja numeeriset vertailut.

Huoltovarmuus mielessä

Myöskään Heidi Hiljasen mielestä kustannusvaikutuksia ei ollut osoitettu riittävän hyvin. Hän myös huomautti, että Raumalla on jo uimahallissa korkean hygieniatason osaamista, jota kampuksen uimahallissa voitaisiin hyödyntää.

Juha Viitala (sd.) korosti riskienhallintaa ja piti turvallisempana säilyttää mahdollisimman paljon palveluita kaupungin omana työnä. Julkinen sektori huolehti huoltovarmuudesta esimerkiksi koronan aikana, hän muistutti.

– Missä oli huoltovarmuus, kun yhden tahon lakko jätti lapset ilman kouluruokaa, heitti puolestaan Sari Pettersson (kok.) viitaten JHL:n lakkoon vuonna 2019.

Samu Vahteristo (kok.) sen sijaan ihmetteli, miten Suomen kylpylät ja paperitehtaat pysyvät kunnossa, jos yksityiset siivoukset katsotaan b-luokan siivouksiksi.

– Perussääntö on, että jos palvelua on tarjolla markkinoilla, kannattaa se silloin markkinoilta hankkia. Jos ei ole, se kannattaa tehdä itse, Vahteristo totesi.

Löylymestari oli ok

Muiden asioiden osalta valtuustolla oli helppo ilta.

Kuntapäättäjät hyväksyivät pidemmittä puheitta Aro-Nanun asemakaavauudistuksen, jonka turvin vanhat koulut voi purkaa ja rakentaa tilalle uuden Nanujärvelän koulun.

Myös Fåfängan asemakaavamuutos hyväksyttiin yksimielisesti.

Uuden kaavan myötä on mahdollista rakentaa muun muassa 2-kerroksinen, noin 1 000 neliömetrin suuruinen saunarakennus merijakamolle palaneen Löylymestarin paikalle.

Lisää rakennusoikeutta tuli myös Merikylpylän saunojen alueelle sekä maauimalan länsipuolelle. Kylpylähotelli Suvitien ja Otantien liittymässä jäi vain alustavaksi varaukseksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut