Rauman päiväkodeissa, kouluissa ja lukiossa vietetään ensi viikolla Hävikkiviikkoa

Viime vuonna teemaviikolla mitattiin koululaisten ja lukiolaisten lautashävikin päivittäistä keskiarvoa yhtä oppilasta tai opiskelijaa kohti. Jos koulu pääsi ruokailijakohtaisesti alle 20 gramman, oppilaat saivat palkinnoiksi jäätelöt. Tällä kertaa mukaan otetaan myös päiväkodit.

Arkistokuva: Juha Sinisalo

Rauman kaupungin varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa ja Rauman Lyseon lukiossa vietetään valtakunnallista Hävikkiviikkoa 11.–17.9. Ruokapalvelut kannustaa lapsia ja nuoria vähentämään lautashävikkiä. Parhaiten ruokajätteen vähentämisessä onnistuneet palkitaan.

Viime vuonna teemaviikolla mitattiin koululaisten ja lukiolaisten lautashävikin päivittäistä keskiarvoa yhtä oppilasta tai opiskelijaa kohti. Jos koulu pääsi ruokailijakohtaisesti alle 20 gramman, oppilaat saivat palkinnoiksi jäätelöt.

Tänä vuonna haasteessa ovat mukana myös päiväkodit.

– Palkinnon saavat tällä kertaa ne koulut, joissa päästään lautashävikin määrissä keskimäärin korkeintaan 10 grammaan ruokailijaa kohti. Päiväkodeista vastaavasti palkitsemme ne, joissa hävikin keskiarvo on korkeintaan 15 grammaa lasta kohti, palvelusuunnittelija Taru Salonoja kertoo tiedotteessa.

Salonojan mukaan lapset suhtautuivat ruokahävikin vähentämiseen viimeksi innostuneesti, ja he halusivat selvästi vähentää lautashävikkiä. 

Tarjoiluhävikin vähentäminen vaatii suunnitelmallisuutta

Vaikka ruokailijoilla on tärkeä rooli ruokajätteen vähentämisessä, myös ateriapalveluiden tuotannossa keskitytään vuoden jokaisena päivänä erityisesti tarjoilu- ja valmistushävikin minimoimiseen.

Ruokahävikin vähentäminen on monen asian summa. Suurin haaste on ruokailijamäärien ja menekin ennakointi, mikä vaikuttaa tarjoiluhävikkiin.

- Joissakin yläkouluissa ja lukiossa ruokailijamäärät vaihtelevat päivien ja ruokalajien mukaan, sillä kaikki yläkoululaiset ja lukion opiskelijat eivät käy joka päivä syömässä. Tämä hankaloittaa ruokamäärien ennustamista, Salonoja toteaa.

Salonojan mukaan ruokalajien menekki vaihtelee ruokalistasta toiseen melko paljon. Yhdessä kuuden viikon ruokalistakierrossa menekki voi olla täysin erilainen kuin seuraavassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut