Rauman päivystysjonot ovat Satakunnan pisimmät, ja lääkäripula on helpottamassa vasta kesällä: "Ainoa paikka, jossa ei meidän hoitotakuun tavoitteisiimme ylletä"

Rauman kiirevastaanottoa on jouduttu useasti supistamaan henkilöstöpulan vuoksi. Helpotusta on näkyvissä vasta kesällä.

Rauman terveyspalveluiden lääkäripula on helpottamassa vasta ensi kesänä.

Satakunnan hyvinvointialue on tiedottanut viimeisten viikkojen aikana useaan kertaan, että Rauman terveyspalveluiden kiirevastaanottoa supistetaan henkilöstöpulan vuoksi.

Hyvinvointialueen terveyspalveluiden vastuualuejohtaja Anna Jaatinen kertoo, että hoitaja Raumalla on riittävästi, mutta lääkäripula on ollut akuutti jo jonkin aikaa.

Sairastumisista johtuneet supistukset eivät kuitenkaan ole tarkoittaneet aina sitä, että aukioloaikoja olisi tarvinnut muuttaa, mutta jonoja ne ovat pidentäneet.

– Tavallisen raumalaisen näkökulmasta toimipiste on ollut auki, mutta ambulanssipotilaat on ohjattu suoraan Satasairaalaan.

Hyvinvointialueella on Jaatisen mukaan aiempaa helpommin toteutettavissa malli, jossa toinen toimipiste paikkaa toisen paikan vajausta.

– Iso osa heistä olisi joka tapauksessa kuljetettu sairaalatutkimuksiin, mutta ei ole tarkoituksenmukaista pitää ambulansseja ajossa.

Raumalla pisimmät jonot

Ennen hyvinvointialuetta Raumalla on työskennellyt kiirevastaanoton päivystyksessä kaksi lääkäriä, mutta hyvinvointialue nosti keväällä päivystäjien määrän kolmeen.

Yksi syy siihen on se, että Raumalla palvellaan Satakunnassa suurinta väestöpohjaa toimipistettä kohden laskettuna.

– Kun Raumalla on ollut haastetta kiireettömän vastaanoton hoitoon pääsyssä, niin asiakkaita on hoidettu myös kiirevastaanotossa. Siksi lisäresurssi on ollut tärkeä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan kiireettömän vastaanoton jonot ovat olleet Raumalla Satakunnan pisimmät.

Yli kaksi viikkoa odottaneiden osuus on ollut suurempi kuin Satakunnassa keskimäärin, mihin hyvinvointialue on Jaatisen mukaan tarttunut entistä tiukemmin.

Kiireettömään vastaanoton jonon lyhentäminen parantaisi hoidon vaikuttavuutta ja pienentäisi painetta siitä, että asiakkaat ohjautuvat päivystyspalveluihin.

– Rauma on meillä itse asiassa ainoa paikka, jossa ei meidän hoitotakuun tavoitteisiimme ylletä, Jaatinen myöntää.

Kaksikin lääkäriä helpottaisi

Tällä hetkellä Raumalla on kiireettömän vastaanoton puolella täytettynä kaksikymmentä lääkärinvirkaa, kiirevastaanotossa seitsemän.

Pahimmillaan lääkärivakansseista on ollut jopa puolet täyttämättä (LS 29.9.2023).

– Parikin uutta lääkäriä olisi helpottava, mutta viiden uuden lääkärin saaminen tekisi tästä tilanteesta täysin erilaisen, Jaatinen toteaa.

Hänen mukaansa rekrytointien onnistuminen lääkärivakanssien osalta suhteellisen hidasta.

Esimerkiksi vielä ensi keväänä Raumalla on tarjolla nykyistä niukkuutta, mutta kesällä tilanne muuttuu.

– Kesällä on aloittamassa paljon valmistuneita lääkäreitä ja kandivaiheessa olevia. Viime vuoden kesäkanditkin olivat hyvin tyytyväisiä kokemuksiinsa Raumalta.

Lääkärin erikoisalakoulutukseen kuuluu vähintään yhdeksän kuukauden jakso terveyskeskuksessa.

Nuoria valmistuvia lääkäreitä on siis mahdollista saada, mutta samalla kesällä aloittavat työntekijät vaihtuvat vuosittain.

– Siihen jää aina yhdeksän kuukauden jälkeen väli, jolloin odotellaan uusia valmistuvia, Jaatinen muistuttaa.

Uusi malli vaatii opettelua

Koko Satakunnan hyvinvointialueella on siirrytty moniammatilliseen tiimityömalliin, joka on ollut käytössä muun muassa Huittisissa jo vuodesta 2019 lähtien.

Raumassa mallia ollaan ottamassa täysillä käyttöön vasta nyt. Muutos vaatii aina opettelua.

Perinteisesti terveydenhuollon puolella johtaminen on perinteisesti ollut kaksijakoista.

Ylilääkäri on johtanut lääkärien toimintaa, hoitajien työtä taasen on johtanut osastonhoitaja tai vastaava hoitotyön johtaja.

Nyt toimipaikkavastaava on vastuussa kaikkien ammattilaisten tekemästä työstä, eikä toimipaikkavastaavan tarvitse aina olla lääkäri koulutukseltaan.

Esimerkiksi Raumalla lääkärit eivät johtotehtäviin ole hakeutuneet.

– Varmasti tässä on uutta opettelemista paljon, ehkä se henkisesti on vaikea tilanne, että talossa ei ole sitä ylilääkäriä johon tukeutua. Nyt toimipaikkavastaavalla on sama mandaatti tehdä työtä.

– Asiakkaan tilanne ei tarvitse olla mikään kovin erityinen, kun siihen jo tarvitaan hoitajaa ja lääkäriä. Silloin se on jo moniammatillinen malli, ja tämä parantaa sitä asiakkaan hoitoa, Jaatinen muistuttaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut