Rauman poikakuorossa huutava pula laulajista - ilonaihe on yhteistyö Turun poikakuoron kanssa.

Sunnuntaina kahden kaupungin kuorot konsertoivat yhdessä Rauman Pyhän ristin kirkossa.

Vuonna 1955 perustettua Rauman poikakuoroa on kohdannut laulajakato. Perinteikkäässä kuorossa on enää seitsemän laulajaa.

– Tilanne on kriittinen ja laulajia tarvitaan ehdottomasti lisää. Ideaali määrä olisi parikymmentä laulajaa, mutta kaikki yli kymmenen olisi plussaa, sanoo kuoroa johtava Markku Haavisto, joka on myös Rauman mieslaulajien johtaja.

Vähäiseen laulajien määrään on kaksikin syytä.

– Poikakuorot ovat monien muiden kuorojen tavoin kärsineet laulajakadosta koronapandemian aiheuttaman noin kahden vuoden lähiharjoittelun katkoksen takia. Kuorolaulussa on kyse musiikin tekemisestä yhdessä eikä sitä voi etäharjoitukset korvata, Haavisto sanoo.

Toinen syy on laulajien kasvaminen ulos kuorosta. Poikakuorossa lauletaan yleisesti täysi-ikäisyyteen saakka.

Uudet mukaan lokakuussa

Kuoro ottaa uusia laulajia mukaan joka syksy. Tänä vuonna paras aika tulla mukaan toimintaan on Haaviston mukaan lokakuu, sillä ennen sitä nykyiset kuorolaiset lähtevät esiintymismatkalle Saksan Göttingeniin.

– Matkan jälkeen lähdetään taas kaikkien kanssa nollasta ja aloitetaan muun muassa joululaulujen harjoitteleminen.

Kuoro harjoittelee maanantaisin musiikkiopiston alasalissa. Alaikäraja on kuusi vuotta, ja mukaan voivat tulla kaikki sitä vanhemmat.

– Käytännössä ensimmäisissä harjoituksissa voi aluksi kuunnella ja sen jälkeen kuulostelen laulajan ääntä.

Osana isompaa kuoroa

Iloisiakin uutisia poikakuorosta on. Raumalaiset nimittäin lähtevät syyskuun lopulla yhdessä Turun poikakuoron kanssa saksalaisen Göttingenin poikakuoron vieraaksi juhlistamaan 60 vuotta täyttävää isäntäkuoroa ja poikakuoromusiikkia.

Göttingeniin kokoontuu kuuden päivän ajaksi kuusi poikakuoroa viidestä Euroopan maasta: mukana on muun muassa Pariisin poikakuoro. Chorus Cathedralis luniorum, Turun tuomiokirkon poikakuoro ja Rauman poikakuoro esiintyvät kuorojen yhteiskonserttien lisäksi omassa konsertissaan, jonka teemana on nimikkokappaleen Look at the world mukaisesti luonto.

Luontoaiheinen ohjelmisto sisältää myös uudempaa kuoromusiikkia, kuten Lauri Nurkkalan Neljä laulua lapsille sekä neljä Miika Hartikaisen mieskuorosovitusta tutuista kansanlauluista.

Kuoroa uhkaa laulajakato

Poikakuoroa johtava Markku Haavisto on iloinen turkulaisten ja raumalaisten laulajien yhteistyöstä. Sen ansiosta Rauman poikakuorolaiset ovat saaneet laulaa osana isompaa poikakuoroyhteisöä, mikä on kuoronjohtajan mukaan ollut laulajille palkitsevaa.

– Yhdessä laulaminen on luonut tunteen siitä, mitä on laulaa isossa porukassa.

Turun tuomiokirkon poikakuoro on raumalaista nuorempi, se perustettiin 1987. Kuoro osallistuu tuomiokirkon sekä muiden Turun seurakuntien jumalanpalveluksiin.

Pääkuoron vahvuus on noin 30 laulajaa, joiden ikä vaihtelee 8 ja 22 vuoden välillä. Kuoro konsertoi kotimaassa ja on tehnyt konserttimatkoja myös ulkomaille. Kuoron ohjelmistoon kuuluu yksittäisten laulujen lisäksi keskeisiä kirkkomusiikkiteoksia kuten Bachin passiot ja Mozartin Requiem.

Turun tuomiokirkon poikakuoron ja Rauman poikakuoron konsertti Look at the world Rauman Pyhän Ristin kirkossa sunnuntaina 25.9. klo 16. Kuoroja johtavat Tero Niemi ja Markku Haavisto. Konserttiin on vapaa pääsy, käsiohjelmamaksu on vapaaehtoinen.

Rauman poikakuoro

Toiminut vuodesta 1955.

Suomen toiseksi vanhin poikakuoro.

Perustettiin Pauli Talvion aloitteesta Rauman Mieslaulajien yhteyteen, josta se itsenäistyi omaksi kuorokseen 1975.

Kuoroa johti Erkki Tallila aina vuoteen 1989.

Kuoroa ovat johtaneet myös mm. Timo Nuoranne ja Hannu Lintu.

Nykyinen kuoronjohtaja Markku Haavisto.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut