Rauman Prismaan lisätilaa – "Käynyt jumalattoman ahtaaksi", kauppakeskukseen ei Keulan kauppaa

Prisma on käynyt jumalattoman ahtaaksi. Suurin lisätilan tarve on päivittäistavarassa, joka vyöryy käyttötavaran päälle, kertoi Osuuskauppa Keulan toimitusjohtaja Mika Marttila.

| Päivitetty

Rauman Prismaa aletaan laajentaa tulevana suvena. Lisätilaa tulee noin 3000 neliötä - enempää kun kaava ei anna myöten.

- Prisma on käynyt jumalattoman ahtaaksi. Suurin lisätilan tarve on päivittäistavarassa, joka vyöryy käyttötavaran päälle, kertoi Osuuskauppa Keulan toimitusjohtaja Mika Marttila.

Ulos vuokrattavaa liiketilaa syntyy tuhatkunta neliötä. Kaikkea ei ole vielä varattu.

Kustannusarvio remontissa, joka kestänee vuoden päivät, on hulppeat kymmenisen miljoonaa euroa.

- Summa on suuri, sillä kaikki uusiutuu. Voi puhua kokonaan uudesta Prismasta, joka on uusimman konseptin mukainen.

Prismakeskus palvelee asiakkaita läpi remontin. Keulalaisilla on edessä kova ponnistus, kun myymälä menee pala palalta uusiksi.

- Kaikki tavarat vaihtavat ainakin pari kertaa paikkaa. Meillä on Eurasta hyvä kokemus suuresta remontista ilman katkoksia kaupankäyntiin. Euran S-marketin myynti on kasvanut 30 prosenttia uudistuksen jälkeen, kehaisi Marttila.

Toimialajohtaja Sami Junnilan mukaan Keulan markkinaosuus Rauman seudun ruokakaupassa on noin 52 prosenttia eli hyvin korkea.

- Mitään tiikerinloikkaa ei enää voi tehdä, mutta investointia tarvitaan Prisman myynnin tasaisen kasvun turvaamiseksi. Pitää varautua valikoimien kasvuun sekä päivittäistavarakaupan uusiin tuotteisiin, sanoi Marttila.

Uusia tuoteryhmiä voivat olla vaikkapa viinit ja lääkkeet. Eivätköhän nekin ennen pitkää marketteihin ilmesty.

Rauman kauppakeskukseen ei Keulan kauppaa

Keulan johtoryhmä vakuutteli, ettei Prisma-investoinnilla ole tekemistä Rauman kauppakeskuksen kanssa. Keula suunnittelee verkostoaan pitkällä tähtäimellä. Nyt suunnitelmissa näkyy jo vuosi 2024.

Keulalla ei Ganal-kauppakeskuksessa enää ole roolia. Se myi kiinteistönsä pois, eikä ole laittamassa ruokakauppaa kauppakeskukseen.

Ei esimerkiksi kauppakeskuksen lähellä toimivaa Kalliokadun Salea.

- Strategiamme ytimessä on, että toimimme omissa tiloissa ja imuroimme vuokratuotot itsellemme. Näin toimimme Kalliokadullakin, selitti Marttila.

Junnila lisäsi, että kauppakeskuksessa pieni ruokakauppa tuskin yltäisi samaan myyntiin kuin Kalliokatu nyt.

Marttila korosti, että kauppakeskus on kuitenkin Raumalle ja myös Keulalle hyvä asia.

Suurta erikoistavarakauppaa ei tule

Keulan tontille jää vielä 7 000 neliötä rakennusoikeutta paljon tilaa vaativalle erikoistavarakaupalle.

- Kyllä tämä Prismakeskuksen laajennus tietää sitä, ettei erillistä rakennusoikeutta käytetä. Lisärakennus ei tontille mahdu, sillä tarvitsemme parkkipaikkoja, vahvisti talous- ja hallintojohtaja Marko Markela.

Junnilan mukaan laajennuksen jälkeen parkkiruutuja on nelisenkymmentä vähemmän kuin nyt, vaikka pysäköintialuetta hieman laajennetaan.

Mittavat investoinnit tulorahoituksella

Nykyinen noin 13 000 neliön Prisma avattiin vuonna 2007. Investointi osoittautui erittäin kannattavaksi. Se lienee keskeisiä syitä Keulan omavaraisuusasteen nousuun. Se on jo yli 77 prosenttia.

- Viimeinen pitkäaikainen pankkilaina maksettiin pois tammikuussa. Keula on käytännössä velaton yhtiö. Meillä on varaa investoida, kertoi Marttila.

Kahden viime vuoden aikana Keula investoi yli 11 miljoonaa euroa, ja kaikki tulorahoituksella. Tänä ja ensi vuonna Keula investoi vielä enemmän. Prisma kun ei ole ainoa kohde.

Uudistettu Amarillo-ravintola avattiin hiljattain, parhaillaan rakennetaan Monnankadulle uutta alkusuvesta avattavaa Salea, keväällä peruskorjataan Syvärauman Sale ja niin edelleen.

Keulan liikevaihto oli viime vuonna 152 miljoonaa euroa, josta liikevoitoksi jäi 4 miljoonaa euroa. Vuoden lopussa Keula työllisti 486 ihmistä.

- Kesällä mennään parhaimmillaan yli 600 henkilön, kertoi Marttila.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut