Rauman puistoissa paljon kaatoiässä olevia riskipuita

Rauman kaupungin Wihertoimi kaataa tänään keskiviikkona neljä suurta poppelia Kaunisjärvenpuistosta. Steniuksenkadun puolella sijainneet poppelit olivat tulleet jo elinkaarensa päähän, joten kaataminen oli täysin aiheellista. Massiivisista, yli metrin halkaisijaltaan olleista puista on kesän aikana tippuillut kuivia oksia, kaatamisvaiheessa oksia napsahteli poikki, kun puu rysähti maahan.

Rauman kaupungin puistojen kunnossapidon työnjohtajan Sari Mäkirannan mukaan poppeli on nykyään yksi niistä puista, jonka istuttamista harkitaan pitkään.

Kaunisjärvenpuistossa olleiden poppeleiden lisäksi myös Kaunisjärvenkadun varrella olevat terijoensalavat ja itäpäädyssä olevat hopeasalavat on istutettua samaan aikaan. Nämä ovat nimetty riskipuiksi, jotka kaadetaan myöhemmin.

Mäkirannan mukaan Raumalla on puistoissa tällä hetkellä se tilanne, että monet puut tulevat yhtä aikaa riski-ikään.

– Esimerkiksi Laivurinpolun ja Kanalin varrella on puita, jotka tulevat elinkaarensa päähän samoihin aikoihin. Eteläkadun vaahterakuja alkaa myös olla sellaisessa kunnossa, Mäkiranta tietää.

Hänen mukaansa nykyisin puistoja ja viheralueita suunnitellessa lasketaan hyvin tarkkaan, minkälaisia puita mihinkin istutetaan.

– Kaikki puut eivät sovi katujen laidalle. Esimerkiksi vaahtera vaatii tilaa kasvaakseen, niitä ei olisi koskaan pitänyt edes istuttaa Eteläkadulle.

Kaunisjärvenpuiston peruskunnostus jatkuu keväämmällä, kun nyt kaadettujen poppeleiden taakse aletaan asentaa ulkokuntoilu- ja senioriliikuntavälineitä. Sen lisäksi kesällä tehdään alueelle täysin uudenlainen leikkikenttä, joka rakennetaan aidatuksi keskemmälle puistoa.

Lue lisää torstain Länsi-Suomesta.