Rauman ravintolat toistaiseksi auki, mutta näkymät ovat surkeat: “Vaikea selviytyä, jos ei ihmeitä keksitä” – epidemia kurittaa koko alaa

Yrittäjät toivovat ravintoloiden sulkemisesta selkeää viranomaispäätöstä. Silloin apua voisi saada keskeytysvakuutuksesta.

Isommat tilaisuudet olisivat lähteneet pyörimään ensi viikosta lähtien, mutta ne on nyt kaikki peruttu. Alkuvuosi on ravintoloille muutenkin rankka, ja nyt päälle lyödään vielä tämä, huokaisee Sky Lounge Tornin yrittäjä Tero Halme. Koronavirusepidemia kurittaa ravintola-alaa kouriintuntuvalla tavalla. Länsi-Suomen haastattelemat paikalliset alan yritykset kertovat myyntilukemien syöksyneen karulla tavalla laskuun.

Buena Vistan ravintoloitsija Tuomas Toivanen käyttää jopa sanaa romahdus kuvaamaan maanantain tilannetta.

– Maanantaina tuli täysromahdus, vastaavasti tiistaina asia oli vähän paremmin. Mutta jos tämä jatkuu näin, joudutaan tekemään toimenpiteitä. Annoin tiistaina henkilökunnalle ennakkolomautusilmoituksen, Toivanen toteaa.

Lounasbuffetissa huoli hygieniasta

Tornin Tero Halmekin kertoo, että kuukauden tai kahden mittaisia lomautuksia harkitaan seuraavana vaihtoehtona.

Laitilassa pitopalvelua ja lounasravintolaa pyörittävässä Ahoska Cateringissa lomautukset on jo aloitettu, kertoo omistaja Johanna Vuoriaho. Toiminta kuitenkin jatkuu.

– Lounasravintolassa, jossa käy normaalisti 140 ihmistä päivässä, asiakasmäärä on puolittunut. On ihan siinä ja siinä, että kannattaako sitä pitää. Mutta laskin, että jos sillä saa työntekijöitä pidettyä töissä, sitä vielä pyöritetään, Vuoriaho kertoo.

Buffetista tarjoiltavalla lounaallakin on tosin jo käytössä erikoisjärjestelyjä: käsidesiä, kertakäyttöhansikkaita, yksittäispakattuja voiannoksia.

– Tilanne on niin kamala, että viruksen leviämisen haluaisi kaikin tavoin pysäyttää. Omalta osaltamme haluamme hoitaa hygienia-asiat mahdollisimman hyvin.

Peruutusten myötä massiivinen asiakaskato

Pitopalvelupuolella näkymät ovat heikommat. Esimerkiksi Ahoskan varauksista lähes kaikki on peruttu maalis- ja huhtikuun ajalta.

– Sitä tässä rukoillaan, että tämä hässäkkä menisi hyvissä ajoin ohi, etteivät kesän hääasiakkaat ala miettimään ”entä jos”. Se olisi tietysti ihan katastrofi, Vuoriaho toteaa.

Isommat ryhmätilaukset muodostavat ison osan myös Tornin liiketoiminnasta. Tilaisuuksien peruuntuminen kirpaisee kovaa.

– Asiakasmäärissä puhutaan tuhansista. Siitä on vähän vaikea selviytyä, jos ei ihmeitä keksitä, sanoo Tero Halme.

Ulosmyynnistä edes lievää helpotusta

Poikkeuksellisen tilanteen sanotaan vaativan uudenlaisia toimintatapoja. Moni on peräänkuuluttanut esimerkiksi kotiinkuljetusmahdollisuuksia ja muistuttaneet noutoruoan mahdollisuudesta.

Sky Lounge Torni polkaisikin maanantaina kotiinkuljetuspalvelun pystyyn, ja Tuomas Toivanen kertoo, että mahdollisuutta on harkittu vakavasti myös Buena Vistassa.

Buena Vista on lisäksi tarjonnut asiakkailleen mahdollisuuden ostaa ”tukilahjakortti”, joka on voimassa kahden vuoden ajan ja jolla saa ruoasta kymmenen prosentin alennuksen.

Ahoska taas on vienyt lounaita yrityksiin jo aiemminkin, ja näiden tilausten määrä on Vuoriahon mukaan ”noussut nyt huimasti”.

– Se on ollut meidän pelastus tässä lounaspuolella, ettei keittiötä ole tarvinnut ihan kokonaan kiinni lyödä.

Toive: ravintolat kiinni viranomaismääräyksellä

Mitään lainsäädännöllistä tai hallituksen suosituksiin perustuvaa syytä panna ravintolat kiinni ei ainakaan toistaiseksi ole.

– Sellaista viestiä haluaisin rummuttaa paikallisille, että yli kymmenen hengen kokoontumisia koskeva kielto ei missään tapauksessa koske ravintoloita, sanoo Tuomas Toivanen.

– Ihmiset ovat nyt niin peloissaan. Ja onhan siinä toki perääkin.

– Tieto on myös todella ristiriitaista. Massatapahtumissa ei ole syytä liikkua, mutta meillekin kun oikein tunkee, mahtuu 200 henkeä. Toivanen pyörittelee.

Sekä Toivanen että Sky Lounge Tornin Tero Halme sanovatkin suoraan toivovansa, että ravintolat suljettaisiin viranomaismääräyksellä. Silloin voitaisiin soveltaa keskeytysvakuutusta, jolloin taloudellinen taakka jakautuisi hieman tasaisemmin.

Tällä hetkellä ongelma kaatuu yrittäjien niskaan.

– Toiveissa on, että tästä selvittäisiin olemalla hetki kiinni eikä tarvitsisi kokonaan lopettaa, sanoo Tero Halme.

HS: Kokoontumiskielto ei koske ravintoloita

Yksi hallituksen maanantai-iltana ilmoittamista rajoitustoimenpiteistä oli yli kymmenen hengen julkiset kokoontumiset.

Ohje ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ravintoloiden, hotellien tai kauppakeskusten pitäisi sulkea ovensa. Asiaa selvitti muun muassa Helsingin Sanomat maanantaina julkaistussa verkkojutussaan.

– Kysymys on asiakkaita eikä yrityksiä koskevasta toimiohjeesta, ellei kyseessä ole tapahtumanjärjestäjä, tilausravintola tai muu sellainen tilaisuuksia ja kokoontumisia organisoiva toimija, oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen täsmensi HS:lle.

Samaisessa jutussa alan etujärjestö Matkailu- ja ravintolapalvelut Mara ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi kertoi järjestön kuitenkin pelkäävän tilanteen vaikutuksia alan yrityksille.

– Uskon, että jo viikon päästä monet yritykset alkavat sulkea toimipisteitä, Lappi sanoi Hesarin mukaan maanantaina.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut