Muistatko Rauman kioskiryöstöaallon? Yhtä miestä syytetään nyt useista ryöstöistä, joissa hän uhkasi myyjiä toistuvasti väkivallalla – LS avaa teot kohta kohdalta

Länsi-Suomen oikeudesta saamien tietojen mukaan 33-vuotiaalla miehellä on yli 15-vuotinen rikoshistoria. Myyjiä hän on uhkaillut niin kirveellä kuin kuula-aseellakin.

| Päivitetty

Monnankadun K-Market, Seminaarinkadun, torin sekä Suvitien R-kioskit ja Syväraumankadun Sale-myymälä. Kaikkiin näihin paikkoihin vuonna 1987 syntynyt raumalaismies iski ryöstösaalis mielessään joulukuun lopun 2019 ja helmikuun lopun 2020 välisenä aikana, sanoo syyttäjä tuoreessa haastehakemuksessa.

Rauman kioskeihin ja pikkukauppoihin kohdistuneista ryöstöistä uutisoitiin aktiivisesti viime vuoden helmikuussa myös Länsi-Suomessa.

Lue: Ryöstöaalto ravistelee Raumaa: nyt kohteeksi joutui torin R-Kioski, ja kyseessä on neljäs ryöstö kahdessa viikossa

Satakunnan käräjäoikeudessa torstaina luetuista raskaista syytteistä selviää, että kaikkien takana epäillään olleen sama mies. Tapahtumien aikaan poliisi ei vahvistanut, onko kyseessä sama tekijä.

Länsi-Suomen Satakunnan käräjäoikeudesta saamien tietojen perusteella miehellä on pitkä rikoshistoria ja takanaan useita tuomioita muun muassa huumausainerikoksista, näpistyksistä, petoksista, varkauksista ja ryöstöistä. Tuomioista varhaisin on vuodelta 2004, jolloin nyt 33-vuotias mies on ollut vielä alaikäinen.

Sama kioski joutui kohteeksi kahdesti

Syyttäjän haastehakemuksesta käy ilmi lukuisia uusia tietoja kyseisestä ryöstöaallosta. Esimerkiksi Seminaarinkadun R-kioskin mies ryösti helmikuun alussa kahdesti, vaikka julkisuudessa on kerrottu vain yhdestä tapauksesta.

Julkisuuteen noussut oli ryöstöistä jälkimmäinen, joka tapahtui 13. helmikuuta. Mies oli ryöstänyt samaisen kioskin kuitenkin jo 2. helmikuuta eli vain puolitoista viikkoa aiemmin.

Jälkimmäisen Seminaarinkatu-ryöstön jälkeen mies ehti jäädä kiinnikin. Oikeuden asiakirjoista käy ilmi, että mies oli vangittuna parisen vuorokautta. Se ei kuitenkaan häntä säikäyttänyt, sillä seuraava kioskiryöstö tapahtui jo kolmen päivän päästä miehen vapautumisesta.

Tässä jutussa esitetyt tiedot perustuvat syyttäjän haastehakemuksessa esittämiin teonkuvauksiin. Miestä ei ole vielä tuomittu teoista, ja oikeus antaa tuomionsa asiassa myöhemmin.

Rymäytti apteekkiin anastetulla kuorma-autolla

Nyt käsiteltävä ryöstörypäs käynnistyi ennen joulua 2019, jolloin mies uhkasi veitsellä Monnankadun K-Marketin myyjää tarkoituksenaan anastaa myymälän kassasta rahaa. Naismyyjä pääsi kuitenkin takahuoneeseen turvaan, eikä mies saanut kassalipasta auki, joten ryöstö jäi yrityksen asteelle.

Joulukuun lopulla mies ehti anastuspuuhiin myös Euran Paneliaan, jossa hän peruutti kuorma-auton apteekkikiinteistön ikkunasta läpi varastaakseen apteekista voimakkaita kipulääkkeitä ja keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä.

Kuorma-auton mies oli varastanut yhdessä toisen henkilön kanssa yritykseltä Raumalla. Panelian-keikan jälkeen hän kyllä palautti auton paikkaan, josta oli sen anastanutkin, mutta liki 2000 euron edestä vauroituneena.

Nakkilassa sijaitsevan R-kioskin mies puolestaan ryösti tammikuun lopussa uhkaamalla myyjää väkivallalla. Mukaan tarttui viitisensataa euroa rahaa sekä arpoja, tupakkaa, suklaapatukoita ja pullapusseja.

Uhkailua wok-veitsellä

Rauman helmikuinen ryöstösuma käynnistyi 2. helmikuuta, jolloin kohteeksi valikoitui Seminaarinkadun R-kioski. Tuolloin hän uhkasi myyjää kirveellä ja sai täten hänet luovuttamaan noin 240 euron edestä seteleitä kassasta.

Samaan kioskiin mies suuntasi 13. helmikuuta. Vuorossa oli eri myyjä, jota mies uhkasi tällä kertaa wok-veitsellä. Mukaansa hän sai alle 400 euroa käteistä sekä yhden tupakkakartongin.

Kahden päivän kuluttua tästä hän tunkeutui raumalaisen pariskunnan omakotitaloon rikkomalla takaoven lasin tarkoituksenaan anastaa muun muassa TV ja koristelasiesineitä. Talon omistajat ovat tulleet paikalle, jolloin mies poistui asunnosta mukanaan valkoinen jatkojohto, joka jäi hänen ainoaksi ryöstösaaliikseen.

Tämän varkauden jälkeen mies ehti olla poliisin huomassa vangittuna mainitut kaksi vuorokautta.

Retuutti myyjää ja osoitti kuula-aseella päähän

21. helmikuuta mies oli kuitenkin jälleen vapaalla, ja ryöstövuorossa oli tuolloin Suvitien R-kioski, josta mies ryösti 550 euroa rahaa ja 15 tupakka-askia.

Suvitien tapausta voi pitää syyttäjän teonkuvauksen perusteella ryöstöistä fyysisimpänä ja uhkaavimpana, sillä myyjä oli yrittänyt estää miestä, minkä johdosta mies on työntänyt ja repinyt häntä kädestä kassan luokse.

Lisäksi hän on uhannut myyjää käsiaseella kohdistaen sen kohti naisen päätä. Ase on sittemmin osoittautunut muovikuula-aseeksi, mikä ei kuitenkaan poista tilanteen uhkaavuutta.

Naismyyjälle aiheutui miehen teoista myös kipua ja mustelmia.

Salessa mukana rikoskumppani

Vain kolme päivää myöhemmin mies iski Syväraumankadun Sale-myymälään, jossa hän uhkasi väkivallalla kahta eri naismyyjää. Tässä ryöstössä mukana oli myös toinen mies, joka esti asiakkaita pääsemästä liikkeeseen ryöstön tapahtuessa.

Salessakin miehellä oli mukana "konepistoolin näköinen ase", jonka luistilla hän teki latausliikkeitä ja koputti sen piipulla kassatiskiin. Myyjät luovuttivat hänelle 620 euroa rahaa ja kolmisenkymmentä askia tupakkaa.

Ryöstöaallon ryöstöistä viimeinen kohdistui 27. helmikuuta Kuninkaankadulla sijaitsevaan Rauman torin R-kioskiin, josta mies sai mukaansa noin 200 euroa rahaa ja 170 euron edestä tupakkaa. Tässäkin tapauksessa mies uhkasi myyjää muovikuula-aseella.

Vaatimuksena vähintään kolme vuotta

Kaikkia ryöstöjä on syyttäjän mukaan yhdistänyt ainakin jonkinasteinen suunnitelmallisuus, sillä mies on muun muassa peittävällä pukeutumisella pyrkinyt estämään tunnistamistaan ja varmistanut, ettei paikalla ole asiakkaita.

Väkivallan uhka on ryöstöissä ollut vakavasti otettava, syyttäjä näkee.

Miehelle on vuonna 2019 tuomittu kaksi ehdollista vankeusrangaistusta, joiden koeajat ovat olleet vielä tekoaikaan voimassa, ja ne tulee syyttäjän mukaan panna nyt täytäntöön.

Syyttäjä vaatii miehelle teoista vähintään kolmen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut