Rauman saaristossa liikkuville suositellaan punkkirokotusta – suositusta laajennetaan myös U:gissa ja Lokalahdella

Viime vuonna Satakunnassa todettiin poikkeuksellisesti viisi puutiaisaivotulehdus-tapausta.

| Päivitetty

Rauman saaristossa liikkuville suositellaan rokotetta puutiaisaivotulehdusta vastaan, tiedottaa Satakunnan hyvinvointialue.  

Satakunnassa puutiaisaivotulehdus on ollut aiemmin harvinainen ja tapaukset ovat yleensä olleet peräisin Ahvenanmaalta tai Turun saaristosta. Joitakin yksittäisiä tapauksia on aiempina vuosina todettu Rauman seudulla tai Pyhämaassa.

Viime vuonna todettiin poikkeuksellisesti viisi TBE-tapausta ja näistä kolmen todettiin saaneen alkuunsa Rauman saarilta. Merirauman ja Kappeliluhdan alueen ilmaantuvuudeksi on laskettu 11,7 tapausta / 100 000 asukasta.

THL on tänään antanut rokotussuosituksen Rauman saariston alueella kaikille luonnossa liikkuville mökkiläisille ja asukkaille.

Satakunta ei kuulu yleisen rokotusohjelman piiriin, joten rokotus on omakustanteinen. 

Rokotesuositus laajenee myös Uudessakaupungissa ja Lokalahdessa. Jatkossa puutiaisaivorokotetta suositellaan kaikille Uudenkaupungin luonnossa liikkuville asukkaille sekä Lokalahden alueella pitkäaikaisesti oleskeleville.

Myös näillä alueilla suositeltu rokotus on omakustanteinen.

Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleilee ja liikkuu luonnossa riskialueilla.

Rokotussarjaan kuuluu kolme rokotetta. Se on syytä aloittaa viimeistään kevään alussa, jotta ehtii saamaan kaksi rokoteannosta ennen kesää. Kolmas rokoteannos annetaan seuraavana vuonna.

TBE-riskiä voi arvioida THL:n maanantaina päivittämästä karttasovelluksesta: https://www.thl.fi/ttr/gen/atlas/html/atlas.html?show=tbe_riskienarviointi

Juttua päivitetty 13.13: Lisätty tieto suosituksesta myös Uudessakaupungissa ja Lokalahdella. 15.10 Muokattu alaotsikkoa. Satakunnassa todettiin viisi tartuntaa, ei Raumalla. 

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut