Rauman saha näyttää suuntaa toimialalle – Metsä Fibren työmaalla ahertaa päivittäin noin 400 ihmistä

Metsä Fibren 200 miljoonan euron sahaprojekti on edennyt sellutehtaan vieressä, Raumanmeren rannalla, aikataulun mukaisesti. Se on hieno suoritus isolla työmaalla koronan aikakaudella. Koronatartuntoja on ollut vain puolentusinaa. – Koko työmaan oireettomat on testattu yli kolmekymmentä kertaa. Kaikkiaan testejä on otettu jo yli 7000, kertoo projektijohtaja Harri Haapaniemi.

| Päivitetty

"Pitäähän mäntysahalla mäntylattiaa olla", letkautti projektijohtaja Harri Haapaniemi kierrättäessään Länsi-Suomen toimittajaa rakenteilla olevan modernin sahan työmaalla.

Metsä Fibren 200 miljoonan euron sahaprojekti on edennyt sellutehtaan vieressä, Raumanmeren rannalla, aikataulun mukaisesti. Se on hieno suoritus isolla työmaalla koronan aikakaudella. Koronatartuntoja on ollut vain puolentusinaa.

– Koko työmaan oireettomat on testattu yli kolmekymmentä kertaa. Kaikkiaan testejä on otettu jo yli 7000, kertoo projektijohtaja Harri Haapaniemi.

Metsä Fibren uusi saha ja viereinen saman yhtiön sellutehdas tulevat toimimaan tiiviissä yhteistyössä. Raumaster toimittaa kuljettimet, jotka vievät sahahakkeen sellutehtaan kasoille sekä purun ja kuoren sellutehtaan bioenergian lähteeksi. Vastaavasti saha saa sähköä ja lämpöä sellutehtaalta.

Hänen mukaansa koronan kurissa pitämisen eteen on tehty paljon töitä.

– Se on nyt tätä päivää. Ryhmät on esimerkiksi eriytetty toisistaan.

Tässä vaiheessa työmaalla ahertaa päivittäin nelisensataa ihmistä.

– Vahvuus tippuu vähän nyt, kun rakentaminen vähenee. Lvis-töitä vielä tehdään. Laiteasennukset jatkuvat pitkälle kevääseen.

Henkilöstö ajaa sahansa käyntiin

Tammikuussa sahalle saapuu tulevien operaattorien ensimmäinen ryhmä, joka on ollut koulutuksessa. Käyttäjien toinen ryhmä liittyy seuraksi myöhemmin.

– Henkilöstö ajaa itselleen sahan käyntiin. Sahan moderni teknologia mahdollistaa siirtymisen aivan uudenlaiseen valvomotyöskentelyyn.

– Sahalle tulee konenäköä, älyä ja robotiikkaa. Työntekijät keskittyvät kenttäkierroksillaan laatuun ja ennakoivaan kunnossapitoon. Uusi tapa tehdä töitä edellyttää moni- ja syväosaamista sekä tiimityötaitoja.

Ympyrän muotoon asetellusta valvomosta tulee sahan johtokeskus. Toimistotilat ovat heti seinän takana.

Jopa 40 tukkia minuutissa

Rauman mäntysahasta tulee suuri, pitkälle automatisoitu ja valtavan nopea. Linjalla käsitellään parhaimmillaan yli 40 tukkia minuutissa.

– Tämä on teknologialoikka. Rauma näyttää suuntaa koko toimialalle. Kustannustehokas saha tuottaa korkeaa laatua.

Trukkeja ei tarvita. Rekat ajavat tähän katokseen, jossa Raumaster Paperin toimittama laitteisto siirtää tuotepaketit kyytiin. Varasto sijoittuu satamaan.

Tasainen laatu on tärkeää esimerkiksi huonekalujen, ovien ja ikkunoiden sekä rakentamiseen käytettävien komponenttien valmistajille. Niiden kysynnän ennakoidaan kasvavan.

Varastoa ei sahalle rakenneta. Suurin osa tuotannosta lähtee vientiin Rauman sataman kautta.

"Sandwichejä" ja mäntylattiaa

Metsä Groupin omia puutuotteita käytetään sahan rakentamiseen melko paljon.

– Järkevästi muiden materiaalien kanssa, kuvaa Haapaniemi.

Mielenkiintoinen uutuus on Metsä Woodin "sandwich" eli kerrosvoileipä. Ulkoseinä on betonia, välissä lämpöeriste ja sisäseinä on viilupuuta.

Sahakierroksella pisti silmään, että puulattiaa laitetaan myös joihinkin tuotantotiloihin.

– Pitäähän mäntysahalla mäntylattiaa olla, letkautti projektijohtaja.

Saha starttaa loppusuvesta

Erilaiset testaukset alkavat keväällä.

– Ensin koeajetaan kylmänä, sitten aletaan ottaa tukkia sisään ja tehdä tuotteita. Varsinainen startti on ensi vuoden heinä-syyskuussa, kertoo Haapaniemi.

Tarkka päivämäärä, ja kellonaikakin, on Metsä Fibrellä tiedossa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut