Rauman sahan peruskivi on muurattu – luvassa on tekniikkaa, jota maailma ei ole ennen nähnyt

Mittava vuosituotanto vaatii myös valtavat määrät puuta. Sitä saatetaan tuoda Raumalle myös meritse.

"Maailman modernein saha". Tätä fraasia on toisteltu Raumalle rakentuvan Metsä Fibren sahan yhteydessä alusta alkaen. Sahaprosessin ja siihen liittyvän teknologian perusteella väite tuskin on aivan tuulesta temmattu. Esimerkiksi sahan konetoimittajayrityksen, mäntyharjulaisen Veisto Oy:n toimitusjohtaja Markku Rautio kertoo, että Rauman saha tulee ensimmäisenä maailmassa ottamaan käyttöön neliakselisahauksen.

– Paljon sahalle tulee uusia juttuja, mutta tämä on ehkä tärkein yksittäinen asia. Neljällä terällä kahdessa vaiheessa irrotetaan lautaa tukista, Rautio valottaa.

Se on vain yksi niistä asioista, joilla tuotantonopeus pystytään pitämään jatkuvasti korkeana. Syytä onkin: sahan on tarkoitus tuottaa 750 000 kuutiota mäntysahatavaraa vuodessa.

Sahan kuulumisista kerrottiin perjantaina Metsä Groupin virtuaalisessa tiedotustilaisuudessa.

Monesta työpisteestä yhteen valvomoon

Moderniutta edustaa myös siirtyminen työpistetyöskentelystä yhteen valvomoon, josta käsin prosesseja hallitaan.

Sen mahdollistaa uusi teknologia, kuten konenäkö, älykäs ohjaus ja korkea automaatioaste, kertoo projektijohtaja Harri Haapaniemi.

– Yhden valvomon periaate tässä laajuudessa on uutta metsäteollisuudessa, Haapaniemi sanoo.

Tuontipuutakin saatetaan käyttää

Uusimalla teknologiallakaan ei kuitenkaan tee mitään, ellei raaka-ainetta ole. Suuri saha vaatii suuren määrän puuta. Mistä sitä saadaan?

– Jo projektin alkuvaiheessa olemme kartoittaneet metsävaroja ja hakkuumahdollisuuksia sekä niiden lisäystä. Merkittävimmät lisäysmahdollisuudet ovat eteläisessä ja läntisessä Suomessa, kertoo Metsä Groupin puunhankinnan ja metsäpalveluiden projekteista vastaava johtaja Olli Laitinen.

Rautatiekuljetusten osuus sahalle hankittavasta puusta on merkittävä. Niinpä hankinta-alue laajenee Laitisen mukaan rataverkoston puitteissa niin pohjoiseen kuin itäänkin Keski-Suomea myöden.

– Rannikolla kun ollaan, myös tuontimahdollisuus on olemassa. Siihenkin on varauduttu, että tuontiraaka-ainetta voitaisiin sahalla käyttää, Laitinen kertoo.

Rauman sataman kautta voisi siis kulkea puutavaraa sahalta maailmalle, mutta myös toisinpäin.

Tuotanto käynnistyy ensi vuonna

Sahaprojekti etenee edelleen aikataulussa. Yksi virstanpylväs saavutettiin torstaina, kun sahalinjalle muurattiin peruskivi.

Rakennukset valmistuvat ulkokuorensa puolesta elokuuhun mennessä, jolloin päästään sisätöihin.

– Elokuussa alkaa myös laitteiden ja asentaminen koko sahan alueella, kertoo projektijohtaja Harri Haapaniemi.

Tuotanto sahalla käynnistyy ensi vuoden kolmannella neljänneksellä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut