Rauman-sahan sadasta työpaikasta noin 70 "Metsän logon alle" – tehdaspäällikkö Perävainio on puuihminen

Millaisia työntekijöitä Metsä Fibre haluaa Raumalle? "Tärkeää on kipinä uuteen ja halu oppia. Kiinnostus uuteen teknologiaan on plussaa. Ja tietysti pitää soveltua tiimityöhön", vastaa tehdaspäällikkö Liisa-Maija Perävainio.

Metsä Fibre aloittaa Raumalle rakennettavan sahan rekrytoinnit. Saha työllistää suoraan satakunta ihmistä.

– Heistä noin 70 tulee Metsän logon alle, loput muihin yrityksiin esimerkiksi puukentälle ja palveluihin, tarkentaa Rauman sahan tehdaspäällikkö Liisa-Maija Perävainio.

Ensimmäisessä vaiheessa Metsä Fibre hakee 30 operaattoria.

– Valittujen koulutus alkaa tammikuussa. He työskentelevät valmennusohjelman aikana muilla sahoillamme. Lisäksi on Rauma-sahan laitetoimittajien sekä Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian järjestämää teoriakoulutusta. Jokaiselle räätälöidään henkilökohtainen koulutuspaketti, kertoo rekrytoinneista ja koulutuksesta vastaava Perävainio.

Saha tutuksi jo asennusvaiheessa

Vuodenvaihteessa valitaan toinen 30 operaattorin ryhmä. Sen koulutus alkaa ensi keväänä.

– Ensimmäinen ryhmä siirtyy Raumalle vuoden 2022 alussa, siis jo laiteasennusten aikana. Näin uusi saha tulee heille tutuksi.

Vuoden 2022 loppupuolella starttaava saha on teknologialtaan ja työtavoiltaan täysin uudenlainen.

– Esimerkiksi jatkuvakäyntinen työaikamuoto 3/7 on uutta sahamaailmassa. Tiimit rakennetaan niin, että vuoron sisällä on eri osaamista. Porukassa olisi hyvä olla sekä saha- että kunnossapito-taustaisia moniosaajia.

Millaisia työntekijöitä Metsä Fibre haluaa Raumalle?

– Tärkeää on kipinä uuteen ja halu oppia. Kiinnostus uuteen teknologiaan on plussaa. Ja tietysti pitää soveltua tiimityöhön.

Palkitseva tiimityömalli

Perävainio uskoo työskentelytavan osoittautuvan palkitsevaksi.

– Vastuuta jaetaan tiimeille, eikä esimies ole aina paikalla. Työtä tehdään pääosin valvomossa, mutta työpäivän aikana käydään myös kenttäkierroksella. Pysyy tatsi ja säilyy mielekkyys.

Perävainio odottaa Metsän saavan hakemuksia ”kolminumeroisen lukumäärän”.

– Rauman seudulla on hyvä pöhinä. Se auttaa meitäkin.

Perustusten teko käynnistyi

Uusi saha on kaikkien aikojen suurin sahainvestointi Suomessa. Investoinnin arvo on noin 200 miljoonaa euroa ja sahan vuosituotanto on noin 750 000 kuutiota mäntysahatavaraa.

Sahatontilla, Metsä Fibren sellutehtaan vieressä, on tehty louhintaa ja maanrakennustöitä pitkään. Viime viikolla Skanska tuli tontille ja aloitti perustusten rakentamisen.

Metsä Fibren projektitoimisto on siirtymässä lokakuuhun mennessä työmaan yhteyteen.

Tehdaspäällikkö on puuihminen

Metsä Fibren toimitusjohtaja Ismo Nousiainen hehkuttaa Raumalle rakennettavaa mäntysahaa ainutlaatuisena tilaisuutena.

– Rekrytoitavat pääsevät mukaan maailmanluokan projektiin, jollaista ei kaikille tule vastaan koskaan, Nousiainen sanoo.Tehdaspäällikkö Liisa-Maija Perävainio allekirjoittaa lennokkaan väitteen.

– Pitää välillä nipistää itseään, että pääsin tähän. Sain olla mukana Äänekosken projektissa ja nyt vielä kotikaupungissa.

Rauman-projektissa on valtavan paljon uutta ja ainutlaatuista.

Perävainio puhuu itsestään puuihmisenä. Hänellä on metsänhoitajan koulutus.

– Rauma-Repolan metsänhoitajia asui naapuritalossa, me asuimme insinöörien talossa. Siinä ne kaksi uravaihtoehtoani olivat. Hain molempiin ja pääsinkin. Lopulta valinta päätyi metsään.

Repolan vanhan Rauman-sahan hän muistaa nuoruudestaan.

– Ihan en sinne ehtinyt kesätöihin.

Vuonna 1990 Helsinkiin opiskelemaan lähtenyt Perävainio valmistui pahimpaan lamaan, jonka aikana Raumalta suljettiin muun muassa saha ja sellutehdas. Töitä alalta on onneksi löytynyt.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut