Rauman sairaalaan avataan tarvittaessa oma koronapoliklinikka – Lapin terveysaseman ovet sulkeutuvat elokuuhun saakka

Yli 70-vuotiaiden kiireettömät hammashoitoajat siirretään.

| Päivitetty

Rauman kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala tiivistää edelleen palvelujaan koronavirusepidemian vuoksi.

Rauman sairaalan D-siiven kolmanteen kerrokseen avataan tarvittaessa koronapoliklinikka. Poliklinikalla otetaan vastaan ainoastaan hengitystieinfektioista kärsiviä potilaita heidän tilansa ja sairaalahoidon tarpeen arvioimiseksi.

Entisiin T1:n tiloihin 0. kerrokseen voidaan tarvittaessa avata ns. väistöosasto. Yksikköön on varattu tila kymmenelle potilaalle ja se on laajennettavissa 20 potilaalle.

Yksikkö toimii ns "tavallisten" potilaiden väistötilana, jotta koronapotilaat voidaan keskittää T3:lle, joka on parhaiten varustettu erityspotilaiden hoitoon

Aikoja siirretään tarpeen mukaan

Lapin terveysasema suljetaan ensi maanantaista alkaen elokuuhun asti, jotta sieltä voidaan siirtää henkilökuntaa muihin toimipisteisiin. Potilaat siirretään pääosin pääterveysasemalle, äitiys- ja lastenneuvolat Nortamonkadulle.

Perhekeskuksessa vähennetään kiireetöntä toimintaa asiakaskohtaisesti arvioiden. Erityistyöntekijät jatkavat toimintaa ottaen huomioon vastaanotoille tuloon annetut ohjeet ja suun terveydenhuolto siirretään pääterveysasemalle.

Erikoissairaanhoidon poliklinikoilla, endoskopiassa ja polikliinisessa kirurgiassa arvioidaan hoidon tarve yhdessä asiakkaiden kanssa ja siirretään aikoja mahdollisuuksien mukaan myöhäisempään ajankohtaan erityisesti yli 70-vuotiaiden asiakkaiden osalta.

Lääkärien ja hoitajien vastaanotolla vähennetään tilanteen sitä edellyttäessä kiireettömiä aikoja ja vastaanoton tarve arvioidaan yhdessä asiakkaiden kanssa erityisesti yli 70-vuotiaiden asiakkaiden osalta.

Osa palvelusta tuotetaan etänä puhelimitse, muistipoliklinikan ajat siirretään myöhemmin ilmoitettavaan ajankohtaan

Hammashoitoon vain terveenä

Rauman suun terveydenhuollossa aloitettiin keskiviikkona yli 70-vuotiaiden asiakkaiden kiireettömien aikojen peruuttaminen. Kiireettömät ajat perutaan 13. huhtikuuta saakka.

Yli 70-vuotiaiden lisäksi muihin riskiryhmiin kuuluvia pyydetään itse peruuttamaan kiireettömät hammashoitoajat.

Samoin aika tulisi perua, jos on flunssaoireita tai on ollut lähikontaktissa koronavirusinfektioon sairastuneen kanssa tai on palannut ulkomaanmatkalta 14 vuorokauden sisällä..

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

Tietyt ryhmät ovat sairautensa tai sen hoidon vuoksi muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion. Tämänhetkisen tiedon perusteella tähän ryhmään kuuluvat:

Yli 70-vuotiaat henkilöt

Lisäksi vakavan koronavirusinfektion vaaraa erityisesti iäkkäillä voivat lisätä sellaiset sairaudet, jotka merkittävästi huonontavat keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä. Tällaisia ovat esimerkiksi seuraavat pitkäaikaissairaudet:

Vaikea-asteinen sydänsairausHuonossa hoitotasapainossa oleva keuhkosairausDiabetes, johon liittyy elinvaurioitaKrooninen maksan tai munuaisen vajaatoimintaVastustuskykyä heikentävä tauti, esim. leukemia tai lymfoomaTauti, johon saat vastustuskykyä heikentävää hoitoa (esim. elinsiirto, solunsalpaajat)

Tekijöitä, jotka saattavat lisätä koronavirusinfektion riskiä terveydelle ovat sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40) sekä päivittäinen tupakointi, jotka yleisesti ottaen heikentävät keuhkojen toimintaa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut