Rauman sairaalanmäen peruskorjaus valmistuu vuonna 2027

Samalla tiivistetään Rauman sote-palveluita. Keskustelu palveluverkosta lähti aluevaltuustossa käyntiin.

Satakunnan hyvinvointialue suunnittelee Rauman sairaalanmäelle suurta tilauudistusta, joka valmistuisi näillä näkymin vuonna 2027.

Satakunnan hyvinvointialueen Rauma koskevista suunnitelmista saatiin pieni väläys maanantaina aluevaltuustossa.

Projektijohtaja Kalevi Mäkipää esitteli hyvinvointialueen palveluverkon uudistamisen aikataulua.

Raumaa koskeva merkittävä vuosi on 2027. Silloin sairaalanmäen eli Steniuksenkatu 2:n peruskorjauksen pitäisi valmistua.

Samalla hyvinvointialueen on tarkoitus tiivistää Rauman alueen sote-toimintoja. Mäkipää ei kuitenkaan eritellyt valtuutetuille asiaa tämän tarkemmin.

Vasta puhetta

Hyvinvointialueen tuleva palveluverkko laajemmin oli lähetekeskustelun aiheena aluevaltuustossa. Varsinaisen päätöksenteon aika on myöhemmin, nyt puhuttiin vasta uudistamisen periaatteista.

Aluevaltuustossa päättäjiä puhutti muun muassa lähipalveluiden saatavuus, väestön tuleva palveluiden tarve, henkilöstön riittävyys ja kustannusten kasvun hillintä.

Euralainen Eeva Kalli (kesk.) oli sitä mieltä, että palveluverkkoa koskevat uudistukset pitää ilman muuta tulla aluevaltuuston päätettäväksi.

– Kyllä me tarvitsemme yhä myös kiinteitä palvelupisteitä, sitä kasvokkain tapahtuvaa hoitoa ja hoivaa, Kalli sanoi.

Vuodeosastot pois

Hyvinvointialuejohtaja Kirsi Varhila otti kokouksessa kantaa aiempaan uutisointiin, jonka mukaan Satakuntaan jää jatkossa enää kaksi vuodeosastoa.

Maakunnassa on yhteensä 11 vuodeosastoa, joita muutetaan Varhilan mukaan arviointi- ja kuntoutusosastoiksi.

Varhila totesi, että perinteiset vuodeosastot ovat pitkälti passiivista makuuttamista.

– Lähtökohta on se, että jo ennen kuin ajaudutaan päivystykseen tai palaudutaan sairaalahoidosta omaan kotiin, ollaan hetki siellä arviointi- ja kuntoutusosastolla ja siellä arvioidaan se tarve ja kuntoutetaan potilas siihen kuntoon, että hän voi turvallisesti palata kotiin, Varhila selvitti.

Etänä enin osa

Hyvinvointialue on asettanut tavoitteekseen, että terveydenhuollon käynneistä 80 prosenttia olisi jatkossa etäkäyntejä. Tämä vapauttaa Varhilan mukaan lääkärien kallisarvoista aikaa vastaanottoon.

Raumalainen Sauli Ahvenjärvi (kd.) huomautti, että kaikki eivät pysty käyttämään digitaalisia palveluita.

Niin ikään raumalainen Jami Toivonen (ps.) muistutti, että rahat eivät riitä kasvavaan palvelutarpeeseen eivätkä poliitikot ole kyenneet asiaa ratkaisemaan.

– Ongelma on, kun keskeisiä periaatteita katsotaan, tätä on lähdetty rakentamaan väärästä päästä. Olennainen asia, on että ihminen pitää olla keskiössä.

Budjetin yhteydessä

Palveluverkon kehittämisen periaatteita käsiteltiin aluevaltuustossa aluehallituksen esityksen pohjalta.

Esityksen mukaan Satakuntaan muun muassa luodaan sote-keskuksia riittävällä väestöpohjalla ja kootaan palvelut suurempiin kokonaisuuksiin silloin, kun tarvitaan erityisosaamista.

Jatkossa tarjotaan entistä enemmän digitaalisia ja liikkuvia palveluita. Johtava ohjenuora on talous eli aluehallituksen mielestä palveluverkon on mukauduttava taloudellisen tilanteen edellyttämällä tavalla.

Palveluverkkoa koskeva loppuraportti julkaistaan 2. lokakuuta. Palveluverkkoon tehtävät keskeiset ja merkittävät muutokset esitetään aluevaltuustolle talousarvio- ja taloussuunnitelman käsittelyn yhteydessä.

Hyvinvointialueen uudistuksen aikataulu

2024 Ensimmäinen vaihe sote-toimintojen ja sote-toimipisteiden tiivistämisessä. Toimintoja (arviointi ja kuntoutus sekä sosiaalihuolto) siirretään Harjavallan sairaalaan.

2025 Tukipalveluiden, kuten välinehuolto ja valmistuskeittiöt, keskittäminen.

2026 Toinen vaihe sote-toimintojen ja toimipisteiden tiivistämisessä.

2027 Raumalla Steniuksenkatu 2:n peruskorjaus valmistuu. Rauman alueen sote-toimintoja tiivistetään.

2029 Suunta kohti kuuden sote-keskuksen verkostomallia.

Lähde: projektijohtaja Kalevi Mäkipää

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut