Rauman satamassa on otettu käyttöön uusi viljanpurkuasema

Pikisaaren rantaan noussut halli on Euroports Rauma Oy:n ja Suomen Viljava Oy:n yhteistyön tulos.

Euroports Rauma Oy ja Suomen Viljava Oy ovat rakentaneet syksyn aikana Rauman satamaan, Pikisaaren rantaan uuden viljanpurkuaseman.

Europortsin yksityinen junaraide sekä kahden yhtiön yhteistyö mahdollistaa Venäjältä Suomeen saapuvan viljan  kustannustehokkaan kuljettamisen.

Yhteistyön luoma kapasiteetti on arviolta noin 200 000 – 250 000 tonnia viljaa vuodessa.– Rakennushanke aloitettiin lokakuussa ja infrastruktuuri oli valmis asettamamme tavoitteen mukaisesti vuodenvaihteessa. Joulukuussa tehtiin viimeiset asennustyöt ja testikäytöt, joiden jälkeen oli vuorossa käyttöönotto, Europortsin kaupallinen johtaja Janne Virta kertoo.

Suomen Viljavan toiminta perustuu Raumalla viljan vastaanottoon ja sen varastointiin sekä laiva- ja autolastauksiin. 

– Olimme jo pitkään pohtineet, miten saisimme toteutettua viljavaunujen purkua Raumalla. Noin 20 vuotta sitten meillä oli vielä ratayhteys varastoomme, mutta nyt kun sitä ei ole, emme ole löytäneet siihen aiemmin meidän kannaltamme toimivaa ja kustannustehokasta ratkaisua, Suomen Viljavan toimitusjohtaja Pasi Lähdetie taustoittaa.

Yhtiö kävi Europortsin kanssa kanssa läpi erilaisia vaihtoehtoja, miten viljalastit saataisiin purettua hopper-vaunuista.

– Keskustelimme esimerkiksi vaunujen nostamisesta nostureilla, mutta hyvin nopeasti totesimme, ettei se ollut varteenotettava vaihtoehto. Esiin nousi Europortsin vaadittavat mitat täyttävä yksityisraide, ja tämän huomion jälkeenprosessi lähti etenemään nopeasti, Lähdetie kertoo.

Suomen Viljava käsittelee ja varastoi viljaa ja viljantyyppisiä tuotteita 17 eri paikkakunnalla.Raumalle nyt rakennettua purkuasemaa vastaava konsepti on käytössä ennestään jo Loviisassa.

Lähdetie nostaa yhdeksi tärkeäksi vahvuudeksi Rihtniemen 12 metrin syväväylän.

– Kun kyseinen väylä syvennettiin, asensimme isojen laivojen lastaamista varten uuden sukupolven lastaimen. Viime talvena saimme kerättyä sen toiminnasta runsaasti hyviä kokemuksia. Meillä on Raumalla hyvät ja tehokkaat varastotoiminnot.

Viljanpurkuasema päätettiin sijottaa Pikisaaren rantaan, paitsi pitkän yhtenäisen raiteen lisäksi, myös sen takia, etteivät vaunut haittaa sataman muuta operatiivista liikennettä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut