Rauman satamassa saarretusta laivasta pääsi kuusi henkeä ulos – "Harvoin ollut näin räikeitä ongelmia", miehistöä pidettiin laivalla "tavallaan vankeina"

Mukavuuslippulaiva saarrettiin Rauman satamassa.

| Päivitetty

Rauman satamassa saarretusta ES Venus -laivasta on iltapäivällä saatu kuusi miehistön jäsentä ulos, kertoo Suomen Merimies-Unionin ITF-koordinaattori Kenneth Bengts.

– Olen tässä juuri nälkäisten merimiesten kanssa menossa Raumalla jonnekin syömään, Bengts kertoi Länsi-Suomen soittaessa hänelle ennen puolta kolmea torstai-iltapäivällä.

Miehistö vaikutti olevan tosissaan avun tarpeessa. Yhteys edunvalvojiin syntyi yhden miehistön jäsenen omaisen yhteydenoton kautta, ja suora yhteys muodostui sosiaalisessa mediassa.

– Se on aika tavatonta, että apua pyydetään näin. Viesteistä välittyi, että apua oikeasti tarvitaan.

ES Venus lastaa romua Turkkiin. Se on Panaman lipun alla liikennöivä niin sanottu mukavuuslippulaiva.

Mukavuuslippulaivalla tarkoitetaan alusta, joka toimii muun kuin kotivaltionsa lipun alla esimerkiksi verotuksen ja palkkakustannusten alhaisuuden vuoksi tai valtion sääntelyn välttämiseksi.

Saarto liittyi miehistön työoloihin ja palkkasaataviin. On käynyt ilmi, että miehistöllä on 80 000 dollarin edestä palkkasaatavia.

Lisäksi he ovat olleet aluksella liki kymmenen kuukautta, vaikka sopimus on solmittu vain yhdeksäksi kuukaudeksi. Kapteeni ei halunnut päästää heitä laivasta ulos. Tapaus on Bengtsin mukaan kaikkineen poikkeuksellinen mukavuuslippulaivojenkin mittakaavassa.

– Tällaisia ongelmia on ollut aiemminkin, mutta ei näin räikeitä, että miehistöä pidetään laivalla ilman että heillä on pääsyä maihin ollenkaan. He ovat olleet tavallaan vankeina, Bengts luonnehtii.

Apua pyytäneiden henkilöiden ollessa vielä laivalla SMU pääsi tapaamaan heitä "kipparin ankarasti valvovien silmien alla".

Nyt heille on luvattu maksaa puuttuvat palkat huomenna, minkä jälkeen he pääsisivät aloittamaan kotimatkansa lentäen.

– Näyttäisi siltä, että asiat kulkevat nyt parempaan suuntaan. Nyt merimiehet ovat helpottuneita, ja ovat oikeasti varmaan aika tyytyväisiä. Ei ole vielä keretty oikein jutella, Bengts sanoo.

Länsi-Suomi uutisoi asiasta ensimmäisenä jo kymmenen aikaan aamulla omiin tietoihinsa ja poliisin sekä Bengtsin vahvistuksiin vedoten.

Juttua päivitetty kauttaaltaan SMU:n tiedotteen perusteella 10.9. klo 13.55.

Juttua päivitetty kauttaaltaan Kenneth Bengtsin tuoreiden kommenttien perusteella klo 14.35.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut