Rauman seudulla on nyt avoimia työpaikkoja, ja tulevaisuuskin näyttää valoisalta – pitkäaikaistyöttömyyden kasvu ei kuitenkaan vielä ole taittunut

Kaksi täysin erilaista työttömyyden muotoa korostuu tällä hetkellä, arvioi Satakunnan ely-keskuksen työmarkkina-asiantuntija Hannu Ahvenjärvi.

Työpaikkatarjonta Satakunnassa ja erityisesti Rauman seudulla on näyttänyt alkuvuonna valoisalta, arvioi työmarkkina-asiantuntija Hannu Ahvenjärvi Satakunnan ely-keskuksesta. "Tammi- ja helmikuussa oli kumpanakin kuukautena enemmän avoimia työpaikkoja kuin viime vuonna samaan aikaan, eikä silloin ollut vielä koronasta oikein tietoakaan. Siinä mielessä tilanne on erinomainen", Ahvenjärvi sanoo.Tällä viikolla julkaistussa työllisyyskatsauksessa näkyy tilanne helmikuun lopussa. Avoimia työpaikkoja oli helmikuussa 5400, ja niistä 2300 oli helmikuun aikana avautuneita uusia työpaikkoja.

– Toki tähän aikaan vuodesta on paljon kesätyöpaikkoja, mutta niitä on muinakin vuosina, joten siinä mielessä tilasto on ihan vertailukelpoinen.

Rauman seudulla painottuvat erityisesti teollisuuden työpaikat: esimerkiksi koneinsinööreille näkyy nyt olevan kysyntää.

Lähikunnissa prosentit koko maakuntaa alempia

Satakunnassa työttömyysprosentti eli työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli helmikuussa 11,8 prosenttia.

Länsi-Suomen levikkialueen satakuntalaiskunnista Rauma (10,8 %), Eura (8,9 %), Eurajoki (7,5 %) ja Säkylä (9,0 %) pääsivät kaikki maakunnallisen keskiarvon alle. Maakunnan isoimmassa kaupungissa Porissa lukema oli peräti 14,2 prosenttia.

Aivan normaaliin tapaan työttömyysprosentti ei kuitenkaan ole laskuun lähtenyt, sanoo Ahvenjärvi.

– Kyllä työttömyyden tavanomainen keväinen aleneminen on selvästi hidastunut. Mutta toisaalta Satakunta ei ole ollenkaan pahin alue, kun katsoo vaikka Uuttamaata, jossa työttömyys ei ole edes lähtenyt alentumaan, Ahvenjärvi vertaa.

Maaliskuu nostaa lomautuslukuja

Koronakriisi on ymmärrettävästi vaikeuttanut markkinanäkymiä ja tuonut mukanaan runsaasti myös lomautuksia.

Helmikuun lopussa työttömistä kokoaikaisesti lomautettuja oli 1930, mikä on jopa 1020 henkeä enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Lisäksi helmikuun lomautusluvuissa ei näy maaliskuun ankara koronasulku, joka sulki muun muassa ravintolat.

– Se on nostanut lomautettujen määrää palvelupuolella, esimerkiksi tarjoilijoita ja kokkeja on ollut lomautettuna, sanoo Ahvenjärvi.

Pitkäaikaistyöttömyys kasvanut rajusti

Työttömyyden rakenne kaiken kaikkiaan on muuttunut Ahvenjärven arvion mukaan haastavammaksi, sillä kaksi erilaista työttömyyden muotoa korostuu.

– Toisaalta on paljon lomautettuja, joiden lomautukset saattavat päättyä nopeastikin. Samalla pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut jyrkästi.

Pitkäaikaistyöttömyys oli kasvussa jo ennen koronakriisiä. Satakunnassa pitkäaikaistyöttömiä oli toissa kesänä Ahvenjärven mukaan noin 2000, ja nyt heitä on jo reilusti yli 3000.

– Talouden kohentuessa tuo lukema lähtee alaspäin jonkinlaisella viiveellä. Melko nopeasti se on kuitenkin ennenkin lähtenyt alenemaan, Ahvenjärvi toteaa.

"Odotukset ovat kohtuullisen myönteiset"

Miltä tulevaisuus sitten näyttää?

Ahvenjärvi kertoo, että huhtikuun lopulla julkaistaan "Alueelliset kehitysnäkymät" -raportti, jossa arvioidaan työllisyyden ja elinkeinoelämän näkymiä Satakunnassa.

Tarkempaa arviota voi siis odottaa silloin, mutta ennakkotietona Ahvenjärvi tohtii jo sanoa, että näkymät Satakunnassa ovat positiiviset.

– Parempaan suuntaan ollaan menossa, mikä näkyy esimerkiksi työvoiman kysynnässä. Voi sanoa, että odotukset ovat kohtuullisen myönteiset koko Satakunnassa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut