Rauman seudun talouskatsaus 2020-2021: Telakalla alkaa tammikuussa kiireisin vaihe, Olkiluoto 3 ei valmistunut vieläkään mutta maraton-rakentamisen maali häämöttää

RMC koki takaiskun, kun kahden autolautan tilaus Tasmaniasta peruuntui heinäkuussa. "Uusista tilauksista ei ole kerrottavaa", sanoo toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

Jouluna ja välipäivinäkään Rauman telakka ei ollut kiinni. "Tammikuussa kuorma jatkaa kasvuaan. Kokonaismäärä pyörii 1200–1400 henkilön tasolla", ennakoi RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa. Kuva: Juha Sinisalo

Alkuvuodesta Rauman telakalla käy kuhina, kun Wasalinen Aurora Botnian varustelu- ja Tallinkin MyStarin runkotyöt ovat kiivaimmillaan.

– Joulunakaan telakka ei ollut kiinni. Tammikuussa kuorma jatkaa kasvuaan. Kokonaismäärä pyörii 1200–1400 henkilön tasolla, ennakoi RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

RMC koki takaiskun, kun kahden autolautan tilaus Tasmaniasta peruuntui heinäkuussa.

– Uusista tilauksista ei ole kerrottavaa, sanoo Heinimaa.

Neljän sotalaivan suunnittelu jatkuu. Korvettien rakentaminen alkaa 2022, joten pian RMC:n pitäisi päättää minkä katon alla sotalaivat tehdään.

Meriteollisuuspuiston toinen veturi, Kongsberg Maritime, puskee sumussa eteenpäin. Potkurilaitteiden tilauskirja on pysynyt ohuempana kuin offshore-buumin kultavuosina. Kongsberg joutui vähentämään väkeä.

Uusituissa tuotanto- ja toimistotiloissa odotetaan uutta nousua, mutta vaikealta näyttää vielä ensi vuosikin, sanoi toimitusjohtaja Olli Rantanen Länsi-Suomen haastattelussa.

Uudenkaupungin autotehtaan rinnalla telakan vipinä on pientä.

Valmet Automotive rekrytoi loppuvuoden kampanjalla 400 autonvalmistajaa tehtaalleen, joka on Suomen suurin. Ensi kesänä Uudessakaupungissa alkaa myös akkutuotanto, jota varten tarvitaan parisataa ihmistä lisää.

Aikamoisia käänteitä, sillä viime kesänä oli pakko lomauttaa suurin osa porukastaan koronakriisin vuoksi. "Meidän on oltava joustavia ja nopeita, kun tilanne muuttuu suuntaan tai toiseen. Se on ainoa tapa tehdä tätä Suomessa", sanoi henkilöstöjohtaja Tomi Salo Länsi-Suomelle.

Valmet Automotiven kovin kilpailija on sen asiakas. "Meidän on vakuutettava Daimler siitä, että on kannattavampaa rakentaa Mersuja täällä Uudessakaupungissa kuin omilla tehtailla Stuttgartissa, Unkarissa tai Meksikossa", selitti Salo.

Metsäteollisuudesta saatiin hyviä uutisia, kun Metsä Fibren 200 miljoonan euron sahainvestointi varmistui. Sahaa rakennetaan Raumanmeren rannalla, yhtiön sellutehtaan vieressä, ja operaattoreita koulutetaan jo. Uusia työpaikkoja syntyy satakunta. Saha starttaa vuonna 2022.

UPM:n paperitehtaalla tuotanto jatkui kahdella koneella, sillä PK2 suljettiin vuoden 2019 lopulla. Painopaperien kysyntä laskee hitaasti mutta varmasti. Siksi Raumallakin oli lomautuksia.

UPM:n päätös sulkea Kaipolan-tehdas iskee lujaa Rauman satamaan. Operaattori Euroports haki ensin tehoa toimintojensa yhtiöittämisillä ja sitten irtisanomisilla.Rauman sataman liikennetilastoissa pudottiin vuoden 2009 tasolle. Vähentyvän paperiviennin korvaamisessa on kova työ. Saha tosin tuo myöhemmin uutta liikennettä.

Oras Group julkisti tilinpäätöksen, joka pitkästä aikaa näytti tappiota vuodesta 2019. Sen pääsyynä oli Saksan-tehtaan sulkeminen. Yhtiö käynnisti muutosohjelman, jonka pääpaino on Saksassa. Rauman-tehtaalta Oras sulkee kromaamon, mutta vasta vuonna 2022.

Oras Groupin omistaja Oras Invest päätti joulukuussa myydä omistuksensa Tikkurilasta. Nyt Investillä olisi entistä paremmin varaa yrityskauppaan.

HKScanin Rauman-tehdas valmistui 2017, mutta vieläkään se ei ole yltänyt tavoitteisiinsa. HKScan kertoi tammikuussa uusivansa Lakarin-laitoksen teurastuslinjaston ensi vuoden alkupuolella.

Näkymät ovat sikäli valoisat, että moderni tehdas pystyy tuottamaan monenlaisia uusiakin tuotteita jatkuvasti kasvavalle markkinalle. Suomalaiset syövät aina vaan enemmän broileria.

Olkiluoto 3 ei valmistunut viime vuonnakaan. Teollisuuden Voiman kolmannen ydinreaktorin piti startata keväällä 2009.

Laitostoimittajan viimeisimmässä päivityksessä puhutaan säännöllisestä sähköntuotannosta maaliskuussa 2022. TVO:n osakkaat joutuivat lainaamaan 400 miljoonaa euroa yhtiölle OL3-projektin loppuun saattamiseksi.

Tällä tietoa uraanipolttoainetta ladataan ensi kertaa tulevana keväänä, joten pienempiä määriä ydinsähköä OL3 tuottaa ensi vuonna. Ellei sitten taas tule uusia mutkia matkaan.

Loppuvuodesta TVO-konserni sai kansainvälistä huomiota.

Ensin atomienergiajärjestö IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi kävi tutustumassa Onkaloon, jossa ydinjätteen loppusijoitus on alkamassa lähivuosina ja ensimmäisenä maailmassa.

Ja sitten Olkiluoto 2:n vika aiheutti pitkähkön tuotantokatkon. Häiriötilanne käynnisti laajat varautumistoimet, mikä ymmärrettävästi aiheutti huolta ihmisissä. Laitos kuitenkin toimi niin suunnitellusti, eikä vaaraa aiheutunut.

Osuuskauppa Keulassa huokaistiin suvella helpotuksesta, kun Rauman Prisman liki vuoden mittainen laajennusremontti valmistui. Jokseenkin kaikki meni uusiksi, mutta kauppaa tehtiin keskeytyksettä.

Naapuri Citymarketissa avattiin uusi ravintola loppuvuodesta. Haastaja Pick n Pay puolestaan avasi viime vuoden lopulla kolmannen myymälänsä. Raumalainen perheyritys toimii nyt Raumalla, Porissa ja Huittisissa.

Rauma saa tänä vuonna uuden tavaratalon. Puuilon myymälää rakennetaan parhaillaan Fere-Centeriin Kairakadulle.Tarvontoria, alkujaan Sokosta, puretaan parhaillaan. Uudesta kauppakeskuksesta ei ole vähään aikaan kuulunut mitään.

Contineo-konsernin syömähammas RTK-Palvelu oli viime vuonna vähän otsikoissa. Joulukuussa RTK laajensi taas verkostoaan ostamalla pienen siivousfirman Raahesta.

Contineon toinen yritys, Rauman Lukko Oy, oli sitäkin enemmän julkisuudessa – enimmäkseen positiivisesti. Lukko oli kalenterivuoden 2020 kiistatta paras liigajoukkue Suomessa.

Raumaster sai uuden vetäjän, kun pitkän uran UPM:llä tehnyt Kari Pasanen otti ohjat. Raumaster-konsernin liikevaihto on 150 miljoonan euron kieppeillä ja kannattavuus kunnossa.

Jujo Thermal sai investoi Euran tehtaallaan uuden paperipohjaisen pakkausmateriaalin tuotantoon. Noin 200 ihmistä työllistävän Jujon päätuotteita ovat kuitenkin lämpöherkät ja päällystetyt etiketti-, lippu- ja kuittipaperit.

Heikossa kunnossa ollut Apetit on vahvistumaan päin. Pakasteistaan tunnetun säkyläläiskonsernin tulos ei enää ole pakkasella. Vuoden hyviin uutisiin kuuluivat myös Apetit-tuotteiden saaminen ICA-kauppaketjun valikoimiin Ruotsissa sekä rypsi-ingredientin elintarvikelupa.

Rauman seudun suurin työllistäjä on Rauman kaupunki. Se sai uuden kaupunginjohtajan ja kehitysjohtajan. Keväällä valitaan uusi kaupunginvaltuusto.

Päättäjillä riittää funtsimista siinä miten Rauman suurhankkeet lähivuosina saadaan maksettua. Yksistään Karin kampus voi maksaa liki 70 miljoonaa euroa. Kampuksesta ensin valmistuvat uimahalli ja liikuntahalli vuoden 2022 lopulla. Koulut ja opistot avaavat ovensa syksyllä 2023.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut