Rauman seurakunnalla jo toinen suurremontti jonossa

Virastotaloa korjataan vielä ensi vuonna. Kohta koittaa myös Meriristin vuoro.

Meriristin toimintakeskusta odottaa peruskorjaus ja uudistus ensi vuodesta lähtien. Liikuntahallia esimerkiksi madalletaan ja siitä tehdään kahtia jaettavissa oleva sali. Seurakunnan kirkkovaltuusto oli koolla Meriristissä huhtikuussa, kun Raumalle valittiin uusi kirkkoherra.

Rauman seurakunnan virastotalon 6,6 miljoonan euron remontti on käynnissä vielä ensi vuoden. Jonossa odottaa kuitenkin jo seuraava kohde.

Seurakunta valmistautuu Meriristin toimintakeskuksen peruskorjaukseen ja remontointiin, jonka kustannusarvio on 5 miljoonaa euroa.

Ensi vuoden talousarviossa Meriristin remontin suunnitteluun ja aloitukseen on varattu 1,2 miljoonaa euroa.

Kirkkoneuvosto on antanut talousarvioesityksen, josta kirkkovaltuusto päättää kahden viikon kuluttua.

Ripareille majoitusta

Ennen Meriristiä seurakunnassa remontoidaan kuitenkin loppuun virastotalo kirkon naapurissa.

Kaksisosaisen remontin ensimmäinen osuus eli talon asunto-osan muutos pappien ja kanttorien työtilaksi valmistuu vuoden lopussa. Ensi vuonna vuorossa on virasto-osan remontti.

Meriristissä on jo käynnistetty suunnittelu. Tulossa on laaja peruskorjaus sekä erilaisia huonetilamuutoksia. Myös rantasauna uudistetaan.

Seurakunnan talous- ja henkilöstöpäällikkö Kalevi Känän mukaan majoitushuoneita on tarkoitus tehdä lisää esimerkiksi rippileirien tarpeisiin. Liikuntahallia madalletaan ja siitä tehdään kahtia jaettavissa oleva sali.

Sijoitukset koskematta

Meriristin remontin rahoituksesta on kasassa jo 3 miljoonaa euroa, jonka seurakunta ottaa omista kassavaroistaan.

Rahoittamaton 2 miljoonan euron osuus otetaan näillä näkymin seurakunnan rahastosijoituksista.

Känän mukaan seurakunta saattaa mahdollisesti myös saada myyntituloa, kun toimitiloista luovutaan virastotalon valmistumisen jälkeen. Suunnitelmana on ollut luopua muun muassa Kalliokamarista ja Luostarinkatu 3:sta.

Seurakunta ei ole toistaiseksi kajonnut sijoitusomaisuuteensa mittavista investoinneista huolimatta.

Sijoitusten arvo on kehittynyt viime aikoina hyvin. Kaikkien sijoitusten tasearvo on 11 miljoonaa euroa. Niiden nykyinen markkina-arvo on kuitenkin kohonnut jo 12,7 miljoonaa euroon.

Kassasta velan sijaan

Virastotalon käynnissä olevaa remonttia seurakunta on rahoittanut sekä omin kassavaroin että nostamalla 3,5 miljoonaa euroa pankkilainaa.

Päätökset ovat olemassa yhteensä 4,2 miljoonan euron lainanotosta, mutta kaikkea velkaa ei ole vielä jouduttu nostamaan.

Seurakunnan piti lainata omalta hautainhoitorahastoltaan 700 000 euroa, mutta toistaiseksi sitä ei ole tarvittu.

Kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuustolle, että hautainhoitorahastosta otettavaksi merkitty laina nostetaan vuoden 2022 aikana, mikäli siihen on tarvetta.

Känän mukaan seurakunnan kassavarallisuus on riittänyt, koska verotuloja on karttunut arvioitua enemmän ja toisaalta korona-aikana menot ovat olleet arvioitua pienemmät. Esimerkiksi tilapäistä henkilöstöä on tarvittu aiempaa vähemmän.

– Kovasti toivomme, että normaalisti voisimme alkaa toimia.

Poistot paisuvat

Ensi vuoden budjetissa seurakunnan talous on tasapainossa ja vuosikate kattaa poistot. Vuosikate on noin 600 000 euroa ylijäämäinen.

Poistot ovat toistaiseksi vielä alhaiset, noin 400 000 euroa, joten tilikauden tuloksesta odotetaan runsaat 200 000 euroa ylijäämäistä.

Vuodesta 2024 alkaen poistot kuitenkin kasvavat suurten investointien johdosta noin 750 000 euroon.

Känän mukaan tähän on seurakunnassa varauduttu toimintaa ja toimitiloja sopeuttamalla, jotta talous on jatkossakin tasapainossa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut