Rauman seurakunnan sijoituksiin ei vieläkään ole tarvinnut koskea

Meriristin ja Monnan remontteihin otetaan lainaa mutta kassavarojakin on yhä.

Rauman seurakunta aikoo hoitaa Monnan hautausmaan krematorion päästöasiat kuntoon ensi vuonna. Kyse on yli miljoonan euron hankkeesta.

Rauman seurakunta ei vielä ensi vuonna joudu raottamaan mittavaa sijoitussalkkuaan kattaakseen investointejaan. Rahoitettavana on muun muassa toimintakeskus Meriristin peruskorjaus sekä Monnan krematorion saneeraus.

Yhteensä 5 miljoonan euron investointeihin seurakunta aikoo käyttää kassavarojaan, myydä kiinteistöjään sekä nostaa lisää lainaa.

Toimintapuolella ei muutoksia ole juuri tulossa aiempaan, sanoo Rauman seurakunnan talous- ja henkilöstöpäällikkö Kalevi Känä.

– Ei mitään sellaista, mikä seurakuntalaiselle näkyisi.

Talousarvioesityksessä seurakunnan talous on tasapainossa. Vuosikate 588 000 euroa riittää kattamaan poistot, joita kertyy 575 000 euron arvosta. Ylijäämää tilikaudelta arvioidaan jäävän noin 12 000 euroa.

Meriristi suurin

Suurin investointihanke on toimintakeskus Meriristin peruskorjaus, joka käynnistyy jo tämän vuoden puolella purkutoimilla.

Ensi vuonna peruskorjaukseen menee noin 3,5 miljoonaa euroa. Kokonaiskustannusarvio tuleville vuosille on 5,1 miljoonaa euroa.

Vuoden 2023 toiseksi suurin hanke on Monnan hautausmaan krematorion remontti 1,2 miljoonalle eurolla. Suodatinlaitteisto uusitaan ja rakennusta laajennetaan. Hautausmaan kylmälaitteisiin menee vielä 100 000 euroa.

Vanhalla hautausmaalla sekä Monnan ja Lapin hautausmailla kunnostetaan uurna-alueita ja uusitaan valaisimia 190 000 eurolla.

Kaupoista rahaa

Seurakunta rahoittaa ensi vuoden investointejaan monista eri kanavista. Se nostaa loput 875 000 euroa Nordealta ottamastaan yhteensä 3,5 miljoonan euron pankkilainasta. Omalta hautainhoitorahastolta lainataan 700 000 euroa.

Osa investointien rahoituksesta lasketaan omaisuuden myynnin varaan. Ensi vuonna myyntiin menevät Kalliokamarin ja Luostarinkatu 3:n kiinteistöt, joista seurakunta odottaa tienaavansa noin 800 000 euroa.

Salkkuun käsiksi

Loput 2,3 miljoonaa euroa ensi vuoden investoinneista seurakunta rahoittaa omista kassavaroista. Tämän jälkeen kassa on Känän mukaan syöty.

Se tarkoittaa sitä, että vuonna 2024 sijoituksia on alettava irrottaa investointien rahoittamiseen. Rahoitusvaje vuodelle 2024 näyttää noin 1,3 miljoonaa euroa liittyen Meriristin remonttiin.

– Meillä on ollut hyvä tilanne tulorahoituksen suhteen eli ei ole tarvinnut sijoituksiin kajota. Verotuloja on kertynyt suotuisasti ja korona-aikana kertyi myös kulusäästöä, Känä sanoo.

Seurakunnan sijoitusten arvo on Känän mukaan tällä hetkellä noin 11,5 miljoonaa euroa. Tänä vuonna salkku on miinustanut 4–5 prosentin verran.

Jonossa kohteita

Rauman seurakunnalla on peräjälkeen kaksi suurta korjauskohdetta, kun ensin remontoitiin seurakunnan virastotalo ja heti perään alkaa Meriristin peruskorjaus.

Jonossa odottaa kirkon vieressä sijaitsevan seurakuntatalon remontti. Kyse on suojellusta rakennuksesta. Känän mukaan auki on myös täysin, mitä peruskorjausikään tulevan Haappusten kirkon kanssa tehdään.

Kirkkoneuvosto on hyväksynyt vuoden 2023 talousarvioesityksen ja lähettää sen kirkkovaltuuston vahvistettavaksi. Kirkkovaltuuston kokous on torstaina 8. joulukuuta Nuortentalolla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut