Rauman seurakunnan sijoitusten arvo koheni – ja rahalle on pian tarvetta

Salkun rakennetta muutetaan, koska korkosijoituksista ei odoteta nyt tuottoa.

Mittavan sijoitusvarallisuuden koonnut Rauman seurakunta on pärjännyt tänä vuonna hyvin salkullaan. Sen arvo on kasvanut vuoden aikana noin miljoonalla eurolla eli yhteensä noin 12,1 miljoonaan euroon.

– Tänä vuonna kurssit ovat nousseet verrattuna viime vuoden katastrofaaliseen tilanteeseen, kun käyrät menivät vahvasti alaspäin. Siihen verrattuna nykyinen tilanne on siedettävä, talous- ja henkilöstöpäällikkö Kalevi Känä sanoo.

Sijoitukset ovat pääosin seurakunnan omia varoja. Pienempi, noin miljoonan euron osuus on hautainhoitorahaston sekä seurakunnan testamenttirahastojen varoja.

Salkkujako uusiksi

Seurakunnan salkku on jaettu niin, että korkosijoituksia on puolet ja osakesijoituksia on puolet. Nyt seurakunta aikoo muuttaa sijoitustensa rakennetta kirkkoneuvoston päätöksellä.

Uudessa salkkujaossa tavoitteena on painottaa vaihtoehtoisia sijoituksia eli sijoittamista vuokratuotto-, palvelukiinteistö- ja metsärahastoihin.

– Korkopapereista ei ole näkyvissä tuottoa, joten sen vuoksi vaihdetaan vaihtoehtoisiin sijoituksiin. Reagoimme markkinatilanteeseen ja yritämme saada mahdollisimman hyvän tuoton, Känä selvittää.

Seurakunnan nykyinen salkunhoitosopimus OP Varainhoidon kanssa on ollut voimassa 2,5 vuotta. Vuotuinen arvonnousu on ollut noin 4 prosentin luokkaa eli pienempi kuin alun perin asetettu 5 prosentin tuottotavoite.

Riskitaso sama

Uuden salkkujaon myötä seurakunnan tavoitteena on, että vaihtoehtoisten sijoitusten osuus sijoitussalkussa tulee olemaan 40 prosenttia.

Korkosijoituksia jäisi salkkuun enää 9 prosenttia ja osakesijoituksia 35 prosenttia. Loput 16 prosenttia ovat määräaikaisia strukturoituja tuotteita.

Sijoitusten riskitaso säilyy ennallaan eli 8 prosentissa, mutta tuotto-odotus paranee 4,4 prosenttiin. Tavoitetila salkkujaon muutoksen toteutumiselle on ensi vuoden heinäkuu.

Rahaa remonttiin

Salkun sisällölle tulee lähiaikoina muutakin kuin sijoituskäyttöä. Seurakunta aikoo hyödyntää sijoitusvarallisuuttaan rahoittamalla sillä tulevaa virastotalon remonttia.

Tarkoituksena on purkaa salkkua 2 miljoonalla eurolla kahteen kertaan eli 2021 ja 2022. Loput virastotalon 5 miljoonan euron remontista seurakunta rahoittaa kassastaan eli tulorahoituksella.

Lainaa Rauman seurakunnalla ei ole eikä sitä ole Känän mukaan tarkoitus ottaa jatkossakaan, vaikka korjattavaa riittää myös tulevaisuudessa.

– Korjausvelka on iso ja kohteita on odottamassa. Tällä sijoitusomaisuudella investointeja katetaan myös myöhemmin, Känä toteaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut