Rauman seutu välttymässä pahimmilta myrskytuulilta

Sateet ovat piiskanneet lounaista Suomea kahden viikon ajan lähes päivittäin. Ennustettu myrskyrintama ohittanee tällä kertaa Satakunnan.

Nyt näyttää siltä, että me täällä vältymme pahimmalta myräkältä, totesi tyytyväisenä päivystävä palomestari Satakunnan pelastuslaitokselta lauantaina aamupäivällä.

Ukkostutkassa Rauman itäpuolelta kohti koillista etenevässä kapeassa ukkosrintamassa näytti esiintyvän iltapäivällä jonkin verran salamointia.

Suomenlahden yli liikkuva matalapaine aiheuttaa lähinnä etelärannikolla kovia tuulia ja sateita, merialueilla myös voimakasta aallokkoa. Tuuli- ja sadevaroitukset on annettu eteläiseen ja itäiseen Suomeen.

Kovimmat tuulet ovat jäämässä kuitenkin Suomen eteläpuolelle, Viroon ja Suomenlahdelle, missä merelle on annettu varoitus 19 metriä sekunnissa puhaltavasta tuulesta. Rannikolla tuulen nopeus voi olla yli 15 metriä sekunnissa, mutta sisämaassa tuuli on kovimmillaan noin 10 metriä sekunnissa puhaltavissa puuskissa.

Tallinnan matalapaine tavoitti puolen päivän maissa ja Suomeen se rantautuu iltapäivällä.

Runsain sadealue kulkee Lounais-Suomen ja Hämeen kautta Pohjois-Karjalaan.

– Runsaimmilla sadealueilla vettä voi kertyä 30–40 milliä, yksittäisissä paikoissa jopa 50 milliä, mutta yleisesti sademäärät ovat 10–20 millin luokkaa, arvioi päivystävä meteorologi Nina Karusto. 

Sunnuntaina vettä tulee jonkin verran Länsi-Suomessa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Etelä-Lapissa, mutta muualla maassa on enimmäkseen poutaa.