Rauman syyskuinen raju ulosajo käräjillä: kuski oli 1,5 promillen humalassa, kun auto törmäsi yli 100 kilometrin tuntivauhdilla kiveen ja sinkoutui kahdeksan metrin korkeuteen – kyydissä olleille aiheutui vakavat vammat

18-vuotiaalle miehelle vaaditaan tuomiota muun muassa törkeistä vammantuottamuksista.

Valtatie 12:lla noin kilometrin verran Lapista Raumalle päin viime syyskuussa tapahtuneesta ulosajosta on luettu syytteet Satakunnan käräjäoikeudessa. Syyttäjän haastehakemuksesta selviää yksityiskohtaisesti, että kyseessä oli todella vakava ja kovassa vauhdissa sattunut onnettomuus.

Henkilöautoa kuljettaneelle, vuonna 2003 syntyneelle euralaismiehelle vaaditaan rangaistusta kahdesta törkeästä vammantuottamuksesta, törkeästä rattijuopumuksesta, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Myös toista samanikäistä miestä syytetään samassa jutussa ajokorttirikkomuksesta ja kulkuneuvon luovuttamisesta juopuneelle, sillä hän luovutti kyseisen henkilöauton toisen nuoren kuljetettavaksi, vaikka tiesi tämän olevan päihtynyt ja ajokortiton.

Miehen veren alkoholipitoisuus ajon aikana oli syyttäjän mukaan ainakin 1,52 promillea.

Törmäys kiveen ja raju ilmalento

Syyttäjän teonkuvauksen mukaan kuski on ensin ajanut Eurassa noin 80–100 kilometrin tuntinopeudella taajamassa, jossa nopeusrajoitus on ollut 40 tai 50 kilometriä tunnissa. Ajo on ollut heittelehtivää ja siinä on käytetty myös vastaantulevien kaistaa.

Taajaman ulkopuolella Eurassa mies ajoi ainakin 145 kilometrin tuntinopeutta.

Eurasta mies lähti ajamaan kohti Raumaa valtatie 12:ta pitkin käyttäen jopa 160–170 kilometrin tuntinopeutta. Nopeusvalvontakameroiden kohdalla hän on joko jarruttanut tai siirtynyt vastaantulevien kaistalle.

Itse onnettomuus taas tapahtui kuljettajan ollessa matkalla Raumalta takaisin Euraan päin. Tällöinkin vauhtia oli 160–170 kilometriä tunnissa.

Lopulta auto suistui vastaantulevien kaistan yli tien vasemmalle puolelle ojaan.

– [Syytetyn] kuljettama ajoneuvo on kymmenien metrien päässä ulosajokohdasta törmännyt kiveen 115–170 kilometrin tuntinopeudella ja sinkoutunut kivestä ilmaan jopa 8 metrin korkeuteen pysähtyen lopulta noin 24 metrin päähän katolleen, syyttäjä kuvailee onnettomuutta haastehakemuksessa.

Kyydissä olleille vakavat vammat

Ajo kaikkineen kesti useita tunteja lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Itse onnettomuus tapahtui aamuviiden aikaan.

Onnettomuushetkellä miehen kyydissä oli kaksi muuta nuorukaista, joista toinen oli alaikäinen.

Heille aiheutui onnettomuudesta vakavat ruumiinvammat. Toiselle aiheutui lukuisia murtumia muun muassa kallonpohjaan, alaleukaluuhun ja jalkoihin. Alaikäiselle pojalle murtumia tuli muun muassa kaula- ja rintanikamiin sekä reisiluihin.

Molemmille aiheutui myös vammoja sisäelimiin.

Kuljettajana toiminut nuori mies aiheutti syyttäjän mukaan vammat törkeällä huolimattomuudellaan, ja teot olivat kokonaisuutena arvostellen törkeitä.

Kuljettaja myönsi teot esitutkinnassa.

Syyttäjä vaatii ehdollista

Syyttäjä vaatii kuljettajan tuomitsemista noin puolen vuoden mittaiseen ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja sen ohella tarvittaessa valvontaan.

Tuomio annetaan kansliassa kesäkuun alussa. Sitä ennen syytetystä hankitaan nuoren seuraamusselvitys.

Auton hänen käyttöönsä luovuttaneelle nuorelle vaaditaan sakkorangaistusta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut