Rauman talousvesi on hyvänlaatuista, vaikka huhuja liikkuu

Kuva: LS-arkisto/Pekka Lehmuskallio

Luostarinkadun uuteen vesijohtoon liittyen on lähtenyt liikkeelle huhuja, että Rauman talousvedessä olisi jotain vikaa.

Huhut ovat lähteneet liikkeelle suolistobakteereista, jotka on löydetty rakenteilla olevasta vesiputkistosta.

Luostarinkadun rakenteilla olevaa uutta vesijohtolinjaa ei kuitenkaan ole vielä liitetty vesijohtoverkostoon, joten siitä ei ole voinut päästä bakteereja talousveteen.

Uuden vesijohdon käyttöönottoa edeltää aina tarkastusvaihe, jossa putkiston puhtaus varmistetaan ennen sen liittämistä verkostoon.

On täysin normaalia, että uudesta vesijohdosta voi löytyä epäpuhtauksia. Putkisto puhdistetaan huolellisesti ennen sen liittämistä verkostoon.

Rauman Veden kunnossapitomestari Samuli Loutin mukaan Luostarinkadun uusi, noin 250 metriä pitkä vesijohto puhdistetaan huolellisesti ja yhdistetään verkostoon vasta, kun näytteet ovat puhtaat.

Sen jälkeen, kun mediassa uutisoitiin Luostarinkadun vesijohdosta löytyneistä epäpuhtauksista, ympäristöterveydenhuoltoon on tullut muutama yhteydenotto ihmisiltä, joiden talouksissa hanasta on tullut värillistä vettä.

Veden värillisyys johtuu Pormestarinkadulla olleesta putkirikosta, joka on aiheuttanut paineenvaihteluita. Putkirikko on ollut tavanomainen, eikä siihen ole liittynyt mitään, mikä antaisi aihetta epäillä vakavampaa.

Paineenvaihtelut verkostossa aiheuttavat sakan irtoamista putkistosta, minkä vuoksi vesi värjääntyy. Värillinen vesi ei ole terveydelle haitallista. Vettä on kuitenkin syytä juoksuttaa ennen käyttämistä, kunnes se on jälleen kirkasta.

Rauman Vesi on huuhdellut runkovesijohtoa ja vesi alkaa pääosin olla kirkasta.