Rauman talouteen tulee kuoppa, mutta sen syvyyttä lasketaan vielä

Laskelmat täsmentyvät, kun koronan vaikutukset alkavat täysimääräisesti näkyä.

Koronatilanteen on aiemmin arvioitu vaikuttavan Rauman kaupungin talouteen jopa 10 miljoonan euron edestä. Sama arvio pätee vs. kaupunginjohtaja Tomi Suvannon mukaan yhä, koska koronan ja talouden suhteen tiedot ovat yhä varsin heppoiset.

Käytettävissä olevista talousluvuista huhtikuun numerot ovat tuoreimmat. Niissä koronan vaikutukset eivät vielä täysimääräisesti näy, sanoo Rauman talousjohtaja Fredrik Lindström.

– Nyt kun ehkä tiedetään, kuinka pitkäkestoisista vaikutuksista puhutaan, voidaan ryhtyä tekemään laskelmia. Kustannusten nousu ei välttämättä ole niin merkittävä, mutta tulopuoleen eli verotuloihin ja maksutuottohin tulee syvä kuoppa. Miten syvä, sitä varmasti lasketaan tässä tulevien kuukausien aikana, Lindström toteaa.

– Häiriötilanne on toistaiseksi ollut sen verran lyhyt, että massiivisiin lomautuksiin ei ole menty, joten säästöä ei ole syntynyt myöskään henkilöstökustannuksista, Suvanto jatkaa.

Raumalta jää saamatta maksutuottoja esimerkiksi sivistyksen toimialalla varhaiskasvatusmaksuista sekä kulttuuri- ja liikuntalaitosten vuokrista. Toisaalta uimahallin ja jäähallien kustannukset pienenivät merkittävästi, koska ne suljettiin poikkeusolojen alkaessa maaliskuussa.

Sosiaali- ja terveystoimialalla budjettivajetta arvioidaan tässä vaiheessa kertyvän 2–3 miljoonaa euroa. Asiakasmaksutuotot ovat vähentyneet mutta toisaalta esimerkiksi siirtoviivemaksuja ei ole kertynyt.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut