Rauman teatteri laittoi Varasto-näytelmälle K16-ikärajan ronskin kielenkäytön takia

Arto Salmisen elokuvanakin nähty tragikomedia kertoo omissa kuplissaan elävistä ihmisistä, joiden maailmat eivät kohtaa.

| Päivitetty

Viikonloppuna ensi-iltansa saavan Varasto-tragikomedian kielenkäyttöä pidetään sen verran hävyttömänä, että teatteri asetti esitykselle K16-ikärajan. Tällä varmistetaan esityksen ohjaajan Kimmo Virtasen mukaan se, etteivät liian nuoret joudu tekemisiin asioiden kanssa, joita he eivät ole valmiita vastaanottamaan.

Sinänsä Arto Salmisen (1959 -2005) kirjoittaman näytelmän häpeilemätön ja suodattamaton kieli ei ole mitenkään poikkeuksellista.

– Se on kieltä, jota ihmiset puhuvat, ohjaaja sanoo.

Alun perin kirjana (1998) julkaistun ja myöhemmin myös elokuvaversiona (2011) tunnetun tarinan päähenkilöt ovat rakennustarvikeliikkeen varastossa työskentelevät Rousku ja Raninen, joiden odotukset elämältä eivät ole kovin kaksiset.

Miehistä tulikin naisia

Aiemmin esitetyistä näytelmäversioista poiketen Raumalla Ranisen ja firman toimitusjohtajan, roolit on vaihdettu miehistä naisiksi. Roolihahmot toimivat teatterin taiteellisen johtajan Otto Kanervan mukaan sukupuolesta riippumatta.

– Vahvat miesten roolit ovat usein itsestäänselvyyksiä, naisille niitä saa kaivella pitkällä tikulla.

Lähtökohtaisesti vaihdos ei ohjaaja Kimmo Virtasen mukaan tuo näytelmään juuri uutta.

– Mutta toisaalta se sitten tuo paljonkin. Näkövinkkeli onkin toinen, kun Raninen on nainen. Hän ja Rousku juttelevat ja jakavat toisilleen paljon omaa maailmaansa.

Lähtökohtaisesti sukupuolenvaihdos ei ohjaaja Kimmo Virtasen mukaan tuo näytelmään juuri uutta.

– Mutta toisaalta se sitten tuo paljonkin. Näkövinkkeli on toinen, kun Raninen onkin nainen. Hän ja Rousku juttelevat ja jakavat toisilleen paljon omaa maailmaansa.

Ranisen roolissa nähdään Mona Lehtola. Rouskun roolissa vierailee tuttu kasvo, Jani Koskinen. Yrityksen toimitusjohtajaa esittää Raisa Sorri.

Kuplasta ei näe ulos

Varastoa ohjaaja Virtanen kuvaa esitykseksi, joka liikkuu komedian ja tragedian rajapinnassa. Sen sanoma on vahvasti yhteiskunnallinen.

– Salminen kirjoitti tekstin laman jälkeen, mutta ne tietyt samat asiat ovat sen suuremmin sovittamatta edelleen olemassa. Kun ihmiset elävät omissa kuplissaan eivätkä näe toistensa maailmaan, seuraus on vastakkainasettelu.

Teksti kuvaa hänen mukaansa hyvin sitä, mitä polarisaatiosta seuraa ja mitä tapahtuu kun ihmisillä ei ole minkäänlaisia näköaloja.

– Se aiheuttaa moraalista rappiota ja monia muitakin asioita.

Runoutta rujouden keskellä

Ohjaaja kokee aina haastavaksi kertoa, mitä näytelmä edustaa. Hän ajattelee mieluummin, että teos puhukoon puolestaan.

– Tarkoitus on, että jokainen saa mennä esitykseen sisään oman kokemusmaailmansa kautta, miten se sitten kenellekin aukeaa.

Häntä itseään kiinnostaa Salmisen tapa kuvata ihmisiä.

– Salminen oli siinä pistämätön. Olen lukenut kaikki hänen kirjansa, joissa on aina viehättänyt inhorealismi ja siihen tuotu kauneus ja runous. Varasto on ollut listallani ja on mahtavaa, että siihen tartuttiin Raumalla.

Kimmo Virtanen vierailee ohjaajana Raumalla ensimmäistä kertaa.

– Uudessa talossa on aina kiva olla, ei ole ennakkokäsityksiä puoleen tai toiseen.

Näytelmän muissa rooleissa nähdään myös Timo Julkunen, Juha Kulmala ja Jani Selin. Lavastuksen on suunnitellut Alisha Davidow.

Varasto saa ensi-iltansa Rauman teatterissa 2. lokakuuta. Esityksen kesto on noin 2 tuntia väliaikoineen. Esitys sisältää voimakasta kielenkäyttöä ja näytelmää suositellaan yli 16-vuotiaille katsojille.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut