Rauman telakalla todettu 40 tartuntaa viikossa – keväällä telakan tartuntarypäs vei koko kaupungin kriisiin

Telakan alueella todetut koronatartunnat ovat ilmenneet RMC:n teettämissä testauksissa 17.9. alkaen. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Rauman kaupunki ja RMC tiedottavat Rauman telakalla kuluneen viikon aikana todetuista koronavirustartunnoista. Valtaosa tartunnoista on todettu telakkayhtiön teettämissä säännöllisissä testauksissa.

Testeissä viime viikon perjantaista alkaen tartuntoja on todettu yhteensä 40, ja niistä 34 tällä viikolla.

Tartuntoja on todettu verkostoyrityksien eli alihankintayritysten työntekijöihin, ja ne on paikannettu rakenteilla olevan laivan tiettyyn osaan. Lisäksi satunnaistestausta on laajennettu merkittävästi yhdessä Rauman kaupungin terveysviranomaisten kanssa.

Lisätartuntojen estämiseksi myös 200 rakenteilla olevassa laivassa työskentelevää henkilöä pidetään poissa töistä tulevana viikonloppuna.

Altistuneet testataan maanantaina uudelleen

Rauman kaupungin terveyspalvelut kertoo, että positiivisen testituloksen saaneita henkilöitä kontaktoidaan parhaillaan, ja heidät asetetaan eristykseen.

– Kaikki tähän asti tavoitetuista tartunnan saaneista henkilöistä työskentelevät rakenteilla olevan laivan tietyssä osassa. Tämän viikon seulontanäytteet on kohdennettu kyseisissä tiloissa työskenteleviin henkilöihin, jotka kaikki katsotaan mahdollisesti altistuneiksi. Heidät kaikki on nyt kertaalleen testattu, terveyspalvelujen tiedotteessa todetaan.

Mahdollisesti altistuneet testataan uudelleen maanantaina 27.9. Heidät ohjataan omaehtoiseen karanteeniin odottamaan testitulosten valmistumista. Mahdollisista lisätartunnoista tiedotetaan erikseen.

Telakan koronatartunnoista monelle tulee vääjäämättä mieleen viime kevät, jolloin Rauman kaupunki ajautui koronakriisin toistaiseksi syvimpään kuoppaan. Tartuntoja todettiin telakalla kevään aikana useita satoja, ja koronatartuntojen ilmaantuvuusluku Raumalla nousi ennätyskorkeuksiin ollen helmikuun lopulla yli 800 tartuntaa 100 000 asukasta kohden kahdessa viikossa.

Ennen tätä viikkoa 2600 testistä 6 positiivista

RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa vakuuttaa, että telakka ottaa tilanteen vakavasti.

– Suhtaudumme äärimmäisen vakavasti ilmenneisiin tartuntoihin ja haluamme yhdessä viranomaisten kanssa varmistaa, että tapauksia ei tule enempää. Aikaisemman onnistuneen viranomaisyhteistyön myötä meillä on hyvä valmius reagoida tartuntoihin nopeasti. Seuraamme tilannetta nyt tarkasti jatkotoimenpiteiden varalta, Heinimaa sanoo tiedotteessa.

Satunnaistestejä on tehty keväästä lähtien niin omille kuin verkostoyrityksien oireettomille työntekijöille. Ennen tämän viikon tartuntoja telakka-alueella työskenteleville oli tehty lähes 2600 testiä, joiden joukosta oli löytynyt kuusi tartuntaa.

Helmikuisen tartuntaryppään myötä RMC otti käyttöön tiukennetun turvallisuussuunnitelman, jota noudatetaan edelleen.

Lisää aiheesta

RMC järjestää koronatestejä telakka-alueen ulkopuolella – takaisin töihin vain negatiivisella testituloksella, myös lämpökamera käytössä

Rauman vaikea koronaepidemiatilanne jatkuu – yksi telakan työntekijä on sairaalahoidossa

RMC:n Heinimaa: "Suhtaudumme vakavasti esiin tulleisiin koronatartuntoihin"

Keskiviikon koronaseuranta: Rauman telakan testaukset jatkuvat, tiistain näytteistä todettiin 16 uutta tartuntaa

Vain tilaajille Satakunnassa on ollut vain kaksi vaikeampaa koronahetkeä – 9 henkilöä on menehtynyt epidemian aikana