Rauman telakan työntekijöistä valtaosa karanteeniin - "Jatkamme tuotannon keskeytystä niin kauan kuin tilanne sitä vaatii"

Pyyrman trumputti Wasalinen lautan vesillelaskussa viime syyskuussa. Sunnuntaina vihellettiin peli poikki telakalla. Tuotantoon tulee taukoa, kun melkein kaikki työntekijät määrättiin karanteeniin. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Satoja Rauman telakalla työskenteleviä henkilöitä asetetaan karanteeniin, tiedottaa Rauman kaupunki.

Määräys koskee lähes kaikkia 800:aa tuotantohenkilöä. Karanteenit lasketaan alkaneeksi viimeisestä mahdollisesta altistumispäivästä lähtien. Aikaisemmin karanteeniin on jo asetettu näistä noin 160 henkilöä. Kaikkiaan eristykseen tai karanteeniin määrätään noin 850 ihmistä.

Jokaiselta karanteeniin asetetulta otetaan koronavirusnäyte uudelleen ennen karanteenin päättymistä ja mahdollista työhön paluuta. 

Reilun viikon aikana tuhatkunta telakalla työskennellyttä testattiin. Tartuntoja ilmeni noin 240. RMC:n mukaan valtaosa nyt positiivisen koronatestituloksen saaneista on ollut oireettomia taudinkantajia.

Koronaan sairastuneet on asetettu eristykseen. Vielä kukaan ei ole joutunut sairaalahoitoon.

Telakka-aluetta on viikonloppuna tehosiivottu ja desinfioitu. Käytännössä telakan tuotantotyö pysähtyy jopa kahdeksi viikoksi, joitakin elintärkeitä toimintoja lukuun ottamatta. 

– Keskitymme nyt tilanteen tarkkaan selvittämiseen yhdessä terveysviranomaisten kanssa ja jatkamme telakan tuotannon keskeytystä niin kauan kuin tilanne sitä vaatii. Telakan tuotannon uudelleen avaamista mietimme, kun tilanteesta on täysi selvyys, ja teemme myös sen yhteistyössä viranomaisten kanssa, kommentoi RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa.

RMC:n tiedotteen mukaan testauksia jatketaan laajoin satunnaisotannoin, jotta varmistutaan siitä, ettei tauti pääse leviämään uudestaan, kun telakka avataan jälleen tuotantoon. Työntekijöiden työpäivien ja taukojen aikataulutusta porrastetaan, jotta kanssakäyminen telakka-alueella voidaan minimoida.

Sunnuntain neuvotteluun osallistuivat sairaanhoitopiirin infektioyksikkö, THL:n ja aluehallintoviraston edustajat sekä Rauman kaupunginjohtaja. Telakan tilannetta arvioidaan seuraavan kerran huomenna maanantaina.

Kaupungin tiedotteessa todetaan, että karanteeni- ja eristysmääräysten rikkomisesta voidaan lain mukaan rangaista. Viranomainen voi tehdä poliisille virka-apupyynnön, jos on syytä epäillä.

RMC ilmoittaa käyneensä ohjeistuksen läpi yhdessä verkostonsa muiden toimijoiden kanssa.

Annettujen ohjeiden noudattamista seurataan tarkasti ja niiden rikkomisesta seuraa sanktioita, todetaan telakkayhtiön tiedotteessa.

Ylläksellä tartuntoja, joiden alkuperästä ei ole tietoa

Ylläksen alueella on useita paikkoja, joissa on voinut altistua koronavirukselle viime päivinä, tiedottaa Kolarin kunta. Tiedotteen mukaan virukselle on saattanut altistua useissa matkailijoiden suosimissa baareissa ja ravintoloissa torstaina, perjantaina ja lauantaina.

Yllästunturin seutu on yksi Lapin suosituista talvimatkailukohteista.

Kolarin terveyskeskuksen johtava lääkäri Ulla Ylläsjärvi kertoo, että kuluneella viikolla ja viikonloppuna kunnassa on tullut ilmi yksittäisiä koronatartuntoja, jotka eivät liity mihinkään aiemmin tiedossa olleeseen tartuntaketjuun.

– Olen kyllä aika huolissani. Epäilen, että tartuntoja on enemmänkin kuin nämä, sanoo Ylläsjärvi.

Hiljattain sairastuneet ovat Ylläsjärven mukaan lähinnä sellaisia paikkakuntalaisia, jotka työskentelevät matkailualalla. Kukaan heistä ei ole joutunut sairaalahoitoon. Ylläsjärven mukaan on mahdollista, että tartunnat tai osa niistä ovat peräisin matkailijoilta.

Viruksen ilmaantuvuus suurin Hus-alueella

Suomessa on todettu 457 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 6 126 tartuntaa, mikä on 1 090 tartuntaa enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia oli perjantaihin mennessä raportoitu 726. Sairaalahoidossa oli perjantaina 141 ihmistä, joista tehohoidossa 24.

Koronaviruksen ilmaantuvuus on suurinta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella. Viimeisten kahden viikon aikana Husin alueella on todettu hieman yli 200 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden.

Seuraavaksi eniten tartuntoja suhteessa väestöön on todettu viime viikkoina Satakunnan, Vaasan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirien alueilla. Koronan ilmaantuvuus on tällä hetkellä vähäisintä Pohjois-Savossa.

Noin 288 000 saanut rokotteen ensimmäisen annoksen

Suomessa noin 288 000 ihmistä on tähän mennessä saanut koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen, kertoo THL. Määrä kasvoi eilisestä suunnilleen 12 000 rokotetulla.

Rokotteen toisen annoksen on saanut lähes 76 000 ihmistä. Yhteensä rokoteannoksia on annettu noin 364 000.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeaan oli perjantaihin mennessä tehty koronarokotteista 611 haittavaikutusilmoitusta, joista vakavia ilmoituksia 187.

Fimean mukaan haittavaikutusilmoitukset kuvastavat ilmoittajan havaintoja ja näkemyksiä, eivätkä tarkoita sitä, että rokotteen ja havaittujen vaikutusten välinen mahdollinen yhteys olisi vahvistettu.

Päivitetty klo 20.50 Heinimaan tuoreet kommentit

Lisää aiheesta

Vain tilaajille Rauman telakalla lappu luukulle vähäksi aikaa?

Vain tilaajille Rauman telakalla koronatestaukset käynnissä – RMC:n toimitusjohtaja Jyrki Heinimaa vastaa kysymykseen, kuinka todennäköiseltä vaikuttaa telakan sulkeminen

Lauantain koronaseuranta: Rauman sote-valiokunta sunnuntaina kriisikokoukseen