Rauman terveyskeskuksen osastopaikkoja karsitaan edelleen

Myös osastorakenteita muutetaan. Huoneiden sijoittelussa ja viihtyvyydessä on ollut ongelmia.

Rauman terveyskeskuksen osastopaikkoja on viime vuosien aikana karsittu rajulla kädellä. Virallisesti osastopaikkoja on ollut kolmella osastolla yhteensä 85 mutta käytännössä jo pidemmän aikaa 80. Lisäksi käytössä on ollut viisi tarkkailupaikkaa. Jatkossa osastopaikkoja on 74.

– Viime kesänä meille ilmoitettiin yhtäkkiä, että sosiaali- ja terveysalalta pitää leikata viisi miljoonaa euroa pois. Ei meillä täällä mitään setelitukkuja ole, josta voimme antaa. Paineen alla päätimme vähentää osastopaikkoja edelleen, selvittää sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja Satu Helin.

Vähennys oli alun perin tarkoitus tehdä vasta myöhemmin sairaalan remontoinnin yhteydessä. Päätös yhdeksän osastopaikan karsimisesta ja viiden tarkkailupaikan siirrosta kiirevastaanotolle kirjattiin kuitenkin nopeutettuna toimenpiteenä Vahva ja Vakaa Rauma (VVR) -asioihin.

Yöhoitaja kotiin

Kun karsimista lähdettiin työstämään, nousi valmistelussa esiin riskejä ja asioita, jotka eivät puoltaneetkaan tarkkailupaikkojen siirtoa kiirevastatonotolle.

Sairaalan asiakaskuntaa pohdittaessa kävi myös ilmi, että osastopaikoilla on ollut asiakkaita, jotka eivät ihan välttämättä tarvitsisi sairaanhoitoa, jos olisi mahdollisuus saada kotisairaalan käyttöön yöhoitaja.

– Meille selvisi, että on tärkeää varmistaa osastopaikkojen riittävyys kaikin keinoin. Lisäksi on tärkeää saada sairaanhoitaja kotiin esimerkiksi silloin, kun henkilöllä on tarkoin kellonajoin säädelty antibioottitiputus tai kyseessä on kuoleva henkilö, jonka hoito voitaisiin toteuttaa kotona. 

Pohdintojen jälkeen päädyttiin ratkaisuun, jossa on 70 osastopaikkaa ja neljä tarkkailupaikkaa. Kyseessä oli yhden paikan muutos suhteessa aiempaan päätökseen.

Myös tarkkailupaikat pystytään jatkossa sijoittamaan aiempaa järkevämmin yhteen huoneeseen.

– Jos käy niin, ettei tarkkailupaikkoja tarvita, voimme käyttää huonetta normaalissa osastotoiminnassa. Tosiasia on myös se, että kun osastopaikat vähenevät, pitää meidän varmistaa kotisairaalan ja kotihoidon toimintaa entisestään.

Osastorakenteet uusiksi

Samalla nousi ajatus myös osastorakenteiden muutoksesta. T1 -osaston tilat ovat aiheuttaneet ongelmia jo vuosien ajan.

Osastolla hoidetaan muun muassa muistisairaita ja saattohoitopotilaita. Huoneiden sijoittelussa ja viihtyvyydessä on ollut ongelmia. Saattohoitopotilaan huoneen ikkunasta on saattanut näkyä pyöräteline.

– Se ei ole ollut mukava asia. Näihin asioihin pitää saada muutosta. Lisäksi T1 -osastolta on jo aikaisemmin pyydetty, että pääsisivätkö he tänne vanhan sairaalan puolelle.

T1 siirtyy tulevaisuudessa T3 -osastolta tyhjäksi jäävään tilaan. T2 -osasto jää nykyiseen paikkaansa.T2:en kohdalla mietitään vielä turvallisuusasioiden järjestämistä, jos osastolla on esimerkiksi haasteellisesti käyttäytyvä potilas. Vartija ei ole paikalla vuorokauden jokaisena hetkenä.

– Kokonaisuudessaan uskomme, että yhteinen pohdintamme on ollut hyväksi niin taloudellisesti kuin toiminnallisestikin ja parantanut kotihoidon edellyty

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut