Rauman toimialajohtajat ulos kaupunginhallituksen kokouksista

Kokoushuoneen kokoonpanon kaventamista perustellaan tiivistämisellä.

Raumalaista päätöksentekokulttuuria on uudistettu tänä syksynä. Uutta on, että kaupungin neljä toimialajohtajaa eivät enää osallistu kaupunginhallituksen kokouksiin siinä vaiheessa, kun kokouksessa on siirrytty päätöksentekovaiheeseen.

Uudessa toimintatavassa toimialajohtajat ovat paikalla vain kaupunginhallituksen kokousten alussa niin sanotussa informaatio-osassa.

Kun alun info-osasta siirrytään esityslistalla eteenpäin eli varsinaiseen päätöksentekoon, poistuvat myös toimialajohtajat kokouksesta.

Varsinaista ylintä virkajohtoa kokoushuoneessa edustaa tämän jälkeen ainoastaan esittelijä eli kaupunginjohtaja.

– Info-osassa toimialajohtajat ovat paikalla, ja kun tietoa on riittävästi, päättäjät alkavat päättää eivätkä siihen enää viranhaltijat puutu. Tämä on selkeä ja hyvä malli, joka ei sulje pois sitä, etteikö pääse ottamaan kantaa. Nähtiin niin, että kun meillä on uusi kaupunginjohtaja, tämä on hyvä nivelkohta ottaa uusi malli käyttöön, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.) sanoo.

Tarve tiivistää

Väkeä karsimalla tavoitteena on Leppikorven mukaan tiivistää kokouksia.

– Sellaista henkeä on ollut, että kesken kokouksen aletaan valmistella uudelleen asiaa eikä se nopeuta päätöksentekoa. Tämä ei ole suuri ongelma, mutta kun on paljon keskustelijoita, myös kokoukset venyvät. Näin päätöksenteko pysyy jäntevänä ja eikä kokous muutu seminaariksi.

– Tämä on otettu ihan hyvin vastaan, ei minusta kenelläkään ole tämän kanssa ongelmaa.

Muitakin yhä paikalla

Kaupunginhallituksen päätöksentekoa seuraa edelleen paikalla myös muuta viranhaltijakuntaa. Kaupunginjohtajan lisäksi koko kokouksen läsnä ovat kokouksen sihteerinä toimiva hallintopäällikkö sekä viestintäpäällikkö ja kaupunginlakimies.

Päättäjäportaasta kokouksen läsnäolo- ja puheoikeus on 4-jäsenisellä valtuuston puheenjohtajistolla. Itse päätöksenteosta vastaa kuitenkin 9-jäseninen kaupunginhallitus. Yleisöltä kaupunginhallituksen kokoukset ovat suljettuja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut