Rauman tulos yhtä surkea kuin ennakkotiedot kertoivat

Isot investoinnit etenivät Raumalla heikosti sujuneesta talousvuodesta huolimatta. Toiseksi suurin kohde oli Papinpellon päiväkoti, joka avasi ovensa viime elokuussa. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Rauman viime vuoden tilinpäätöksen lopulliset luvut kertovat, että tulos on yhtä huono kuin helmikuussa ennakkoon julkistettiin. Alijäämää kertyi viime vuodelta -13,7 miljoonaa euroa.

Pitkästä miinuksesta huolimatta tulos on 1,8 miljoonaa euroa parempi kuin edellisvuonna. Silloin alijäämää kertyi -15,5 miljoonaa euroa, joten siinä mielessä suunta kääntyi parempaan.

– Sukelluksissa ollaan edelleen, mutta nyt on sentään menosuunta kohti aurinkoista pintaa. Toivotaan, että uutta pohjakosketusta ei oteta, vaikka korona-aalto tuleekin pyyhkimään taloutta isolla voimalla ja maailmanlaajuisesti, vs. kaupunginjohtaja Tomi Suvanto kuvailee kaupungin tiedotteessa..

Vahva tase

Rauma ei yltänyt viime vuodelle laaditun alkuperäisen talousarvion tulokseen vaan jäi siitä 2,9 miljoonaa euroa. Tulosta painoivat alaspäin Satakunnan sairaanhoitopiirin kasvanut laskutus ja verotulojen merkittävä väheneminen.

Taloudessa pohja on yhä vahva, koska taseen ylijäämää on vielä 94 miljoonaa euroa jäljellä. Lainamäärää, 61 miljoonaa euroa, voi pitää kohtuullisena.

Rauma jatkaa taloutensa tehostamista, koska menot kasvavat lähivuosina suunniteltujen isojen investointien ja väestön vanhenemisen myötä. Tehostaminen alkoi viime vuonna hyväksytyllä Vahva ja vakaa Rauma -talousohjelmalla.

Koulu oli isoin

Koko kaupunki liikelaitoksineen investoi viime vuonna yhteensä 27,5 miljoonaa euroa. Liikelaitosten osuus oli 4,5 miljoonaa euroa. Suurin yksittäinen investointi kaupungilla oli Pohjoiskehän koulu, johon investoitiin viime vuonna 8,6 miljoonaa euroa. Yhteensä koulun hinnaksi tuli 19,6 miljoonaa euroa.

Toiseksi suurin investointi oli Papinpellon päiväkoti, johon meni viime vuonna 2,3 miljoonaa euroa ja kaikkinensa 3,7 miljoonaa euroa.

Konserni paransi

Kaupunkikonsernin tulos oli 7,9 miljoonaa euroa alijäämäinen, mutta parani edellisvuodesta lähes miljoonalla eurolla. Tulosta paransi merkittävimpien tytäryhteisöjen eli Rauman Energia Oy:n, Rauman Satama Oy:n ja Rauman Energia Sähköverkko Oy:n panos. Konsernitaseeseen on kertynyt ylijäämää 132 miljoonaa euroa.

Kaupunginhallitus käsittelee tilinpäätöstä 31.3. Tarkastettu tilinpäätös esitetään valtuustolle hyväksyttäväksi toukokuun kokouksessa.