Rauman työpaikkaprojektin perusta on jo valettu

Yt-neuvotteluiden ja irtisanomisten aikana Rauma on luvannut pitää huolta omistaan. Kun UPM:n ja STX:n neuvottelut päättyvät, saattaa Raumalla olla joukko uusia työtä vailla olevia ammatti-ihmisiä. Rauman tavoite on selvittää, löytyisikö tälle joukolle piilotyöpaikkoja kaupungin yrityksistä.

Hanketta ei onneksi tarvitse aloittaa tyhjältä pöydältä. Kaisa Kalliovuo on tehnyt mittavan taustaurakan raumalaisyritysten parissa. Projektikoordinaattori Kalliovuo on toista vuotta luodannut raumalaista yrityskenttää ja selvittänyt, millaisia kasvuodotuksia kaupungista löytyy. Hänen kasvonsa ovat tulleet tutuiksi 250:ssä Rauman 2 250:stä yrityksestä.

Työssään Kalliovuo ottaa yhteyttä yrityksiin, kohtaa niiden johtoa ja keskustelee yritysten kehitysnäkymistä ja haasteista. Usein yritykset tahtovat tietää investointimahdollisuuksista ja yhteiskunnan tuista. Myös omistajanvaihdokset ovat ajankohtainen kysymys monessa yrityksessä. Kalliovuo korostaa, että heidän vuorovaikutuksensa ei sido yritystä mihinkään toimeen.

Kun työmarkkinoille vapautuu raskaan teollisuuden työntekijöitä, löytynee Rauman pk-yrityksistä ainakin osalle työpaikkoja.

– Hyvistä tekijöistä on aina pula. Työntekijän on osoitettava halunsa sitoutua yritykseen.

Kalliovuo vieraili syksyllä useissa tuotantoyrityksissä ja kuuli, että metallialan osaajista on kova pula. Jos tilanne on pysynyt samana puolen vuoden jälkeen, esimerkiksi pätevöitetylle hitsaajalle tai koneistajalle löytynee varmasti työtä.

Vähittäiskaupan puolella kynnys työntekijöiden palkkaamiseen on korkeampi.