Rauman uimarantojen veden laatu on hyvä – Narvijärvessä ja Kaljasjärvessä hieman sinilevää

Kesäkuun näytteiden perusteella Rauman kaupungin yleisten uimarantojen veden laatu on hyvä.

EU-rannoilta eli Otanlahden, Saharannan ja Lapin uimarannoilta sekä Bergströmin lammelta otettiin ensimmäiset näytteet maanantaina 6.6. Rantasaunojen ja muiden pienten yleisten uimarantojen uimavedestä otettiin näytteet viime viikolla.

Uimaveden laadunvalvonnassa tutkitaan säännöllisesti suolistoperäisten enterokokkien ja Escherichia coli -bakteerin pitoisuuksia. Tutkimusten tarkoituksena on havaita mahdollinen ulosteperäinen uimaveden saastuminen.

Uimavesien tutkimustulokset löytyvät uimarannoilta olevilta ilmoitustauluilta sekä Rauman kaupungin ympäristöterveydenhuollon nettisivuilta.

Sinilevää vähän Narvijärvessä sekä Kaljasjärven uimarannalla

Uimavesinäytteiden oton yhteydessä sinilevien määrää arvioidaan aistinvaraisesti. Ensimmäisten näytteiden ottojen yhteydessä sinilevää havaittiin vähän Lapin uimarannan rannassa, Seurakunnan Narvin kesäkodin rannassa sekä Kaljasjärven rantasaunan rannassa. Muilla uimarannoilla sinilevää ei havaittu.

Sinilevien esiintymistä on vaikea ennakoida ja tilanne voi muuttua uimarannalla hyvin nopeasti.

Lämmin ja tyyni sää sekä hyvät ravinneolosuhteet edistävät sinilevien kasvua ja esiintymistä. Sinilevät voivat värjätä veden vihreäksi ja muodostaa veden pinnalle paksuja leväkasaumia.

– Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta ja rannoille voi myös ajautua kapeita leväraitoja. Uimaveden laatu kannattaa aina ennen uimista arvioida silmämääräisesti, terveystarkastaja Jonna Aro kertoo.

Uimista ei suositella vedessä, jossa on sinilevää. Pieniä lapsia ja lemmikkieläimiä ei tule päästää leikkimään tai uimaan. Sinilevää sisältävää vettä ei saa käyttää löylyvetenä eikä sitä suositella pesuvedeksi, tiskivedeksi tai kasvien kasteluun. Ihmisten ja eläinten juomavedeksi se ei sovellu edes keitettynä.