Rauman uusi johtava ylilääkäri haluaa kohentaa sairaalanmäen vetovoimaa - tavoitteena saada 10 lääkäriä lisää

Nyt töitä pitää organisoida uudelleen, jotta kaikki tarvittavat osa-alueet pystytään turvaamaan.

| Päivitetty

Katja Virta on tutustunut Rauman terveyspalveluihin vasta muutaman viikon ajan. Hänen mukaansa Raumalla on asioita hoidettu hyvin. Esimerkiksi kiireetöntä ja kiirevastaanottoa on kehitetty eteenpäin innolla. Myös henkilökunnan ammattitaito on korkealla tasolla. Kuva: Juha Sinisalo

Rauman uusi johtava ylilääkäri Katja Virta aloittaa virallisesti tehtävässään joulukuun alussa. Tällä hetkellä hän hoitaa virkaa Hannu Nordqvistin sijaisena.

Virta on innoissaan pääsystään Raumalle. Hän kertoo pitäneensä aina Raumasta, vaikka ei ole täällä koskaan aikaisemmin asunutkaan. Virran mukaan raumalaiset ihmiset ovat suorastaan valloittavia.

– Satasairaalassa monet työntekijöistäni olivat raumalaisia. Heidän kanssaan on aina ollut hienoa työskennellä.

Mukavien ihmisten lisäksi Virtaa houkutteli Raumalle mielenkiintoinen työ. Terveydenhoitoala elää nyt hyvin mielenkiintoista vaihetta, kun hyvinvointialueet aloittavat vuodenvaihteessa toimintansa.

– Meillä on mahdollisuus kehittää työntekijöiden työympäristöä sellaiseksi, jossa on aidosti hyvä tehdä töitä.

Rajapinnat pois edestä

Haasteellisin tehtävä tulee Virran mukaan olemaan 10 vuoden vision luominen siitä, miten perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalipuolen välillä olevat rajapinnat voidaan poistaa.

– Meidän pitää saada kaikki puhaltamaan samaan hiileen. Silloin vasta olemme siinä pisteessä, että asiakkaat ja potilaat hyötyvät meistä. Se tekee myös työolosuhteet paljon mukavammiksi.

Virta painottaa, että nyt vasta luodaan perustaa sille, mikä terveydenhuollon organisaatio tulee Raumalla tulevaisuudessa olemaan.

Moni kaupunkilainen on huolissaan siitä, että vuodenvaihteen jälkeen Raumalta ei terveyspalveluja enää saa normaaliin tapaan.

– Tuo huoli on turhaa. Tänne jää palveluja ja toivottavasti niitä tulee lisääkin, kun palvelualoja nivotaan yhteen. Ei pidä unohtaa sitäkään, että soten tarkoitus on tuoda palvelut entistä lähemmäs ihmistä. Jos ajattelisimme, että kaikki palvelut siirtyvät Poriin, silloin olisimme aika kaukana soten tarkoituksesta.

Hyvä kello kuuluu kauas

Rauma on joutunut muun maan tavoin jo pitkään painimaan muun muassa lääkäripulan kanssa. Virta myöntää, että vajetta on paljon ja se tuo haastetta lähitulevaisuuteen.

– Nyt pitää organisoida työtä, jotta pystymme turvaamaan kaikki tarvittavat osa-alueet. Näen tilanteen myös ammatillisena haasteena itselleni.

Virran mukaan lääkäreiden työpaikkavalinnoissa on entistä enemmän merkitystä työolosuhteilla kuin esimerkiksi pelkällä palkalla.

– Tehtävänäni on luoda näille jo olemassa oleville lääkäreillemme sellaiset olosuhteet, joissa heillä on hyvä olla. Sitä kautta saamme lääkäreitä lisää. Nyt pitää vaan aloittaa heistä, jotka täällä jo ovat.

Virta luottaa siihen, että lääkäreiden ja potilaiden kautta kokemukset hyvästä hoidosta kiirivät maailmalle.

– Koen, että se on tällä hetkellä suurin työni, johon tulen laittamaan hyvin paljon aikaa.

Lääkäreitä tarvitaan lisää

Raumalla on perinteisesti ollut paljon lääkärivakansseja. Virran mukaan kaikkia ei ole edelleenkään tarkoituksenmukaista täyttää, mutta lääkäreitä pitää saada lisää.

Kuinka paljon lisää lääkäreitä Raumalle tarvittaisiin, jotta Virta saisi kaikki toiminnat järjestettyä sujuvasti?

– Kyllä minä 10 lääkäriä ottaisin heti. Siten saisin turvattua sen, että hoitoon pääsee seitsemässä vuorokaudessa ja hoito on hyvää. Myös työntekijöillä pitää olla hyvä mieli siitä, että pystyvät työn ohessa oppimaan uusia asioita ja nauttimaan aidosti työstään.

– Työn ei pitäisi olla selviytymistä päivästä toiseen. Meille kaikille potilas on tärkein. Sitä varten me olemme tällä alalla. Jos kokee, että on aina niin kiire, ettei kykene antamaan potilaalle parastaan, laskee työviihtyvyys selvästi.

Virta on tutustunut Rauman sairaalanmäkeen vasta muutaman viikon ajan. Hän ei ole vielä ehtinyt tavata kaikki työntekijöitä, eivätkö sairaalan käytävät ole vielä tulleet tutuiksi. Sen hän on kuitenkin jo huomannut, että Raumalla moni asia on hyvin.

– Täällä on esimerkiksi kehitetty kiireetöntä vastaanottoa todella paljon. Koska henkilöstöresurssit ovat tiukat, ei kaikkea hienoa ole pystytty laittamaan toteen. Mahdollisuudet ovat kuitenkin vaikka mihin. Täällä on myös ammattitaitoisia hoitajia niin kiireettömällä kuin kiirevastaanotollakin. Ammattitaidon määrä on mahtava.

Virta on nähnyt laaja-alaisesti kotimaan terveydenhuoltoa, mutta hänellä on kokemusta myös Kanadasta ja Iso-Britanniasta.

– Nuorena lääkärinä eri paikoista oppi aina uusia asioita. Koen, että se on tehnyt minusta paljon paremman lääkärin. Ulkomailla työskentelyä on ohjannut halu kehittyä ammatillisesti ja oppia uutta lääkärin ammatista.

Koti suunnitteilla Raumalle

Virta teki ortopedin töitä pitkään. Päivät venyivät pitkiksi ja lopulta hän huomasi fyysisten kykyjensä väsyvän. Hallinnollinen puoli alkoi kiinnostaa ja vei lopulta mennessään.

– Kirurgian puolella päivät olivat myös aina melko samanlaisia. Olen kuitenkin aina halunnut oppia uutta. Hallinnollisessa työssä huomasin, miten aloin jälleen oppia uusia asioita.

Tällä hetkellä Virta perheineen asuu Turussa. Tulevaisuudessa hän haluaa asua Raumalla. Nyt etsinnässä onkin sopiva paikka omakotitalolle.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut