Rauman uusi kaupunginjohtaja viihtyy liikkeessä: "Minun vauhtini ei pysähdy"

Muutto Laitilasta Raumalle on edessä. Johanna Luukkonen haluaa osallistua eikä istua vain kaupungintalon kulmahuoneessa.

Rauman uusi kaupunginjohtaja Johanna Luukkonen tutustui heti valintansa jälkeisenä päivänä tulevaan työpaikkaansa Rauman kaupungintalolla.

Onnitteluja oli sadellut pitkälle valintayöhön. Heti aamulla raumalaisessa kahvilassa olivat raumalaiset tulleet toivottamaan tervetulleeksi. Tämä tuntui Luukkosen mielestä hyvältä.

–  Pidän tärkeänä, että minun luokseni voi tulla.

Myös Luukkonen tulee Rauman luo. Kaupunki saa kaupunginjohtajastaan uuden asukkaan ja remontoitu omakotitalo Laitilassa menee myyntiin.

– Uskon siihen, että kun asuu omalla paikkakunnalla, aistii enemmän ja on helpompi olla osa kokonaisuutta. Ne detaljit eivät tule siihen toimiston pöydälle.

Vaikuttaa myös siltä, ettei tuore kaupunginjohtaja aio jäädä vain työtuolia kuluttamaan.

–  Haluan olla osallistuva. Paljon jää kuulematta ja näkemättä, jos istuu vain omassa kulmahuoneessaan.

Liikkeellä tosissaan

Raumalle Luukkonen päätyi hakemaan, vaikka ajatteli jäävänsä Laitilaan, kun tuli valituksi sinne kaupunginjohtajaksi vuonna 2017.

– Silloin en katsellut Raumaa sillä mielellä. Vasta kun Rauman tilanne aukesi, oli pakko katsoa myös se. Laitila on tärkeä työpaikka ja olen sille antanut kaikkeni. Ison punninnan kävin, koska en ole henkilö, joka haluaa vain kokeilla. Kun hakee, pitää olla tosissaan, Luukkonen toteaa.

Hän sanoo tunnistaneensa täyttävänsä kohtalaisen hyvin Rauman kaupunginjohtajan hakukriteereitä.

– Laitilassa henkilökunta sanoi, kun kerroin hakevani, että sehän näyttää ihan sinun paikaltasi. Itse ajattelin, että parhaani teen. Totta kai jännitti, että pääsekö sitä maaliin asti, mutta olin oma itseni ja ajattelin, että se riittää siihen, mihin sen kuuluu riittää.

Juna ja sen tahti

Omiksi vahvuuksikseen Luukkonen katsoo verkostot ja ihmissuhteet. Jo aiemmin Länsi-Suomen haastattelussa (LS 26.1.) hän luonnehti itseään johtajana toiminnalliseksi, ihmisiä kohtaavaksi ja avoimeksi.

– Minussa sen minkä näkee, sen saa. Olen rehellinen eikä minulla lue rivien väleissä mitään.

– Olen myös ihminen, joka tekee koko ajan. Minulla on minuutteja vuorokaudessa paljon. En istu ja ihmettele vaan tykkään olla ihmisten kanssa. Minun vauhtini ei pysähdy.

Petrauksen paikaksi hän nimeää vastavuoroisesti nimeää juuri sen, että haluaa kovasti viedä ja tehdä asioita eteenpäin.

– Pitää tiedostaa, että juna kulkee tiettyä tahtia ja junan viimeinen vaunu on myös junassa mukana. Minun täytyy osata kulkea siellä välissä. Sitä tietoisesti käyn läpi ja erityisesti tämä liittyy henkilöstöön. Siitä muistuttelen itseäni.

Molempi parempi

Kaupunginjohtajana Luukkonen sanoo pitävänsä tärkeänä, että voi paneutua sekä kaupungin sisäiseen toimintaan että ulkoiseen toimintaan kuten elinkeinoelämäyhteistyöhön.

– Jos kaupunkia johdetaan vain elinkeinosta, sisäinen puoli prakaa. Toimialajohtajat tarvitsevat esimiehen, se on on tosi tärkeää. Taloutta ei saada kuntoon, jos sisäjohtaminen ei ole kunnossa.

– Jos taas sukeltaa täysin henkilöstöön, alkaa elinkeinopuoli prakata. Molemmille pitää pystyä antamaan aikaa.

Mahdollisten rakenteellisten muutosten tarpeesta Luukkonen on varovainen kommentoimaan.

– Pitää antaa aikaa ymmärtää, mistä Rauma on tehty, jotta voi ymmärtää, mitä pitää tehdä.

Hyvään aikaan

Ensi viikolla selviää tarkemmin, millaisella aikataululla Rauman viestikapula siirtyy uudelle kaupunginjohtajalle. Kari Koski jää eläkkeelle 30. kesäkuuta, joten virallisesti virka vapautuu 1. heinäkuuta.

– Siihen tähdätään. Laitilassa teen työni loppuun asti mahdollisimman hyvin. Toki lähden myös orientoitumaan niin, että kun aloitan Raumalla, olen valmis ottamaan paikan haltuun.

–  Ajankohta on hyvä, mutta haastava. Silloin aletaan rakentaa seuraavan vuoden budjettia, joten se on herkullinen hetki tehdä niitä kysymyksiä, mitä pitääkin tehdä silloin kuin aloittaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut